MUIR WOODS


 

Hoe maak je een Muir Woods-reservering?

 

Wat is er beter dan een dagje de natuur in na een paar dagen de drukte en uitlaatgassen van een stad als San Francisco te hebben opgesnoven? Laten we in California nou net de hoogste bomen van de wereld hebben: de Redwoods. Muir Woods is een van de populairste plekken om deze onnodig hoge reuzen te gaan bekijken. Zo populair dat de National Park Service (NPS) per 1 januari 2018 heeft besloten een reserveringssysteem in te stellen om de grote stroom fotoklikkers wat in te dammen. De reden: iedereen wilde genieten van de natuur, maar iedereen wilde het lopen bewaren tot in het park en kwam dus met de auto. Het gevolg was dat de parkeerplaats al ver voor 09:00 uur compleet gevuld was en in de loop van de dag auto's dwars door het park langs de weg geparkeerd stonden. Niet zo heel erg bevorderlijk voor de natuur, vond de NPS en dus moeten we vanaf nu reserveren. Je kunt ook een betere shuttle service instellen, maar dat werd om de een of andere reden niet als een haalbare optie gezien. Waarschijnlijk omdat een bus geld kost en een boekingssysteem met de onvermijdelijke Amerikaanse boekingskosten geld oplevert.

 

Hoe reserveren?

Reserveringen zijn vanaf 1 januari 2018 vereist voor een stoeltje in de shuttlebus vanuit Sausalito of een personenauto en kunnen gemaakt worden op de website GoMuirWoods.com of via telefoonnummer 1-800-410-2419. De shuttlebus is te reserveren op weekenddagen en kost 3 dollar per persoon. In juni, juli en augustus is er een dagelijkse shuttleservice. Een personenauto kost 8 dollar. Het voordeel daarvan is natuurlijk wel dat je kunt gaan wanneer je wilt en er zo veel mogelijk mensen in kunt proppen als past. O ja, bij de reserveringskosten is de entree naar het park nog niet meegerekend. Dat kost trouwens 10 dollar.

 

Omdat dit een nieuw systeem is en Amerikanen hier doorgaans niet eerst goed over nadenken en pas na een paar maanden van onwerkbare ellende besluiten iets aan te passen, raadt Leven in SF aan zo vroeg mogelijk een reservering te maken, voordat jullie deze kant op komen. Boekingen zijn pas drie maanden van tevoren te maken, om het allemaal lekker makkelijk te maken.

 

Mochten  jullie besluiten een reservering te maken, zorg dan dat je de bevestiging print of op je telefoon opslaat. Zowel bij de shuttle-opstapplaats als in Muir Woods zelf is doorgaans geen ontvangst met een mobiele telefoon, dus ter plekke boeken of een oude mail terughalen zit er niet in. Overigens hoeven er geen reserveringen gemaakt te worden als mensen lopend het park in komen. Dus wie bereid is een flinke klim te maken, kan al deze bittere ellende omzeilen.