THE CASTROPalmbomen, regenboogvlaggen en de altijd aanwezige kans dat je een naakte man op rolschaatsen ziet; dat zijn de voornaamste ingrediënten van The Castro. De wijk staat vooral bekend als de wijk waar mensen van alle seksuele voorkeuren geaccepteerd worden en waar de Gay Rights Movement begon en nog steeds gaande is. Daarnaast is de Castro een wijk waar je tot in de late uurtjes nog wel bars vindt waar je op stap kunt gaan. Qua toerisme is er misschien niet zo heel erg veel te zien, maar wie door een unieke, typische SF-wijk wil rondlopen, die zit goed in The Castro.

 


Waar moet je naartoe in The Castro?


 

Castro Street

 

Castro Street is de hoofdstraat van de wijk. Je vindt hier dan ook de meeste winkels, restaurants en het hieronder beschreven Castro Theatre. Met zijn palmbomen en de kleurrijke regenboogvlaggen voelt de straat erg gezellig aan. Het meest opvallende is de kruising met 18th Street, waar de zebrapaden vervangen zijn door 'gaybrapaden', in de kleuren van de regenboogvlag. Ook zijn er diverse monumenten te vinden die gruweldaden tegen de LGBTQ-gemeenschap herinneren, waaronder de Rainbow Honor Walk en de Pink Triangel Memorial.

 


 

Castro Theatre

 

Een van de meest iconische bioscopen in de stad, is het Castro Theatre. Waar andere filmhuizen door de jaren heen verloren zijn gegaan en de strijd met het internet verloren hebben, bestaat het Castro Theatre nog steeds. En het is nog steeds mogelijk er films te bekijken. De nieuwste films zijn er te bekijken, maar het theater is op zijn best tijdens een van de typische speciale programmeringen. Een goed voorbeeld is de Midnight for Maniacs-serie, waar vreemde en redelijk obscure films vertoond worden.

 


 

LGBT Museum

 

In de wijk waar de Gay Rights Movement de belangrijkste strijd van de dag is, is het natuurlijk onmogelijk dat er geen museum te vinden is waarin die strijd centraal staat. Het LGBT Museum neemt je mee op reis door de tijd van de strijd voor gelijke rechten.

 

Rode draad is natuurlijk de opkomst en uiteindelijk moord op Harvey Milk, de eerste openlijke homoseksuele politicus in de Verenigde Staten die werd verkozen voor een publieke functie. In 1978 werd hij samen met burgemeester George Moscone vermoord in het stadhuis van de stad en sindsdien geldt hij als het gezicht van de Gat Rights Movement-strijd in de stad. Maar naast informatie over hem, krijg je in dit museum een compleet beeld van de strijd die homo's decennialang hebben moeten voeren voor acceptatie.

 


Waar kun je eten in The Castro?


Hamburger Mary's

 

Burgers zijn natuurlijk de specialiteit bij dit restaurant, waar je eten wordt geserveerd door serveersters in drag. Maar ook de gefrituurde augurken en Love Me Tenders-kipstukken zijn volgens velen in SF ware aanraders. Hamburger Mary’s heeft daarnaast op meerdere dagen per week speciale dragshows om de klanten mee te entertainen. Absoluut een restaurant waar de echte Castro-sfeer naar voren komt. 


Harvey's

 

Leuke diner in het hart van de Castro. Harvey’s is natuurlijk vernoemd naar de bekendste inwoner van de wijk, de in 1979 vermoordde politicus Harvey Milk. Verwacht niks overdreven speciaals op de kaart, maar voor wie gewoon prima Amerikaanse bar-gerechten wil hebben, is Harvey’s zeker een goede optie.

The Sausage Factory

  

Verwacht niet al te veel worsten op het menu in dit Italiaanse restaurant. De naam Sausage Factory komt van de vorige bestemming van het pand, toen er nog een worstenfabriek in huisde. Sinds 1968 is het echter een restaurant dat zich richt op de Italiaans-Amerikaanse keuken met misschien wel de beste spaghetti die je buiten Italië gaat proeven. Een andere aanrader is de penne met een verrassend lekkere wodka-saus. 
Hidden Gems in The Castro


 

 

Seward Street Slides

 

Openbare glijbanen om van die krankzinnig steile heuvels af te glijden? Wat wil je nog meer? En ze liggen ook nog eens op loopafstand van de Castro. De Seward Street slides zijn te vinden op, hoe kan het ook anders, Seward Street en zijn door iedereen gratis te gebruiken.  Meestal liggen er onderaan de glijbaan wel wat stukken karton. Mijn tip: gebruik hier eentje van, want de stenen glijbanen kunnen een ongemakkelijker scheur in je broek veroorzaken.

 


 

 

Barbie Doll Window

 

Misschien niet het meest geschikt als je met kleine kinderen reist, maar voor mensen die wel wat aankunnen, is het Barbie Doll Window op Castro Street precies dat wat je van de seksueel vrijgevochten Castro-buurt verwacht. Voor het raam van het huis staat namelijk een bonte collectie Barbie-poppen. De meeste daarvan zijn echter iets anders dan de soort waar je kleine nichtje regelmatig mee speelt... Je vindt het gezellige raam op de hoek van Castro Street met 19th Street.