SOUTH OF MARKET (SOMA)Geen wijk is in de afgelopen honderdvijftig jaar zoveel veranderd als South of Market. Van een moerassige sloppenwijk in de tijd van de goldrush in een havengebied met saaie pakhuizen en uiteindelijk in een hypermodern stadsdeel met wolkenkrabbers van de grootste techbedrijven ter wereld. Kon je SoMa, zoals de wijk onder de techies in de stad genoemd wordt, pakweg tien jaar geleden nog gewoon links laten liggen als toerist, vandaag de dag is het zeker de moeite om er even een ommetje voor te maken. Al is het maar voor het hoogste gebouwd van de stad: Salesforce Tower.

 


Waar moet je naartoe in South of Market?


Salesforce Tower

 

Sinds 2017 mag de Salesforce Tower zich het hoogste gebouw van San Francisco noemen. Dat jaar passeerde de bouw de hoogte van de Transamerica Pyramid, tot dan de hoogste toren van de stad. Nu Salesforce Tower helemaal af is, meet hij 326 meter. Helemaal bovenin de toren is een openbare ruimte: de Ohana Room, die eens per maand te bezoeken is voor geïnteresseerden, al moeten de tours na de coronapandemie nog wel opnieuw opgestart worden.

 

De toren heeft daarnaast op de bovenste verdiepingen allemaal LED-lichten zitten die iedere avond een lichtshow vormen. De show is doorgaans te zien van 21:00 uur tot middernacht en is ontwikkeld door kunstenaar Jim Campbell. Na middernacht verandert de top in een sterrenhemel.

 


Salesforce Park

  

Een park dat zich op de tweede verdieping uitstrekt over een aantal blocks; dat kom je niet iedere dag tegen. Niet alleen hierom is Salesforce Park, vlak naast de gezichtsbepalende wolkenkrabber, een bezoekje waard. De tuin zelf is een ideale plek om even rustig bij te komen van een dagje lang wandelen. Zelfs trappen lopen hoef niet naar de tweede verdieping. Naast de ingang vind je een gratis kabellift die je zo in het hart van het park dropt. Regelmatig vinden er in het park gratis muziekconcerten plaats.

 

Het park is echter direct na de oplevering een tijdje gesloten geweest wegens verzakkingen in het fundament. Daar was niet de constructie van het park en onderliggende busstation de oorzaak van, maar de naastgelegen wolkenkrabber Millennium Tower. Deze zakt steeds verder weg in de moerasachtige ondergrond van dit deel van de stad en neemt de funderingen van omliggende gebouwen mee. Inmiddels zijn de problemen voor het park opgelost en kan het weer veilig open. De Millennium Tower is echter een heel ander verhaal...

 


Yerba Buena Gardens

  

Even verderop vind je nog een gezellig parkje waar de beentjes even tot rust kunnen komen. Omringd door de wolkenkrabbers van het centrum ligt deze groene oase met voldoende bankjes om buiten in de zon een lunch weg te werken. Aangrenzend ligt het Metreon-winkelcentrum, waar je voor ieder wat wils te eten kunt krijgen. Van burgers tot sushi en van pizza tot een simpel broodje, alles is er wel te vinden. 

 

In het park vind je overigens een kleine waterval waar je achter langs kunt lopen. Leuk voor een foto om naar je familie te sturen, waarop het lijkt alsof het héél hard regent. Humor van de bovenste plank...

 


Museum of Modern Art

  

Kunstliefhebbers kunnen absoluut niet om het San Francisco Museum of Modern Art (SFMOMA) heen. Qua oppervlakte is dit het grootste kunstmuseum in de V.S. en de vaste collectie wordt regelmatig uitgebreid met tijdelijke exposities. 


Cupid's Arrow

 

Altijd al eens een veel te grote pijl en boog willen zien? San Francisco heeft er een voor je. Meer dan dat kunnen we er ook niet over zeggen. Het levert een paar leuke plaatjes op die je normaal gesproken niet zou maken, maar we raden niet aan om speciaal voor dit ding elf uur in een vliegtuig te zitten.


SF Railway Museum

 

Klein, maar fijn. Dat is zeker van toepassing op dit gratis museum aan de Embarcadero. Het SF Railway Museum richt zich op de geschiedenis van het openbaar vervoer in de stad en met name de oude streetcars die van over de hele wereld naar SF zijn gebracht en nog steeds rondrijden. 


Waar kun je eten in South of Market?


 

FiDi's Foodtrucks

 

Misschien wel de meest Amerikaanse hype van dit moment: Foodtrucks. De Financial District en SoMa liggen er doordeweeks tijdens lunchtijd gevuld mee. Loop tussen 11:00 uur en 14:00 uur dus eens een rondje tussen de kantoorpanden en wie weet vind je iets naar je zin. Check vooral de Jamaicaanse truck eens, mocht je hem tegenkomen.

 

Adres: Meerdere locaties

Openingstijden: Ma-Vr van 11:00 - 14:00

Website: n.v.t.

 

 

Mel's Drive In

 

Houd je van een typische Amerikaanse jaren '50-diner? Dan is Mel's Drive In echt iets voor jou. Ook de gerechten die geserveerd worden passen precies in die uitstraling: burgers, lunch, brunch en natuurlijk de onvermijdelijke kannen met koffie. In de stad zijn ze op twee locaties te vinden: Aan Lombard Street en in de Financial District.

 

Adres:  801 Mission Street en 2165 Lombard St

Openingstijden: Dagelijks van 06:00 - 00:00

Website: www.melsdrive-in.com

 

 

Super Duper Burgers

 

Wie van sappige burgers houdt, zit goed bij Super Duper. Deze lokale burgertent, die langszaamaan op meerdere plekken in de stad en daarbuiten opduikt, heeft eigenlijk maar twee burgers op het menu staan: een normale en een grote. Daar kun je dan kaas bij doen en als je echt graag wilt, hebben ze nog een kip-variant. 

 

Adres: 783 Mission Street

Openingstijden: Dagelijks van 08:00 - 23:00

Website: www.superduperburgers.com

 

 

 

Fogo de Chao

 

Een van de beste steakhouses vind je South of Market: Fogo de Chao Brazilian Steakhouse. Het is een keten die op meerdere plekken in de VS te vinden is, maar als je van vlees en grill houdt, dan is dit een absolute aanrader. Aangezien meerdere mensen dit vinden, is reserveren een goed idee. Vooral als je van eten op de drukkere tijden houdt.

 

Adres:  201 3rd Street

Openingstijden: Dagelijks van 11:30 - 14:00

                                                       16:30 - 22:00

Website: www.fogodechao.com

 Hidden gems in South of Market


Dakterras Hampton Inn

 

Maar weinig mensen weten dat niet alleen hotelgasten, maar iedereen gratis toegang heeft tot het dakterras van het Hampton Inn Hotel in South of Market. Meld je gewoon bij de balie en vraag of je naar boven mag. De medewerkers openen de lift voor je en sturen je naar de 15e verdieping. Daar wacht een prachtig zicht op de skyline van San Francisco op je. Het grote voordeel van dit hotel is immers dat het de enige wolkenkrabber in de omgeving is, waardoor je een ongeëvenaard zicht hebt op de rest van de stad.

 

Adres: 942 Mission Street

Openingstijden: Ma-Vr van 10:00 tot 17:00

Kosten: Gratis 

Locatie op de kaart