BERKELEYBerkeley staat wereldwijd bekend als de stad met een van de beste openbare universiteiten ter wereld. Wil je dus even ontspannen uit het 'techy' San Francisco, dan is dit zeker een plaatsje waar je makkelijk een dagje door kunt brengen. Het studentenleven is in bijna elke straat in het centrum wel te proeven en ook voor de geschiedenisfreak is er aardig wat te zien in de East Bay-stad. 

 

Berkeley staat dus vooral bekend om de grote universiteit UC Berkeley, maar heeft ook naam gemaakt als misschien wel de meest linkse gemeente van de Verenigde Staten. Free speech, hippies en dwarse politiek zijn nog steeds aspecten die je in het dagelijkse leven tegenkomt. 


Waar moet je naartoe in Berkeley


UC Berkeley Campus

 

Zoals ik hierboven beschreven heb, is Berkeley een echte universiteitsstad. Het heeft dan ook een prachtige, oude campus met een leuk park waar je even lekker doorheen kunt wandelen.

 

Op de campus zijn aardig wat bezienswaardigheden te vinden, waaronder de hieronder beschreven Campanile en een klein natuurhistorisch museum waar wat dinosaurusbotten te bekijken zijn. Ook kun je een prachtige, oude bibliotheek binnenlopen en zijn er genoeg grasveldjes en bankjes om op een zonnige dag even een broodje weg te happen.


Sather Tower - Campanile

 

De campus op zichzelf is al het bezoek waard, maar wie van uitzichten houdt, kan eigenlijk niet om de campanile heen. Sather Tower, zoals de hoge klokkentoren officieel heet, is dagelijks te bezoeken tot een uur of drie in de middag en kost drie dollar. 

 

Je gaat dan met de lift naar boven en kunt daar genieten van het uitzicht waar op dit moment hard werk van gemaakt wordt om het een beschermde status te geven. Men is immers bang dat er grote flatgebouwen tussen de campus en de Bay worden gebouwd, waardoor het iconische uitzicht van meer dan honderd jaar oud zou verdwijnen. 


Lawrence Hall of Science

 

Wil je hier te voet naartoe, dan zullen er onderweg zonder twijfel wat tranen vloeien en vloekwoorden vallen, want de Lawrence Hall of Science ligt bovenop een onredelijk hoge berg. Gelukkig gaan er bussen naartoe en is het uitzicht zeker de moeite waard als je niet onder de indruk bent van de campanile. Het Lawrence-wetenschapsmuseum is een leuk, interactief museum waar zo'n beetje alles op wetenschapsgebied wel behandeld wordt. Check wel even de openingstijden voordat je die klere-berg naar boven klautert, want het is niet iedere dag open.


Telegraph Avenue

 

Telegraph Avenue is dé studentenstraat van Berkeley. Hier vind je dan ook de leukste restaurantjes, barretjes en sportcafés in de stad. Ook zitten hier nog enkele overblijfselen van de hippie-tijd langs de weg, die hun kunstwerken en zelfgemaakte producten proberen te verkopen.

 

Telegraph is een ideaal straatje om een dagje Berkeley mee af te sluiten. Vooral in de maanden dat de studenten allemaal aan de studie zouden moeten zitten, is het hier heerlijk vertoeven


Waar kun je eten in Berkeley?


Cancún

 

Volgens mij de beste Mexicaan die er in Berkeley te vinden is. En dan heb ik het niet alleen over de goedgevulde burritos, maar het restaurant is er ook trots op dat ze zelf hun eigen ingrediënten kweken. Houd er wel rekening mee dat het tijdens lunchtijd erg druk kan zijn. Regelmatig staat de wachtrij tot buiten de deur.


Eureka!

 

Studentikozer dan Eureka! ga je het niet vinden in Berkeley. Deze kroeg zit dan ook de hele dag door gevuld met studenten die na een dag hard studeren komen genieten van een glas bier met wat typische bar-snacks erbij. Probeer hier vooral de Mac 'n Cheese-balls of de Corn Dogs eens. Een echte aanrader als je op zoek bent naar een snelle hap en wat sport op tv.


Jupiter

 

Wil je ergens rustig zitten en van de zon genieten? Dan moet je doorgaans wachten tot je weer terug in Nederland bent, maar op sommige plekken in Amerika zijn er restaurantjes te vinden waar je lekker buiten op een binnenpleintje kunt zitten. Jupiter is een van de weinige plekken in Berkeley en zit daarom ook al snel vol op een zonnige dag. Ben er dus snel bij. Qua eten raden we hier een van de goeie pizza's aan. Mijn favoriet: de cassiopeia en de IO.

Sumo Roll

 

Poke Bowls en sushi zijn natuurlijk op meer plaatsen te halen, maar als je in Berkeley bent, dan kunnen we eigen maar één zaakje aanraden: Sumo Roll. Niet alleen zijn ze de goedkoopste, voor zover wij weten, aan de kwaliteit valt niks af te dingen. En de uitbaters zijn ook nog eens de aardigste mensen die ik in Berkeley ben tegengekomen.


Platano

 

Met al die buitenlandse keukens die we in Nederland niet kennen, is het zonde als je elke dag een hamburger naar binnen duwt. Platano kan je meenemen op een reis door de El Salvadoreaanse keuken en dat raden we dan ook zeker aan. De gerechten zijn Mexicaans, maar dan net iets anders.  Gewoon eens uitproberen, dus...

 


Sheng Kee Bakery

 

Een van de grootste voordelen van de Bay Area is de grote hoeveelheid Chinese bakkerijen. Sheng Kee is mijn favoriet in de East Bay. Van typisch Chinese gebakjes tot wat meer Europees bekende deegwaren zijn hier allemaal te vinden. En ook nog eens spotgoedkoop. Voor 15 dollar loop je met een doos vol lekkernijen de deur uit. Ideaal om vervolgens in het campuspark op te eten.Hidden gems in Berkeley


Little Normandy

 

Zin in een tripje naar Normandië? Laat de originele streek in Frankrijk lekker links liggen en kom naar Berkeley. Daar staan maar liefst een stuk of acht huizen die geheel in de Normandische stijl zijn gebouwd. 

 

Goed, je kunt er niet naar binnen en mag zelfs het erf niet eens op, maar het levert misschien wel net dat leuke plaatje op waarmee je de familie thuis even goed op het verkeerde been kunt zetten. 'Hè, jullie zouden dit jaar toch eens wat anders doen dan Frankrijk?' Gieren van het lachen... 


Fish House

 

Aangezien dit huis midden in een woonwijk ligt, is de kans klein dat jullie er ooit naartoe gaan. Daarom is het natuurlijk ook een echte hidden gem... Het huis is ontworpen door Eugene Tssui, die eens wat anders wilde, blijkbaar.

 

Het huis is te vinden op 2747 Mathews Street en ziet eruit alsof het zo opgevist is uit de Kleine Zeemeermin-film.