TENDERLOINDe Tenderloin is een wijk met twee gezichten. Aan de ene kant komen je hinkelvaardigheden van de basisschool goed van pas om over alle zwervers en verslaafden heen te springen, maar aan de andere kant is het een stadsdeel dat San Francisco in zijn puurste zin vertegenwoordigd: eigenwijs, andersdenkend en open voor alles en iedereen. Veel toeristen komen vanzelf in de Tenderloin uit als ze terug naar hun hotel gaan, want de meest betaalbare slaapplekken zijn hier immers te vinden. Omdat dat ook geldt voor restaurants, raden we deze wijk toch ten zeerste aan om te bezoeken. Houd wel je omgeving goed in de gaten, maar dat geldt voor elke grote stad. 


Waar moet je naartoe in de Tenderloin?


 

Tenderloin Museum

 

Wie door de Tenderloin loopt, vraagt zich ongetwijfeld af wat er toch mis is met die buurt? Hoe kan het dat de armste wijk midden in de stad ligt en niet aan de rand van het centrum? Nou, daar krijg je in het Tenderloin Museum antwoord op.

 

De wijk is al sinds de goldrush een buitenbeentje in San Francisco. En dat wil wat zeggen in een stad waar je op andere plekken rond 22:00 uur zomaar een naakte rolschaatser tegen kan komen. De Tenderloin is de geboorteplek van de homorechten in de stad, is al sinds jaar en dag een vrijplaats voor drugsgebruik en is de plek waar de allereerste pornofilm in de V.S. werd vertoond.

 

En vooral: de wijk is tot nu toe nog steeds zoals het pakweg 50 jaar geleden was. Waar andere delen van SF 'gentrified' zijn, wat zoveel betekend als opgepimpt en vooral veel duurder gemaakt, is de Tenderloin nog steeds dat zwarte schaapje dat gewoon lekker zichzelf blijft. En daar zijn ze trots op.

 


 

Polk Street

 

Een van de leukste uitgaansstraatje in San Francisco, is Polk Street. Goed, 's avonds kan het wat onguur aanvoelen aan de Tenderloin-kant van de straat, maar doorgaans lopen er zo veel mensen, dat het eigenlijk niet echt onveilig is. Maar toch, blijf ook hier uitkijken. Ik raad aan het deel van de straat achter California Street te pakken. Daar ben je wat verder verwijderd van alle daklozen en drugsgebruik van de Tenderloin. Daar vind je ook de leukste barretjes en restaurantjes.

 

Polk Street is van oudsher de straat waar de LBGT-gemeenschap op stap ging, maar tegenwoordig kom je er iedereen tegen. De straat is gevuld met pubs, barretjes en restaurantjes en mag zeker niet ontbreken op je lijstje als je een avond even een drankje wil doen.

 


San Francisco Music Hall of Fame

 

In feite is het gewoon een hotel, maar de gangen van het Music City Hotel zijn versierd met een heus museum en een oefenruimte. Een walhalla voor muziekliefhebbers, met name diegenen die van jaren 70, 80 en 90-rock houden. In de gangen van het hotel kom je alles te weten over de grote artiesten die de muziekwereld in San Francisco op de kaart hebben gezet. Entree tot het museum kost 12 dollar, maar als je toch een hotel nodig hebt en hier besluit te blijven slapen, dan kun je gratis door de gangen wandelen. Maak je overigens geen zorgen over die oefenruimte... In de gangen vliegen de gitaren en drums je om de oren, maar de kamers zijn goed geïsoleerd, verzekerde het hotel me.

 


Waar kun je eten in de Tenderloin?


 

Bourbon and Branch

 

Met afstand een van de leukste bars in de stad. Deze zogenoemde 'speakeasy' staat nog helemaal in het teken van de drooglegging. Net als in de jaren '20 kom je alleen binnen als je aan de deur het wachtwoord van die avond geeft. Dat wachtwoord krijg je als je via Yelp een reservering maakt. Ben je klaar met eten? Dan kun je nog wat naborrelen in de Library, waar je alleen kunt komen via een verborgen deur achter een boekenkast. 

