Ooit was dit een enorme heuvelachtige zandvlakte waar niks wilde groeien, behalve ellende. Toen kwam er een briljante natuurdeskundige genaamd John McClaren die met behulp van onder meer een Nederlandse windmolen een park wist te creëren waar dat eigenlijk niet mogelijk was. En als je dat kunt, dan kun je wel wat eisen neerleggen aan de stad waar je het park voor bouwt. Dat deed McClaren dan ook. Hij wilde dat er geen hekken rond zijn creatie gezet werden en er mochten onder geen beding standbeelden in het park verschijnen. Nou, deal... Het park werd geplant, bleek een succes en hoe eer je de man die dit allemaal weet te regelen voor je? Met een standbeeld natuurlijk. Niet veel later was het beeld opeens verdwenen uit Golden Gate Park. Later werd het tijdens een hevige regenbui weer gevonden, nadat de grond waar het beeld begraven was, weg was gespoeld. Wat bleek: McClaren had in een dronken bui met wat vrienden het beeld gejat en ergens verstopt. San Francisco besloot het eerbetoon maar even op te slaan tot McClaren overleden was. Tegenwoordig staat het beeld weer gewoon in het park.
Japanese Tea Garden
De Japanese Tea Garden alleen is eigenlijk al reden genoeg om naar Golden Gate Park te komen. De Oosterse tuin geeft je een moment van rust in een drukke stad als San Francisco en levert genoeg mooie fotomomenten op. Entree kost negen dollar, maar ga je op maandag, woensdag en vrijdag voor 10:00 uur, dan is het gratis.
Botanical Garden
Wie na een tijdje rondlopen in het park nog niet genoeg heeft van alle natuur, kan een bezoekje brengen aan de Botanische Tuin. Dit is een prachtig park met bloemen en planten van over de hele wereld. Het meest indrukwekkende is een zogenoemde Monterey Cypress-boom van ruim 100 jaar oud. Entree naar de tuin kost negen dollar voor toeristen, maar is gratis als je er vóór 9 uur in de ochtend bent.
Dutch Windmill
De windmolen waar we het hierboven over hadden, is de Dutch windmill. Hij is te vinden aan de westkant van het park, helemaal bij de kust. De molen zelf is tegenwoordig alleen van de buitenkant te bezoeken, maar naast het gebouw kun je een picknick houden tussen de Nederlandse tulpen in de Wilhelmina Tulip Garden. Leuk als je de Keukenhof zat bent.
Bison Paddock
In een park horen natuurlijk dieren, vond McClaren. En dus kocht hij op kosten van de stad een wilde bison. Hij noemde het dier Ben Harrison en werd aangeschaft in een tijd dat de bison in de V.S. met de dood werd bedreigd. Niet veel later volgde een vrouwtje: Sarah Bernhardt. Sindsdien zijn er meer dan 500 bizons geboren in het park en kun je ze nog steeds in het wild zien rondlopen.
Kezar Stadium
Sportfans die de Amerikaanse sporten volgen, zullen Kezar Stadium wel kennen. Ooit was dit de thuisbasis van de San Francisco 49'ers, het lokale American Football-team. Tegenwoordig zit het stadion weer zonder eigenaar, nadat voetbalploeg San Francisco Deltas eind 2017 besloot het bijltje erbij neer te gooien. Ze werden wel nog even kampioen in Kezar.
Murphy's Windmill
Toen de Dutch Windmill een daverend succes bleek te zijn, werd besloten nog een molen te bouwen naar Nederlands model. Het werd de Murphy Windmill en was destijds de grootste in zijn soort ter wereld. De molen raakte echter behoorlijk in verval, maar kon worden gered dankzij een inzamelingsactie. Ook deze molen is niet van binnen te bezichtigen, helaas. Dat moet je gewoon in Nederland doen.
Koret Caroussel
Waan je terug in de tijd van opa en oma met deze oude caroussel uit het begin van de jaren 1900. De attractie komt oorspronkelijk uit Buffalo, New York en toerde in de beginjaren door heel California. Later kreeg de draaimolen een permanente plek in Golden Gate Park. In 2017 is de attractie grondig gerestaureerd en kan er weer even tegenaan.
Jefferson Airplane House
Dit huis ligt technisch gezien niet in het park, maar aan de rand. Dus als jullie in Golden Gate Park zijn, is dit slechts een kleine wandeling. Fans van '70's- en '80's-muziek moeten hier zeker even een eerbetoon gaan brengen, want dit is het huis waar de iconische SF-band Jefferson Airplane destijds woonde. Het huis zelf kun je niet in, maar ook van buiten is het een foto waard.
Heeft het met natuur te maken, dan kun je het hier vinden, ervaren en ontdekken. De Academy of Sciences heeft een regenwoud van drie verdiepingen hoog, een planetarium, aquariums en een plek waar de aardbevingen van 1906 en 1989 gesimuleerd worden. Genoeg te doen voor een dagje uit. Wil je er met korting naartoe? Kijk dan even op onze pagina met tips en trucs voor een kortingspas in SF.
Het De Young-museum is een van de twee grote kunstmusea in San Francisco. Naast de permanente expositie vol Amerikaanse, Afrikaanse en Oceanische kunst, is er ook altijd een tijdelijke tentoonstelling te vinden die het museum elk bezoek opnieuw interessant maakt. Kunstliefhebbers die het Golden Gate Park aandoen, mogen deze parel eigenlijk niet overslaan.
Hamon Observation Tower
In het De Young-museum vind je naast veel kunst ook dit 360 graden-uitzichtplatform. Waar je voor het museum zelf moet betalen, is de toren gratis. Loop dus rechts langs de kassa naar de lift en geniet op een heldere dag van een prachtig vergezicht over de oceaan, het park, Golden Gate Bridge en de skyline van SF.
Magical Fairy Door
Nou, dit is nog eens een hidden gem... Het leuke is dat dit elfendeurtje ook echt een zoektocht moet zijn, dus de maker heeft het goed verstopt. Wij hebben het gevonden, maar gaan natuurlijk niet de lol bederven door hier de locatie prijs te geven. We zeggen alleen dat het even zoeken is op het voetpad links naast de Japanese Tea Garden. Veel plezier.
John McClaren-standbeeld
Daar is hij dan: het standbeeld van de man die standbeelden haatte. Prachtig eerbetoon, toch? Goed over nagedacht ook. Het beeld staat een beetje verscholen, maar iedereen die het park bezoekt loopt automatisch in de buurt. Als je met je rug naar de Academy of Sciences staat, ligt het pad waar het beeld staat aan je rechterkant.