In een oude havenstad als San Franisco zou je zeggen dat de wijk die men tegenwoordig de 'Wharf' noemt, vroeger de haven is geweest. Dat is niet helemaal zo. Fisherman's Wharf ligt in het noorden van de stad, een deel waar in de beginjaren van SF niet gebouwd werd door de drie grote heuvels die er tussen de North Beach en de stad (waar nu Chinatown en de Financial District is) in lagen. De Wharf werd echter leven ingeblazen door een lokale ondernemer genaamd Harry Meiggs. Hij had een houthakkersbedrijf en zagerij en was de eerste die San Francisco van een constante stroom aan bouwmaterialen voorzag. Meiggs vroeg zich echter af waarom de stad in alle richtingen, behalve het noorden groeide en besloot zelf maar de noordkant te ontwikkelen. Dat hij daarbij blanco cheques van de burgemeester stal en de stad in een diepe recessie stortte, behandelen we wel een keer op de pagina Geschiedenis. Meiggs pier bestaat inmiddels niet meer, maar de funderingen zorgden wel voor het huidige Fisherman's Wharf.
Pier 39
Toeristische attractie nummer één in San Francisco: Pier 39 is de plek waar iedereen die de stad bezoekt vroeg of laat wel een keer uitkomt. De meeste mensen komen hier eerder vroeger dan later... En waarom niet, want er is genoeg te zien en doen. Winkeltjes, restaurantjes en natuurlijk die luide en stinkende zeeleeuwen.
De Pier is ontstaan in 1978, toen ondernemer Warren Simmons een idee had om de stad een toeristische trekpleister te geven. Hij verzamelde een groep enthousiastelingen om zich heen en overtuigde investeerders ervan dat Pier 39 in één jaar gebouwd kon worden. Hij werd voor gek verklaard, maar een jaar later was de pier klaar. Omdat het aardig krap werd om de deadline te halen, loofde hij een premie uit voor alle winkels en restaurants die op tijd open zouden gaan. Dat geld een goede motivator is in Amerika, werd meteen duidelijk: alle zaken waren precies op tijd klaar en kostte Simmons een fortuin.
De Pier is tegenwoordig dé plek waar je in San Francisco souvenirs kunt vinden en die foute Amerikaanse pier-ervaring als in Santa Cruz en Santa Monica kunt opdoen. Zeker leuk voor bezoekers die voor de eerste keer naar SF komen, maar blijf hier niet al te lang hangen, want het echte SF vind je in de wijken.
Sea Lions
De zeeleeuwen horen inmiddels bij het meubilair op Pier 39, maar dat was niet altijd zo. Voor de aardbeving in 1989 kwamen ze maar mondjesmaat zo dicht bij de stad. Na de aardbeving werden de docks gerepareerd en waren de schepen weg. Toen die weer terugkeerden, lag alles vol met zeeleeuwen.
In het begin is dat nog wel leuk, maar na een paar weken begonnen de eigenaren van de schepen zich toch wel wat te ergeren aan de luiddruchtige en vooral naar vis ruikende beesten. En dus probeerden ze de dieren te verjagen door ze nat te spuiten met water. Tsja, daar bleken ze nou net van te houden. Uiteindelijk besloten de booteigenaren maar een andere dock op te zoeken.
Wil je meer te weten komen over deze gezellige dieren? Loop dan op de Pier, recht boven de plek waar de zeeleeuwen liggen, het Sea Lion Center eens binnen. Daar is veel informatie te vinden en zijn er regelmatig informatieve rondleidingen met een natuurdeskundige.
USS Pampanito / O'Brien
Naast Pier 45 liggen twee militaire schepen die in de Tweede Wereldoorlog namens de Amerikaanse marine hebben meegevochten. De USS Pampanito is de eerste die je tegenkomt. Mocht je vinden dat hij verdacht laag in het water ligt, dan komt dat omdat het een onderzeeër is. Zucht. We moeten ook alles uitleggen...