 

Adres: 501 Jones Street

Openingstijden: Dagelijks van 18:00 - 02:00

Website: www.bourbonandbranch.com

 

 

Le Colonial

 

Goed verstopt in een achterafsteegje ligt dit prima zaakje gericht op de Frans-Vietnamese keuken. Dankzij de locatie voelt het als een restaurantje dat niemand anders kan vinden. Loop je de voordeur binnen, dan moet je eerst nog een trap op en lange gang door voordat je in de eetzaal bent.  Niet het meest goedkope restaurant in de Tenderloin, maar absoluut aan te raden.

 

Adres: 20 Cosmo Place

Openingstijden: Dagelijks van 17:30 - 22:00

Website: www.lecolonialsf.com


 

Toast Eatery

 

Mocht je wat lang zijn blijven hangen tijdens je avondje uit op Polk Street, dan kun je bij Toast de volgende ochtend een ontbijtje scoren. Dit is een populaire plek onder de locals om op een vrije ochtend even rustig plaats te nemen voor een omeletje of van die typisch Amerikaanse pannenkoeken. Super goedkoop is het niet, maar als je een restaurantje in SF vindt met Nederlandse prijzen, laat het me dan even weten...

 

Adres: 1601 Polk Street

Openingstijden: dagelijks van 07:00-15:00

Website: www.toastwestportal.com

 

Bob's Donuts and Pastries

 

Geen idee of dat echt Bob is op de foto, maar hij lijkt in ieder geval op een Bob, toch? Het gaat ook niet om hem, maar om wat hij in de vitrine heeft liggen. En dat zijn typisch Amerikaanse donuts in alle soorten en maten. Behoorlijk groot en dus hangt er voor de hongerige bezoeker direct een leuke challenge aan vast. Eet je hem binnen twee minuten op, dan hoef je de donut niet te betalen. Maar geloof ons: dat klinkt makkelijker dan het is.

 

Adres: 1621 Polk Street

Openingstijden: 24 uur per dag open

Website: www.bobsdonutssf.comHidden gems in de Tenderloin


 

Antique Vibrator Museum

 

Op datzelfde Polk Street vind je het meest unieke museum van San Francisco: het Antique Vibrator Museum. Waar anders dan op de straat waar experimentele seksualiteit tientallen jaren geleden zo'n beetje aan de buitenwereld werd getoond, zou je zeggen?

 

Ergens achterin een erotiekzaak ligt een kamertje met een enorme verzameling seksspeeltjes uit lang vervlogen tijden. De een ziet er logisch uit, maar bij de andere moet je met al je creativiteit zien uit te vogelen waar en hoe je dat apparaat zou moeten gebruiken. Het museum is gratis te bezoeken en toch eigenlijk onmisbaar als je echt de ervaring wil meenemen waar San Francisco diep van binnen voor staat.

 


Tenderloin National Forest

 

Een groene oase in de drukke stad. Oké, dat is misschien overgoten met een licht marketingsausje, maar apart is het wel. En typisch iets voor San Francisco, waar elke gek iets voor elkaar kan krijgen.

 

In het hart van misschien wel de onguurste buurt van de stad heeft een bewoner al het onkruid verzameld dat hij kon vinden en deze ode aan/parodie op de National Park Service gemaakt. Aangezien veel mensen een hotel in de Tenderloin hebben, is het een kleine moeite om hier even een kijkje te gaan nemen. 

 

Openingstijden zijn er niet echt. Het is even geluk hebben als je er langs loopt; soms staat de grote, rode poort open, soms is hij dicht.

 

Adres: 501 Ellis St

Openingstijden: Altijd, hoewel overdag beter is als je je fotocamera wilt behouden.

Kosten: Gratis

Locatie op de kaart