TELEGRAPH HILLTelegraph Hill is vernoemd naar de telegraaf die vroeger bovenop deze heuvel stond en de inwoners van San Francisco waarschuwde als er nieuwe schepen door de Golden Gate richting de stad kwamen varen. Dat was vooral handig voor de kooplieden, die zodoende snel naar de haven konden komen om de goederen van de schepen als eerste te aanschouwen. Later werd deze heuvel de plek van een van de bekendste monumenten in SF: Coit Tower. Deze uitkijktoren is vernoemd naar filantropist Lily Hitchcock Coit, die na haar dood een flink bedrag aan de stad achterliet met als doel een fraai monument te maken voor de brandweerlieden van San Francisco, waar ze gedurende haar hele leven een groot aanbidder van was. Dus vind je de toren verdacht veel lijken op het uiteinde van een brandweerslang? Dan heb je veel fantasie, want zo is het niet bedoeld...


Waar moet je naartoe op Telegraph Hill?


Coit Tower

 

Het hierboven beschreven monument is een van de mooiste plekken waar je als toerist kunt genieten van het uitzicht. De kosten om met de krakende en piepende lift naar boven te gaan, zijn acht dollar. Eenmaal boven krijg je een panoramazicht over heel San Francisco en bij een heldere dag zelfs een groot deel van de Bay.

 

Zoals we hierboven al zeiden, is de toren vernoemd naar Lily Hitchcock Coit. Toen ze nog een klein meisje was, werd ze tijdens het spelen door heldhaftige brandweermannen gered uit een brandend gebouw. Vanaf dat moment was haar liefde voor brandweermannen geboren en rende ze telkens naar buiten als ze de brandweerbellen hoorden afgaan. Een dag rende Lily achter de wagen aan en zag ze dat de paarden moeite hadden om de kar naar boven te trekken. Het meisje riep de hulp in van omstanders en samen kregen ze het voor elkaar de brandweerwagen naar boven te duwen. Vanaf dat moment mocht Lily als een soort van mascotte voorop de wagen zitten als die uit moest rukken naar een nieuwe brand. Toen Coit stierf, had ze een bedrag van ongeveer 100.000 dollar achtergelaten aan de stad met als doel een monument voor de brandweer te maken.

 

Op de begane grond van de toren zijn trouwens een aantal murals van lokale kunstenaars te bekijken. Deze murals vallen niet onder de entreeprijs en zijn dus gratis te bewonderen.

 


Filbert Steps

 

Als je een paar treden je niet afschrikken, is de mooiste weg naar boven over een van deze twee trappen. De Filbert Steps zijn de bekendste van de twee en lopen van Sansome Street beneden naar Coit Tower bovenop de heuvel. Tijdens je klim kom je langs prachtige huizen en krijg je een voorproefje van het uitzicht dat bovenop de berg op je ligt te wachten.


Greenwich Steps

 

What goes up, must come down... Dat geldt ook in het geval van Telegraph Hill, natuurlijk. Ben je via de Filbert Steps naar boven geklommen, neem dan de Greenwich Steps naar beneden. Onderweg zul je je ongetwijfeld afvragen hoe de bewoners van die mooie huizen hun boodschappen boven krijgen...

 


Parrots of Telegraph Hill

 

Dacht je dat de zeeleeuwen op Pier 39 herrie maakten? Dan heb je deze papegaaien nog niet gehoord. Vooral in de avond vliegen ze luid kwetterend over de stad en zijn met name hier op Telegraph Hill regelmatig te spotten. De beestjes zijn niet van origine in de stad te vinden, maar kwamen in SF aan toen mensen in de jaren '20 exotische huisdieren wilden.

 

Nou, daar kregen de meeste baasjes spijt van, want deze vogels hebben één kleine, misschien ietwat vervelende eigenschap: Ze houden hun bek niet 's nachts. En dus waren de mensen ze al snel zo zat dat ze massaal het huis uit geschopt werden. Het bleken er zo veel te zijn, dat de papegaaien een eigen kolonie konden vormen en tot op heden hebben kunnen overleven.


Waar kun je eten op Telegraph Hill?


Freddie's Sandwiches

 

Mocht je van de top van de heuvel naar Fisherman's Wharf willen, dan kom je langs deze Italiaanse broodjeszaak. Na al dat geklim die heuvel op is een lekker broodje natuurlijk niet te veel en bij Freddie's hebben ze voor ieder wat wils. Ja, zelfs zogenoemde Dutch crust, wat wij gewoon tijgerbrood noemen. 

 

Adres: 300 Francisco Street

Openingstijden: Ma-Za 08:00 - 16:00

Website: www.orderfreddiessandwiches.com

 Hidden gems op Telegraph Hill


Jack Early Park

 

Een park kun je het niet echt noemen, maar het uitzicht maakt veel goed. Het is even zoeken, maar daarvoor staat het bij ons ook onder het kopje 'hidden gems'. Het Jack Early Park is een trap naar een soort uitkijkplatform tussen de huizen van Telegraph Hill. Boven staan twee houtblokken waar je even kunt uitpuffen en kunt genieten van dit zicht op Pier 39.