UNION SQUARE DISTRICTUnion Square is het hart van San Francisco, bijna letterlijk als je naar de kaart van de stad kijkt. Het plein ligt centraal in de stad en is de ideale uitvalsbasis om andere delen van SF te gaan verkennen. Vanuit Union Square loop je in tien minuten naar de meeste hotels, Chinatown, het Financial District en Nob Hill. Daarnaast vertrekken hier bussen, streetcars en de bekende cable cars die je naar andere wijken en bezienswaardigheden als Fisherman's Wharf, Golden Gate Park, de Painted Ladies en de Golden Gate Bridge kunnen brengen. Ook vind je hier veel gratis wandeltochten en de opstapplekken van de hop on/hop off-bussen.


Waar moet je naartoe rond Union Square?


Union Square

 

Waar moet je naartoe? Nou, Union Square is een goede plek om te beginnen. De wijk is er niet voor niets naar vernoemd. Dit is het belangrijkste plein van de stad en het shoppinghart van San Francisco. Rond Union Square vind je alle bekende winkels en merken, van Macy's tot Gucci.

 

Het plein is vernoemd naar de pro-Union-bijeenkomsten die er ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog werden gehouden. California was immers als enige staat niet aangeloten bij een van de twee kampen. Er moest dus gekozen worden of California aan de kant van de Union of aan de kant van de Confederates zou vechten. Het werd uiteindelijk de Union. Burgemeester Geary besloot daarna de naam van het plein te veranderen in Union Square, om die belangrijke keuze te blijven eren.


Cable Cars

 

Laten we een gokje doen: de Cable Cars staan waarschijnlijk in de top drie van jullie to do-list voor San Francisco? En dat vinden we natuurlijk helemaal terecht. De oude trammetjes zijn zeker een must als je een bezoek brengt aan de stad. Het is vaak alleen zo tergend lang wachten...

 

Daar hebben we een aantal oplossingen voor gevonden die we op onze pagina met Tips en Trucs hebben beschreven. Laten we het hier dan maar gewoon over de trammetjes zelf hebben. De cable cars maakten hun eerste rit in 1872, nadat Andrew Smith Hallidie een paar jaar eerder een paar paarden met kar van de heuvels af zag glijden. Het bracht hem op een idee om zijn uitvinding de staalkabel in te zetten om trams de berg op te trekken. Het resulteerde in 25 lijnen door heel San Francisco heen. Tegenwoordig zijn er nog maar drie van over. Kaartjes voor de cable cars kosten zeven dollar per persoon, voor zowel jong als oud.


Maiden Lane

 

Vroeger was dit een van de vele rosse buurten van San Francisco, maar tegenwoordig is Maiden Lane een high-end shopping straatje. Na de middag is het steegje afgesloten voor alle verkeer en nemen de lokale kunstenaars over om hun werk te exposeren. In vergelijking met andere steegjes in de buurt, is dit een van de schoonste.

 

In Maiden Lane zijn verder twee interessante panden te vinden. De eerste is het zogenoemde Giselle Dorsey-gebouw, een gelig bakstenen gebouw direct aan de rechterkant als je vanaf Union Square de straat inloopt. Dit is het oudste pand in de straat en was vroeger het bordeel van de Franse 'madam' Dorsey, die zelf ooit naar SF was gekomen als prostituee. Het tweede pand ligt er vrijwel tegenover. De architectuur van de gevel valt direct op, maar het meest interessante is binnenin te zien. Dit is namelijk het Frank Lloyd Wright-gebouw met een heel speciale trap naar de bovenste verdiepingen. 


Tony Bennett's Hart

 

Rond Union Square staan doorgaans vier harten. Drie van de vier worden om de zoveel tijd door het lokale ziekenhuis geveild om geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten. Eén hart blijft altijd staan: het hart dat is beschilderd door zanger Tony Bennett.

 

Het kunstwerk is te vinden op de hoek van Powell Street en Post Street (vlak voor de Saks Fifth Avenue-winkel). Dit is tevens de plek waar veel lokale muzikanten hun kunsten vertonen en veel gratis rondleiding vertrekken.