Het tweede schip heet de SS Jeremiah O'Brien, het enige schip dat onlangs opnieuw de oversteek heeft gemaakt naar Normandië voor een van de herdenkingsvieringen van D-Day. Inmiddels is de boot weer terug in SF. Waar je de Pampanito van binnen kunt bekijken (tickets kosten 20 dollar en zijn HIER te bestellen), is dat bij de O'Brien alleen mogelijk op speciale dagen. In 2018 enkel tijdens Fleetweek in oktober.
Musée Méchanique
Er is maar weinig leuker dan het spelen van arcadespelletjes. Wat dachten jullie dan van arcadespelletjes uit de jaren '20 en '30? Net even iets beter, toch? Het Musée Méchanique staat vol met deze oude machines, die allemaal nog werken. Neem dus een berg kwartjes mee en leef je helemaal uit.
Onze favoriet is het baseball-spel en het werpen met zandzakken op clowns. Vraag niet waarom... Daarnaast zijn er oude waarzeg-apparaten, kun je een cowboy-shootout doen en staat er een orkest met aapjes dat wij persoonlijk nog kenden van de oer-Nederlandse V&D.
Maritime History Museum
Wil je meer weten over de geschiedenis van San Francisco? Dan moet je absoluut eens een bezoek brengen aan dit gratis museum. Hier kom je alles te weten over de goldrush en de maritieme geschiedenis van de stad.
The Cannery
De Cannery is de voormalige fabriek waar Del Monte zijn ananasjes in blikjes propte. Gaap... denken de meesten nu ongetwijfeld, maar wacht even. Dit is tevens een gebouw dat volledig is gebouwd uit stenen van ingestorte gebouwen na de aardbeving van 1906. Dat maakt het toch iets specialer, hè? En het is een leuk, gezellig pleintje. Nu wel overtuigd?
Ghirardelli Square
Ghirardelli Square is de locatie van de oude chocoladefebriek van, je raadt het al, Ghirardelli Chocolate. Nadat de fabriek verhuisde naar de overkant van de Bay, werd besloten het complex om te bouwen tot een plein met winkels en restaurantjes. Onze tip: ga elke winkel van Ghirardelli binnen die je ziet; je krijgt bij elke een gratis chocolaatje.
Boudin Bakery
Waarom plaatsen we dit tussen de bezienswaardigheden en niet tussen de restaurants? Nou, omdat je er aardig kunt eten, maar er ook een museum in het pand zit waar je alles kunt leren over de traditionele bakwijze van Boudin, dat San Francisco al sinds 1849 met dezelfde starter in zuurdesembrood voorziet.
Hyde Street Pier
Mensen die van schepen houden, kunnen hier hun hart ophalen. Voor de rest kan het echter ook interessant zijn. Op Hyde Street Pier liggen een aantal historische boten die mensen kunnen bezoeken. De meest populaire is de Balclutha, een oude driemaster die rond 1880 zeventien keer van Europa naar Californië is gevaren (ja, dat is indrukwekkend).
Cartoon Art Museum
Een museum voor de ware cartoonliefhebber. Hier kom je alles te weten over de verschillende technieken en krijg je werk van enkele lokale tekenhelden te zien. Ook zijn er regelmatig attributen te zien uit diverse Hollywood- en Marvel-films.
The Franciscan
Als je Fisherman's Wharf zegt, zeg je vis en krab. Nou, The Franciscan voldoet daaraan. Hoewel de meeste restaurants hier in de categorie 'toeristisch' vallen, is de Franciscan zeker een van de positieve uitzonderingen. Het is een local favorite bij veel concierges van omliggende hotels. Vooral de pasta krab alfredo is een absolute aanrader.
