Painted LadiesDe Painted Ladies zijn verreweg de meest bekende Victoriaanse huizen in de stad. De gezellige huisjes zijn al sinds jaar en dag de meest gefotografeerde panden in San Francisco, maar kregen pas echt wereldwijde bekendheid in de jaren '90 danzij Full House. En dan schijnt die familie in de serie niet eens in deze huizen gewoond te hebben. Ze zitten er alleen maar te picknicken in de opening credits...

 

Nou ja, het brengt dagelijks in ieder geval hordes toeristen naar Alamo Square. En daar zijn de bewoners niet zo heel erg blij mee. De zeikerds willen per sé in een toeristisch huis wonen en gaan vervolgens klagen dat er toeristen voor de deur staan. Het heeft al geleid in een verbod voor toerbussen in de straat, waardoor de hop on/hop off-bussen je twee straten verderop moeten uitlaten, maar een algeheel straatverbod voor bezoekers gaat zelfs voor Amerikaanse begrippen gelukkig net iets te ver.


Hoe kom je bij de Painted Ladies?


Vanaf Fishermans Wharf is het 't beste om de cable car of F-line Streetcar naar Union Square / Market Street te pakken. Van daar gaan er twee bussen die kant op: lijn 21 en lijn 5. Waar bus 21 je direct naast de Painted Ladies dropt, moet je met lijn 5 nog twee blokken lopen. Beide bussen vertrekken vanaf de bushalte naast het draaipunt van de Powell Street cable car, naast de Gap-winkel.


Toeristen-moe? Hier vind je nog meer Victoria's


De Painted Ladies zijn zo populair dat de omwonenden er dus alles aan proberen te doen om de stroom toeristen wat in te dammen. Het kan er dan ook erg druk worden en dat bederft de pret natuurlijk een beetje. Als je in San Francisco bent, wil je niet elke vijf minuten Nederlands om je heen horen, dus neem ook eens een kijkje bij deze, veel mindere bekende Victoriaanse woningen.

 

Four Seasons Houses:

Een rij Victoriaanse panden die ik persoonlijk nog veel mooier vind dan de Painted Ladies, zijn de Four Seasons Houses op Waller Street (kruising met Masonic) in opnieuw Haight-Ashbury. De bewoners van deze woningen zijn wat opener naar toeristen toe en hebben zelfs een eigen website opgericht om mensen attent te maken op hun prachtige stulpjes. Eens kijken hoe blij ze met ons allen zijn als we er massaal voor de deur komen staan... Maar goed. 

 

Wedding Cake Houses:
Geen idee of ze echt zo heten, maar ik hoorde een gids ze ooit zo noemen en ik vond het leuk genoeg om over te nemen. Deze huizen hebben immers wel wat weg van een bruidstaart. Je vindt ze aan Central Avenue in de wijk Haight-Ashbury, op de kruising met Haight Street. Er ligt geen gezellig parkje voor de deur, maar als je wat uniekere Victoria's op de foto wil zetten, dan zijn deze huizen een prima optie.

 

MANSION ROW:

Op South Van Ness Avenue, tussen 20th en 21st Streets, ligt een rij diverse Victoriaanse huizen die in de stad ookwel bekend staan als Mansion Row. Ze liggen in het Mission District, een paar straten parallel aan Mission Street. Dit zijn bijna allemaal woonhuizen, maar een van de Victoria's heeft een toeristische functie. Nummer 943 is namelijk ingericht als bed and breakfast Inn San Francisco. Je kunt hier dus even binnenlopen en 'informatie vragen' als je deze historische panden eens van binnen wil zien. Blijven slapen kan uiteraard ook voor ongeveer 250 dollar per nacht.