Free SF Tour

 

Wil je een dieper inkijkje in de geschiedenis en het leven in San Francisco? Dan kun je niet om een van de free walking tours heen. De Free SF Tour is met afstand de beste, omdat gids Filip als geen ander zijn passie voor de stad en het leven erin kan overbrengen op bezoekende toeristen.

 

De Free SF Tour begint iedere dag om 10:00 uur en 14:00 uur bij het hierboven beschreven Tony Bennett Heart. Op deze locatie beginnen nog meer rondleidingen op hetzelfde tijdstip, maar de tour waar je naar op zoek bent, is de gids met de oranje vlag. Zie je iemand met een gele vlag staan, laat die dan links leggen. Deze tour is al langer bezig dan Filip met het geven van tours, maar is pas na hem begonnen met de gratis variant op basis van fooi. Stap voor stap nemen ze al zijn ideeën over en zorgen dat deze sympathieke gast vaak minder mensen heeft dan hij verdient. 


Waar kun je eten rond Union Square?


 

John's Grill

 

John's Grill mag zich een van de oudste steakhouses in San Francisco noemen. Het restaurant opende in 1908 de deuren en trok al snel een vaste schare klanten aan. Daaronder veel lokale politici, acteurs en andere bekende personen. Het is vooral bekend uit het boek The Maltese Falcon, waar overigens in een van de steegjes rond Union Square een plaquette herinnerd aan de fictieve moord in het boek.

 

Adres63 Ellis Street

Openingstijden: Dagelijks van 11:00 - 21:45
Website: www.johnsgrill.com

 

 

E&O Kitchen and Bar

 

Waar je in Chinatown voornamelijk traditionele Aziatische restaurants vindt, is E&O een wat meer modernere variant. De gerechten zijn dan ook Aziatisch met een hedendaagse twist. Het is uiteraard niet zo goedkoop als Chinatown, maar een leuk alternatief als je net even iets dichter bij de Westerse keuken wil blijven.

 

Adres314 Sutter Street

Openingstijden: Ma-Za van 11:30 - 22:00

                               Zo van 17:00 - 21:30

Website: www.eandokitchen.com

 

Sears Fine Food 

 

Sears Fine Food is al sinds 1938 een van de meest populaire ontbijtplekken rond Union Square. Maar ook voor lunch en diner kun je hier prima terecht. De zaak is opgericht door Ben Sears, een gepensioneerde circusclown die in zijn restaurant Zweedse pannenkoeken naar het recept van zijn Zweede vrouw ging serveren. Die maken ze er nog steeds en zijn eigenlijk de absolute aanrader.

 

Adres439 Powell Street

Openingstijden: Dagelijks van 06:30 - 21:30

Website: www.searsfinefood.com

 

 

 

Working Girls Café

 

Ben je op zoek naar een snelle lunch, maar heb je geen zin om ergens te gaan zitten? Dan verwijzen we je graag door naar Working Girls, op de grens tussen Union Square en het Financial District. Dit was onze favoriete plek om tussen twee rondleidingen door een warme sandwich te halen. Kun je geen keuze maken uit de enorme lijst met opties, dan raden we de zalm met kappertjes aan of de warme kip aan.

 

Adres259 Kearny Street

Openingstijden: Ma-Vr van 07:00 - 18:00

                               Za en Zo van 09:00 - 17:00

Website: www.workinggirlscafe.comHidden gems rond Union Square


450 Sutter Street

 

Veel mensen lopen niet zomaar een kantoorgebouw binnen. En dat is jammer, want je mist zo niet alleen de verborgen POPOS, maar ook dit juweeltje in het hart van de Financial District. 450 Sutter is ontworpen door de lokale architect Timothy L. Pflueger en combineert een Beaux Arts-stijl met een hintje Maya-architectuur.

 

Vooral de lobby is vol overgave aangekleed met bronzen Mayaanse beelden en ornamenten en zeker een vriendelijke vraag 'Hé, wat doet u hier?' van de beveiliger waard. 

 

Adres: 450 Sutter St (goh...)

Openingstijden: 24 uur per dag

Kosten: Gratis

 

Locatie op de kaart