Adres: Pier 43 1/2
Openingstijden: Dagelijks 11:30 - 22:00
Website: www.franciscanrestaurant.com
Buena Vista Cafe
Koffie en drank is natuurlijk geen eten, maar het valt toch een beetje in die categorie. Laten we nu niet al te moeilijk doen. Ik wist gewoon niet zo snel waar ik het anders op deze pagina moest onderbrengen. Het Buena Vista Cafe is vooral bekend onder de liefhebber van Irish Coffee, aangezien dit de eerste plek in de VS was waar je je aangelengde koffie kon krijgen. Het kost misschien iets meer dan je zou willen, maar dan krijg je ook live te zien hoe de koffie gemaakt wordt.
Adres: 2765 Hyde St
Openingstijden: Elke dag 09:00 - 02:00
Website: www.thebuenavista.com
Cafe de Casa
Een van de betere ontbijtzaakjes aan de Wharf. Bij Cafe de Casa is een breed scala aan broodjes, pannenkoeken, vruchtensappen en natuurlijk koffie te vinden. En dat allemaal met een Braziliaanse achtergrond. De prijzen vallen voor San Francisco-begrippen ook nog eens redelijk mee, dus ben je je saaie hotelontbijt zat? Ga dan hier eens langs voor een kaasbroodje met ei en bacon.
Adres: 2701 Leavenworth St
Openingstijden: Ma-Za 08:00 - 14:00
Website: www.cafedecasa.com
Scoma's
Waar de meeste restaurants op de drukke Jefferson Street liggen, heeft Scoma's een plekje achter alle drukte gevonden. Iets lastiger te vinden, maar daardoor wel dat typische wharf-gevoel. Het unieke aan dit restaurant is dat ze direct aan de pier zitten en hun eigen vissersboten hebben die dagelijk op pad gaan voor het restaurant.
Adres: 1965 Al Scoma Way
Openingstijden: Dagelijks 12:00 - 21:30
Website: www.scomas.com
Cioppino's
Waar de meeste zaakjes vernoemd zijn naar de familie die achter de kookpannen staat, is Cioppino’s een uitzondering. Hier hebben ze gekozen om de naam van hun signature dish aan te nemen: de cioppino. Klinkt Italiaans, maar komt van oorsprong uit SF. Begin 1900 was het traditie dat iemand rondliep langs de Italiaanse vissers met de vraag of ze iets hadden voor in de soep. ‘Chip in!’, werd er geroepen, wat met de Italiaanse tongval ‘Chip in-o!’ werd. De een gaf vis, de ander krab en de bekende soep was geboren
Adres: 400 Jefferson Street
Openingstijden: Dagelijks 11:00 - 22:00
Website: www.cioppinosf.com
Tanguito
Veel meer dan een permanente foodtruck is het niet en met al die straatverkopers langs de Wharf zou je hier zo voorbij lopen, maar Tanguito is wel degelijk een prima optie voor een snelle hap. De focus hier ligt op empanada's, maar voor burgers en broodjes draaien ze hier de hand niet voor om. Wil je het niet al lopend opeten? Dan kun je achter de truck even plaatsnemen op een bankje.
Adres: 2850 Jones Street
Openingstijden: Di-Zo van 11:30 - 18:00
Website: - (naar het menu)
Rondvaart op een vissersboot
Een boottochtje over de San Francisco Bay is een ding dat eigelijk iedereen een keer gedaan moet hebben in zijn leven. Er zijn genoeg ferrydiensten die een rondvaart aanbieden, maar wat is er leuker dan met een stel lokale vissers erop uit te trekken? Een aantal vissersboten in Fisherman's Wharf proberen in de middag wat bij te klussen.
Na een ochtend vissen vangen nemen ze een select gezelschap toeristen mee aan boord voor een rondvaart van een uur. De kosten liggen meestal rond de 15 dollar per persoon. Daarmee zijn ze zelfs ruim twee keer zo goedkoop als de grote rondvaartboten van Blue and Gold en Red and White Fleets.
Adres: Jefferson St, rechts van voormalig restaurant Cappurro's
Openingstijden: Dagelijks in de middag
Kosten: 15 dollar per persoon