OPENBAAR VERVOER IN SF


Het openbaar vervoer in San Francisco is voor Amerikaanse begrippen best goed geregeld. Waar je ook naartoe wilt in de stad, er gaat altijd wel een bus, tram of cable car naartoe en de meeste lijnen tijden met een interval van vijf of tien minuten. Wil je naar een plek buiten San Francisco (vliegveld, Oakland, Berkeley), dan kun je gebruikmaken van de BART. Lees hier meer over onderaan deze pagina.

 

Bussen en trams in de stad kosten drie dollar per rit (ticket is twee uur geldig, dus overstappen kan gratis) en zijn cash in de bus te betalen. Houd er wel rekening mee dat de automaten in de bussen en trams géén geld kunnen wisselen, dus wil je de gemeentekas niet onnodig spekken, zorg dan dat je gepast geld op zak hebt. Een andere optie is het aanschaffen van een Clipper Card. Met deze lokale variant op onze Nederlandse OV-chipkaart kun je per rit betalen in het OV in de hele Bay Area en krijg je een kleine korting. Mocht je veel gebruik gaan maken van het OV, dan is een dagpas of meerdaagse pas te overwegen. Lees hier meer over op de pagina Dagkaarten en Kortingspassen.

 

Onder de kaart heb ik een aantal mogelijkheden op een rij gezet om van de plekken met de meeste hotels naar de grootste toeristische trekpleisters te rijden. Klik op de kaart om naar 511.org te gaan, de site waarmee je je reis met OV van deur tot deur kunt plannen.


Welke vormen van OV zijn er in SF?


Bus

 

De bus in San Francisco brengt je werkelijk overal naartoe. In de meeste gevallen rijden de buslijnen om de vijf of tien minuten, dus wachten op je vervoer is er vaak niet bij. De kosten voor de bus zijn drie dollar per persoon en zoals hierboven beschreven is je ticket twee uur geldig. Overstappen is dus mogelijk.

 

Benieuwd welke lijnen interessant zijn voor toeristen? Bekijk dan ons artikel met de vijf buslijnen die je moet onthouden.


Cable Car

 

Een van de grote trekpleisters van San Francisco is natuurlijk de iconische cable car. Dit historische vervoersmiddel rijdt al sinds 1873 door de stad en is vooral populair onder toeristen. Locals zul je zelden aantreffen in de tram, of het moet de bestuurder zijn. 

 

De trammetjes nemen je mee van Union Square naar Fisherman's Wharf en weer terug en van de Ferry Building naar Van Ness Avenue. De kosten zijn zeven dollar per persoon voor een enkele reis. Wil je dus heen en terug? Dan kost het veertien euro. Mensen die vaker gebruik willen maken van de cable cars, kunnen beter een dagkaart of meerdaagse kaart voor het OV kopen. Kijk op onze pagina met Dagkaarten en Kortingspassen om te kijken welke het beste bij je wensen past.

 


Streetcars

 

In onze ogen het meest onderschatte vervoersmiddel in San Francisco. De streetcars zijn vanuit alle hoeken van de wereld naar de stad gekomen en rijden nog steeds in originele staat rond. De oudste tram stamt uit de jaren 1880. Ook leuk, toch?

 

Ze hebben niet de status van de cable cars, maar zijn dan ook een stuk goedkoper. Een kaartje met de streetcar kost drie dollar en is twee uur geldig. Wil je dus overstappen van of naar de bus, dan is dat gewoon mogelijk binnen die twee uur. Er zijn twee lijnen; de E-Line neemt je mee van Fisherman's Wharf via de Embarcadero naar het honkbalstadion van de San Francisco Giants en de F-Line is je vervoersmiddel om van het Wharf terug te gaan naar Union Square en Market Street. De F rijdt uiteindelijk door naar The Castro.

 


San Francisco Metro

 

Hoewel de naam doet vermoeden dat San Francisco een Londen- of Parijs-achtige metro heeft, is de San Francisco metro eigenlijk niets meer dan een tram. Alleen bij Market Street gaat de lijn onder de grond. 

 

Voor toeristen is eigenlijk alleen de N-Line een optie om in gedachten te houden. Deze tram neemt je mee naar de wijken Inner Sunset en Outer Sunset en de kust. Golden Gate Park en Haight en Asbury liggen op loopafstand van de haltes en ook de mosaic tiled steps, een van de leukste hidden gems in de stad, zijn met de N-Line goed te bereiken. De kosten zijn drie dollar per persoon en ook hier is je ticket twee uur geldig.

 


San Francisco Bay Ferry

 

Toen er vroeger nog geen bruggen waren, was de ferry de enige mogelijkheid om naar Sausalito, Oakland en Berkeley te gaan. Door de bruggen zijn er een stuk minder oversteken per boot mogelijk, maar nog steeds bestaan ze.

 

En wat is er nou leuker dan met een lekker zonnetje een tochtje te maken op het water? Je kunt natuurlijk een dure toeristische boot pakken, maar de ferry is vaak een goedkopere optie. Vooral als je naar Sausalito wil, kun je een flink bedrag besparen. Hoe? Kijk hiervoor op de pagina met tips en trucs. De kosten liggen normaal gesproken op twaalf dollar voor een enkele oversteek. Vanuit de Ferry Building kun je een boot pakken naar Sausalito, Berkeley, Alameda, Oakland en Vallejo. 

