OPENBAAR VERVOER IN SF


 

Het openbaar vervoer in San Francisco is voor Amerikaanse begrippen best goed geregeld. Waar je ook naartoe wilt in de stad, er gaat altijd wel een bus, tram of cable car naartoe en de meeste lijnen tijden met een interval van vijf of tien minuten. Wil je naar een plek buiten San Francisco (vliegveld, Oakland, Berkeley), dan kun je gebruikmaken van de BART. 

 

Bussen en trams in de stad kosten rond de drie dollar per rit (ticket is twee uur geldig, dus overstappen kan gratis) en zijn cash in de bus te betalen. Houd er wel rekening mee dat de automaten in de bussen en trams géén geld kunnen wisselen, dus wil je de gemeentekas niet onnodig spekken, zorg dan dat je gepast geld op zak hebt. Een andere optie is het aanschaffen van een Clipper Card. Met deze lokale variant op onze Nederlandse OV-chipkaart kun je per rit betalen in het OV in de hele Bay Area en krijg je een kleine korting. Mocht je veel gebruik gaan maken van het OV, dan is een dagpas of meerdaagse pas te overwegen. Lees hier meer over op de pagina Dagkaarten en Kortingspassen.

 

Hieronder heb ik de verschillende vervoersopties uitgelicht. Klik op de foto om door te gaan naar de betreffende pagina.

 

BART


MUNI (bus, metro, cable car)San Francisco bay FERRY's


Waymo zelfrijdende taxi'sFoto: Stock Catalog
Foto: Stock Catalog

Uber en Lyft

 

Officieel zijn de rideshare-opties natuurlijk geen openbaar vervoer, maar Uber en Lyft zijn niet meer weg te denken uit het vervoer in de stad. Het kan ook bijna niet makkelijker. Je tikt in de app in waar je heen wil en een paar minuten later staat er een 'taxi' naast je.

 

Het voordeel van Uber en Lyft is natuurlijk dat het goedkoper en makkelijker is dan een taxi en ze je precies afzetten waar je moet zijn. Het is ook een unieke kans om een goed gesprek te voeren met een echte local. Maar ja, je loopt zo wel een ritje met de cable car of de oude streetcars mis...

 


Hoe kom ik met het OV bij de toeristische plekken?


Golden Gate Bridge

 

Union Square:

Bus: Lijn 38 / 38R - overstappen op lijn 28

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarGeary Street (halte Powell Street)

Route: Vanaf Geary Street (hoek Powell/Geary) vertrekt iedere vijf minuten de Geary Express-bus (38 of 38R/X) richting de westkust van San Francisco. Stap uit bij de halte Park Presidio Boulevard en steek de straat over naar de hoek Geary/Park Presidio Boulevard, waar je bus 28 kunt pakken naar Golden Gate Bridge (richting Fisherman's Wharf). Let wel: deze bus rijdt niet over de brug.

 

Bus: Lijn 30 - overstappen op lijn 28

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)
WaarKearny Street (halte Market Street/Geary Street)

Route: Ook bus 30 vertrekt om de vijf minuten en rijdt door Chinatown, via Fisherman's Wharf naar de Marina District. Wil je een stuk wandelen naar de brug, dan is rijden tot het eindpunt een goede optie. Wil je helemaal tot aan de brug met de bus, stap dan uit bij de halte Van Ness (net na Ghirardelli Square) en stap over op bus 28 (richting Daly City BART). Deze lijn neemt je mee tot aan de voet van de brug.

 

Fisherman's Wharf:

Bus: Lijn 28

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

Waar: Powell Street (kruising met Beach Street)

Route: Vanaf Fisherman's Wharf is het een klein stukje lopen naar de halte vanwaar bus 28 vertrekt. Op de hoek van Powell en Beach zie je een bushalte. Neem hier de 28 in de richting van Daly City BART.

 


Painted Ladies

 

Union Square:

Bus: Lijn 21

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarMarket Street (naast Gap Store)

Route: Vanaf Market Street is bus 21 de enige die direct langs de Painted Ladies en Alamo Square rijdt. Neem de bus in de richting Hayes en stap uit bij de halte Steiner Street.

 

Fisherman's Wharf:

Bus: F-line streetcar - overstappen op bus 21

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarJones Street (halte Beach Street)

Route: Vanaf Fisherman's Wharf neem je de F-line streetcar naar Market Street. Stap uit bij Powell Street en neem bus 21 (Hayes) bij de halte naast de Gap Store. Stap uit bij de halte Steiner Street.

 


Golden Gate Park

 

Union Square:

Bus: Lijn 5 / 5R

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarMarket Street (naast Gap Store)

Route: Buslijn 5 (Fulton) neemt je van Market Street mee naar de noordzijde van Golden Gate Park. Afhankelijk van waar je wilt zijn, bepaal je de halte waar je uitstapt. Wil je naar de Academy of Science, De Young Museum of de Japanese Tea Garden, stap dan uit bij de halte 9th Avenue en loop links het park in. Wil je naar de Nederlandse windmolens, rijd dan door tot het eindpunt van de lijn.

 

Bus: Lijn 7 / 7R

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarMarket Street (halte in het midden van de straat, nabij Powell Street)

Route: Buslijn 7 (Haight/Noriega) neemt je van Market Street mee naar de zuidzijde van Golden Gate Park. De rest van de informatie is hetzelfde als bij lijn 5. Afhankelijk van waar je wilt zijn, bepaal je de halte waar je uitstapt. Wil je naar de Academy of Science, De Young Museum of de Japanese Tea Garden, stap dan uit bij de halte 9th Avenue en loop rechts het park in. Wil je naar de Nederlandse windmolens, rijd dan door tot het eindpunt van de lijn.

 

Fisherman's Wharf:

Bus: F-line streetcar - overstappen op bus 5 of 7

Kosten: 3 dollar (2,50 met Clipper Card)

WaarJones Street (halte Beach Street)

Route: Vanaf Fisherman's Wharf neem je de F-line streetcar naar Market Street. Stap uit bij Powell Street en neem bus 5 of 7 naast de Gap Store. Waar je uit moet stappen, lees je hierboven.