MET DE FIETS OVER GOLDEN GATE BRIDGE

We zijn Nederlanders of we zijn het niet, hè? Ook als we op vakantie zijn, zoeken we de toevlucht bij het vertrouwde stalen ros om eens lekker van de omgeving te gaan genieten. Ik stond er dan ook niet versteld van toen de eigenaar van een fietsverhuurbedrijf me vertelde dat het merendeel van zijn klanten Nederlands was. In San Francisco is er eigenlijk maar één fietstocht die toeristen nemen: vanaf Fisherman's Wharf langs het water naar Golden Gate Bridge, over de brug en aan de andere kant van de baai, in Sausalito, met de boot terug naar de Wharf.

 

Klinkt allemaal leuk en dat is het zeker ook. Alleen... Met name in de zomermaanden kan het erg druk worden bij de ferry in Sausalito, waardoor je makkelijk twee boten later pas aan boord kunt met je stalen vriend. Op deze pagina beschrijf ik hoe deze tocht verloopt en geef ik je enkele tips om de wachttijd wat te verkorten.

 


Waar kun je een fiets huren?


Zowel in Fisherman's Wharf als rond Union Square zitten genoeg fietsverhuurbedrijven die je aan een tweewieler kunnen helpen. Doorgaans liggen de kosten rond de 8 à 10 dollar per uur, maar kun je voor iets meer dan 30 dollar een hele dag rondtouren. Wil je een elektrische fiets? Dan liggen de prijzen uiteraard een stuk hoger. Lees meer over fietsen huren op onze speciale pagina, maar voor het gemak vind je hieronder ook de twee grootste fietsverhuurbedrijven.

 De fietsroute over Golden Gate Bridge


 

Globaal gezien fiets je van Fisherman's Wharf, langs Ghirardelli Square en Fort Mason naar het Marina District. Hier vind je op Marina Boulevard een lange kustweg met een speciale fietsstrook ernaast. Als het goed is, kun je de brug al zien liggen. Blijf deze fietsroute volgen tot je langs Crissy Fields bent gekomen en naar boven moet klimmen richting de brug. Hier zijn meerdere opties mogelijk. De brug zelf heeft ook een fietspad. Aan de overkant van de Golden Gate ligt een vista point, een uitzichtpunt. Vanaf dit uitkijkpunt komt het gevaarlijkste deel van de route: een stuk met veel verkeer, maar zonder aparte fietsstrook. Alexander Ave is gelukkig wel bergaf, dus je kunt je volledig op het verkeer concentreren zonder dat je echt fors hoeft te trappen. Deze slingerweg eindigt in Sausalito en neemt je vanzelf mee naar de haven, vanwaar de ferry terug naar San Francisco vertrekt.

 

Deze route heb ik erg kort en bondig opgeschreven. Geen nood als dit abacadabra voor je is, want bij het huren van de fiets krijg je een plattegrond met routebeschrijving voor je fietstochtje. 

 


Tips om de tocht wat aangenamer te maken


 

Laat je fiets achter in Sausalito: 

De meeste fietsverhuurbedrijven bieden de mogelijkheid om je stalen ros aan de overkant van de baai ergens te dumpen, zodat je hem niet weer helemaal mee terug hoeft te nemen op de boot. Erg handig, vooral omdat dit de wachttijden bij de ferry aanzienlijk kan verkorten. Het kost vaak een kleine meerprijs, maar het kan je wel een hoop gesjouw en gedoe schelen. Vraag aan de balie van je verhuurbedrijf waar je de fiets achter kunt laten.

 


 

Let op welke ferry je terug naar San Francisco pakt:

Je hebt namelijk twee bedrijven die overtochten naar San Francisco aanbieden. Ze brengen je allemaal terug naar de City by the Bay, maar de kosten kunnen nogal verschillen.

 

Als eerste heb je de Blue and Gold Fleet die je terug naar Fisherman's Wharf brengt. Dit is de toeristische ferry. 'Geen probleem', hoor ik je denken. 'Ik ben immers toerist.' Klopt, maar daar zijn de prijzen dan ook op berekend. Als je per sé terug naar de Wharf wil, heb je geen keuze, maar maakt het je niets uit dat je een klein stukje verder naar het zuiden wordt afgezet bij de Ferry Building, dan kun je ook de openbaar vervoer-ferry pakken. Heb je een Clipper Card bij de hand, dan betaal je maar de helft van de kosten van een toeristische oversteek. 

 


 

Omzeil de drukte door de tocht achterstevoren te doen:

Hier moet je wel even goed over nadenken, want er zitten een paar nadeeltjes aan. Maar heb je echt geen zin in vervelende drukte, dan houd natuurlijk niemand je tegen om de fietstocht te beginnen met een bootreisje naar Sausalito en van daaruit richting de brug te fietsen... Klinkt als een goed plan, toch? 

 

Toch is het net even iets minder comfortabel, omdat je vanuit Sausalito een redelijk steile slingerweg naar boven moet klauteren om bij de brug te komen. De klim vanuit San Francisco is daarentegen wat gemakkelijker. Een ander nadeel is dat die slingerweg ook door Amerikanen per auto wordt gebruikt en die zijn net even iets minder gewend dat er een waggelende fietser de weg versmalt, dus besluit je de route andersom te doen? Let dan wel goed op het verkeer. Er liggen immers geen aparte fietspaden aan de Sausalito-kant van de route.