 


Foto: Stock Catalog
Foto: Stock Catalog

Uber en Lyft

 

Officieel zijn de rideshare-opties natuurlijk geen openbaar vervoer, maar Uber en Lyft zijn niet meer weg te denken uit het vervoer in de stad. Het kan ook bijna niet makkelijker. Je tikt in de app in waar je heen wil en een paar minuten later staat er een 'taxi' naast je.

 

Het voordeel van Uber en Lyft is natuurlijk dat het bijna geen drol kost en ze je precies afzetten waar je moet zijn. Het is ook een unieke kans om een goed gesprek te voeren met een echte local. Maar ja, je loopt zo wel een ritje met de cable car of de oude streetcars mis...

 


Hoe kom ik met het OV bij de toeristische plekken?


Golden Gate Bridge

 

Union Square:

Bus: Lijn 38 / 38R - overstappen op lijn 28

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarGeary Street (halte Powell Street)

Route: Vanaf Geary Street (hoek Powell/Geary) vertrekt iedere vijf minuten de Geary Express-bus (38 of 38R/X) richting de westkust van San Francisco. Stap uit bij de halte Park Presidio Boulevard en steek de straat over naar de hoek Geary/Park Presidio Boulevard, waar je bus 28 kunt pakken naar Golden Gate Bridge. Let wel: deze bus rijdt niet over de brug.

 

Bus: Lijn 30 - overstappen op lijn 28

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)
WaarKearny Street (halte Market Street/Geary Street)

Route: Ook bus 30 vertrekt om de vijf minuten en rijdt door Chinatown, via Fisherman's Wharf naar de Marina District. Wil je een stuk wandelen naar de brug, dan is rijden tot het eindpunt een goede optie. Wil je helemaal tot aan de brug met de bus, stap dan uit bij de halte Van Ness (net na Ghirardelli Square) en stap over op bus 28. Deze lijn neemt je mee tot aan de voet van de brug.

 

Fisherman's Wharf:

Bus: Lijn 28

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarVan Ness Avenue (kruising met North Point Street)

Route: Vanaf Fisherman's Wharf is het een klein stukje lopen naar de halte vanwaar bus 28 vertrekt. Deze lijn neemt je zonder overstappen mee naar de brug. Loop vanaf Fisherman's Wharf langs Ghirardelli Square, klim vervolgens een stukje omhoog naar North Point Street en sla linksaf tot aan Van Ness. De bushalte ligt aan de overkant van de straat.

 


Painted Ladies

 

Union Square:

Bus: Lijn 21

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarMarket Street (naast Gap Store)

Route: Vanaf Market Street is bus 21 de enige die direct langs de Painted Ladies en Alamo Square rijdt. Neem de bus in de richting Hayes en stap uit bij de halte Steiner Street.

 

Fisherman's Wharf:

Bus: F-line streetcar - overstappen op bus 21

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarJones Street (halte Beach Street)

Route: Vanaf Fisherman's Wharf neem je de F-line streetcar naar Market Street. Stap uit bij Powell Street en neem bus 21 (Hayes) bij de halte naast de Gap Store. Stap uit bij de halte Steiner Street.

 


Golden Gate Park

 

Union Square:

Bus: Lijn 5 / 5R

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarMarket Street (naast Gap Store)

Route: Buslijn 5 (Fulton) neemt je van Market Street mee naar de noordzijde van Golden Gate Park. Afhankelijk van waar je wilt zijn, bepaal je de halte waar je uitstapt. Wil je naar de Academy of Science, De Young Museum of de Japanese Tea Garden, stap dan uit bij de halte 9th Avenue en loop links het park in. Wil je naar de Nederlandse windmolens, rijd dan door tot het eindpunt van de lijn.

 

Bus: Lijn 7 / 7R

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarMarket Street (halte in het midden van de straat, nabij Powell Street)

Route: Buslijn 7 (Haight/Noriega) neemt je van Market Street mee naar de zuidzijde van Golden Gate Park. De rest van de informatie is hetzelfde als bij lijn 5. Afhankelijk van waar je wilt zijn, bepaal je de halte waar je uitstapt. Wil je naar de Academy of Science, De Young Museum of de Japanese Tea Garden, stap dan uit bij de halte 9th Avenue en loop rechts het park in. Wil je naar de Nederlandse windmolens, rijd dan door tot het eindpunt van de lijn.

 

Fisherman's Wharf:

Bus: F-line streetcar - overstappen op bus 5 of 7

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarJones Street (halte Beach Street)

Route: Vanaf Fisherman's Wharf neem je de F-line streetcar naar Market Street. Stap uit bij Powell Street en neem bus 5 of 7 naast de Gap Store. Waar je uit moet stappen, lees je hierboven.


Bay Area Rapid Transit (BART)


 

Bay Area Rapid Transit (BART)

 

BART is een snelle en veilige optie om vanuit San Francisco naar de omliggende steden te reizen. Onder andere Oakland, Berkeley en Colma zijn goed te bereiken. In SF vind je stations op Market Street en in de Mission District. Beschouw BART als een goede optie om van en naar het vliegveld te reizen, maar doe geen moeite als je de stad wilt zien, want voor sighseeing kom je met de regionale metro niet erg ver. 

 

Er zijn vanuit San Francisco vier verschillende lijnen. Iedere lijn heeft iedere vijftien minuten een trein. In de avonduren en op zondag vallen de rode en groene verbinding weg en zijn alleen de gele en blauwe nog over. Het vliegveld is dus altijd te bereiken.

 

Bekijk via DEZE LINK de tijden