Golden Gate BridgeZonder twijfel de meest bekende plek van San Francisco en een gewild object in Hollywood-films om eens op dramatische wijze te slopen. Gelukkig is er in het echte leven nog geen Godzilla langsgekomen, waardoor we er voorlopig nog van kunnen genieten. En dat is maar goed ook, want de Golden Gate Bridge is met recht een van de grote trekpleisters in de stad. De brug staat bekend als de brug die eigenlijk niet gebouwd kon worden. Door de stevige wind die er altijd op de Golden Gate staat, werd de bouw flink bemoeilijkt. Toch lukte het architect Strauss (nee, niet die van de spijkerbroeken of de Andre Rieu-liedjes) om de klus te klaren en in 1937 konden de eerste voertuigen over de nieuwe overgang rijden. Destijds was het de grootste suspension bridge ter wereld.


Hoe kom je bij Golden Gate Bridge?


Bus - Er gaat maar een lokale bus naar Golden Gate Bridge: lijn 28. Deze bus rijdt van Daly City BART via Golden Gate Park en de brug naar Fisherman's Wharf. Het makkelijkste is dus opstappen bij Fisherman's Wharf. Wil je vanuit Union Square vertrekken? Neem dan bus 38 op Geary Street of bussen 5 en 7 vanaf Market Street. Stap vervolgens over op bus 28 op Park Presidio Boulevard. Wil je met het openbaar vervoer over de brug, dan is bus 30 van Golden Gate Transit (naar San Rafael) de enige optie. Deze bus vind je op de hoek van Mission Street en 5th en op Van Ness Avenue.

 

Te voet - Een van de mooiste wandelingen die je in SF kunt doen, is de wandeling vanaf Fisherman's Wharf naar de brug. Trek daar wel ongeveer 1,5 uur voor uit. Tijdens de tocht heb je een prachtig zicht op de brug, Alcatraz en de baai. Tevens loop je over Crissy Fields (een voormalig militair vliegveld) en kom je langs de Marina District. Wil je de route weten? Klik dan op DEZE LINK.

 

Toeristische Bus - Alle hop on/hop off-bussen rijden naar of zelfs over de brug.

 

Er is ook een gratis mogelijkheid om met het openbaar vervoer naar de brug te komen. Lees hier hoe je dat moet doen


Waar kun je de mooiste foto's maken van de brug?


Battery Spencer is een oud militair terrein uit de tijd van de burgeroorlog in de V.S. Om een goed zicht te hebben op potentieel gevaarlijke indringers, moest er natuurlijk een plek worden gevonden met een ideaal zicht op de Golden Gate. En dat hebben ze gevonden, waarschijnlijk niet wetende dat jaren later de meest populaire brug ter wereld op dezelfde plek gebouwd zou worden. 

 

Dus maak gebruik van al dat werk dat het Amerikaanse leger vroeger gedaan heeft om de berg begaanbaar te maken en klim van de voet van de Golden Gate Bridge naar de top van de heuvel. Battery Spencer ligt aan de Marin-kant van de Golden Gate, dus vanuit SF moet je eerst de hele brug over (Ja, we weten het: wat een straf...). Aan de overkant zoek je op de parkeerplaats naar een trap die je onder de brug brengt en meeneemt naar de parkeerplaats aan de overkant. Daar vind je een trap de heuvel op, recht naar Battery Spencer.


Voor een van de mooiste zichten op de brug, hoef je eigenlijk helemaal niet ver. Waar de meeste toeristen bij het Welcome Center blijven, over de brug lopen en bij de Vista Point aan de overkant nog in de rij staan voor een foto, kun je ook gewoon aan San Francisco-kant een weggetje naar beneden inslaan en naar Fort Point lopen.

 

Dit oude Civil War-fort ligt recht onder de brug. En het mooie is: het is ook nog eens gratis te bezoeken. Van Fort Point heb je de mogelijkheid om echt unieke close-ups van de onderkant van de Golden Gate Bridge te maken. Je Instagram-vrienden zullen je dankbaar zijn...


Iets ten zuiden van de brug vind je een van de leukste strandjes van San Francisco: Baker Beach. Niet heel erg gemakkelijk om er te komen als je afhankelijk bent van het OV, maar zeker niet minder de moeite waard om het toch te proberen. Vanaf het strand heb je een mooi zicht op de brug en je staat ook nog eens niet op zo'n afstand dat je thuis een vergrootglas nodig hebt om iets roods in je foto terug te kunnen vinden.

 

Baker Beach is het beste te bereiken met bussen 1 en 38 vanaf Downtown. Stap uit bij de halte 25th Avenue en loop richting het noorden (kom je Lake Street niet tegen, dan ga je de verkeerde kant op). Na ongeveer twintig minuten lopen, kom je op het strand uit. Wij hadden de pech dat we op een typische mistige dag gingen, dus deze foto is gejat van Wikipedia...


Toegegeven, dit is niet de meest ideale plek om een close-up van de Golden Gate Bridge te maken, maar toch willen we Land's End aan jullie voorstellen. Behalve een prachtig zicht op de oceaan en ingang naar de Bay, kom je hier ook een aantal andere unieke dingen zoals scheepswrakken, Sutro Baths en een klein labyrint tegen. Wat ons betreft is ook dit een van de mooiste wandelingen die je kunt maken in San Francisco.

 

En dan krijg je ook nog eens een uniek plaatje van onze mooie brug op de koop toe. Gewoon doen! Tenzij het mistig is, want dan is er van alles wat we hierboven hebben beschreven, niks te zien.


Tol betalen op de Golden Gate Bridge


Tol betalen op de Golden Gate Bridge is een hele ervaring. Niet zozeer op de brug zelf, maar vooral wat erna moet gebeuren. Je kunt immers niet aan de tolpoortjes betalen, maar moet vooraf of achteraf een betaling via telefoon of internet doen. Erg lastig allemaal, maar gelukkig zijn wij er om jullie op weg te helpen met een bruikbare handleiding. Klik op de foto voor meer informatie.