MARINA DISTRICT / COW HOLLOWHet had niet veel gescheeld of een van deze twee wijken was er niet meer geweest. The Marina kreeg tijdens de zware aardbeving van 1989 zware klappen te verduren en stond voor een deel in brand. Gelukkig was bluswater niet moeilijk te vinden met de Bay naast de deur, dus kon de wijk ternauwernood gered worden. De reden dat deze buurt zo zwaar getroffen werd, komt door het feit dat het op een door mensen gemaakt stuk land ligt. Tijdens aardbevingen begint de grond dan extra de schuiven en gebouwen die niet tot het vaste gesteente in de ondergrond zijn gebouwd, worden als welwillende speelbal rondgeslingerd. Inmiddels is The Marina weer helemaal opgebouwd en huist het prachtige panden met zicht op de baai, Golden Gate Bridge en Alcatraz. 

 

Cow Hollow dankt zijn naam aan de melkboerderijen die hier vroeger massaal aanwezig waren. Niks dat daar nu nog aan herinnert, of het moet het pak melk zijn dat je bij de lokale supermarkt kunt krijgen. Hoewel het beide buurten zijn waar vooral mensen wonen en niet heel erg veel toeristische trekpleisters zijn te vinden, benoem ik ze hier toch. Met Chestnut Street en Union Street vind je hier namelijk twee straatjes die je als toerist eigenlijk niet mag overslaan als je op zoek bent naar een restaurantje, bar of plek waar je locals kunt tegenkomen.

 


Waar moet je naartoe in Mission Bay?


Palace of Fine Arts

 

Het meest gezichtsbepalende gebouw van de Marina is dit Palace of FIne Arts. Het stamt van 1915 toen San Francisco de wereldtentoonstelling organiseerde ten ere van de opening van het Panamakanaal. De stad sloeg daarmee twee vliegen in één klap, want het betekende ook een uitgelezen kans om de wereld te laten zien dat San Francisco weer helemaal terug was na de verwoestende aardbeving van 1906. De Palace of Fine Arts was de voetgangersentree naar de tentoonstelling en werd gefinancierd door Alma de Bretteville, een filantroop uit San Francisco die getrouwd was met suikerbaron Adolph Spreckels, de oorspronkelijke 'sugar daddy'. Na de tentoonstelling zou het gebouw afgebroken worden, maar zoals zo vaak liep dat even anders. De Palace was zo populair onder de bewoners van de stad dat besloten werd het gebouw een permanente plek te geven.

 


Chestnut Street

 

Hier is dan een van de twee straatjes die deze wijken tot een must maken. In Chestnut Street en zijstraten vind je een berg restaurantjes waar je lekker tussen de locals kunt dineren. Zie je ook eens wat andere mensen dan dezelfde buren die in het vliegtuig ook al naast je zaten... Vooral rond de kruising met Pierce en Steiner Streets heb je genoeg keuze uit verschillende soorten cuisines, waaronder Mexicaans (Los Hermanos), Italiaans (Roma Antica) en burgers (Super Duper), maar met Izzy's zit er ook een in San Francisco geroemd steakhouse.

 


Union Street

 

Waar Chestnut ideaal is voor een hapje en een drankje, kun je in Union Street ook terecht voor de unieke shopervaring. Hier vind je kleine, lokale zaakjes met kleding en hier en daar souvenirs. Geen grote merken dus (de enige multinational die hier zit, is Starbucks) en dat maakt Union Street tot misschien wel het leukste winkelstraatje van San Francisco. Op zonnige dagen straalt de straat ook echt dat Mainstreet USA-gevoel uit met oude Victoriaanse panden en groene boompjes aan beide kanten van de straat.

 


Wave Organ

 

Goed, het geluid van het gevaarte maakt een geluid waar ik persoonlijk de kriebels van krijg, maar de Wave Organ is wel een uniek kunstwerk in San Francisco. Deze betonnen buizen liggen aan het einde van de grote pier in de baai ten noorden van de Marina District en geven het water de kans om met mensen te communiceren. Telkens als er een golf tegen de buizen aanslaat, wordt er een doffe toon geproduceerd. Op winderige dagen met veel golven kun je hier dus luisteren naar een serenade van de San Francisco Bay.

 


McElroy Octagon House

 

Deze achthoekige huizen waren een korte periode erg populair om te bouwen in San Francisco. De vele hoeken zorgden immers voor een ideale lichtinval gedurende de dag, waardoor je altijd lekker ergens in huis in de zon kon zitten. Het grote probleem was alleen dat inrichten niet echt te doen was met die vele hoeken en dus was deze rage slechts een kort leven beschoren. De meeste huizen werden ook alweer afgebroken en vervangen door panden waarin je wel een beetje lekker kunt wonen en dus is dit McElroy Octagon House uit 1861 de enige overgebleven in het centrum van San Francisco. Elke tweede en vierde zondag van de maand is het huis opengesteld voor bezoekers.

 


Waar kun je eten in de Marina en Cow Hollow?


 

Dumpling Union

 

Bij dumplings denk je natuurlijk meteen aan Chinatown (dimsum) of Japantown (gyoza), maar ook hier in Cow Hollow zit een prima zaakje waar je de Aziatische pasteitjes kunt proeven. Dumpling Union is daarnaast voor San Francisco begrippen goed geprijsd en biedt veel keuze uit verschillende soorten dumplings. Vooral de verschillende soorten Xiao Long Bao zijn hier aan te raden.  

 

Adres: 1809 Union Street

Openingstijden: Dagelijks 11:30-21:00

Website: www.dumplingunionsf.com

 

 

 

Super Duper Burgers

 

San Francisco's beste burgerketen is ook te vinden op Chestnut Street. Super Duper staat bekend om de sappige hamburgers van lokaal geproduceerde ingrediënten die je toch minimaal één keer tijdens je verblijf in de stad geprobeerd moet hebben. Houd je niet van rundvlees? Dan hebben ze ook kip.

 

Adres: 2201 Chestnut Street

Openingstijden: Dagelijks 10:30-22:00

Website: www.superduperburgers.com

 

 

Izzy's Steakhouse

 

Een van de betere steakhouses in San Francisco vind je in een zijstraat van Chestnut Street. Goedkoop is het uiteraard niet, maar dan weet je wel dat je een prima stuk vlees op je bord krijgt. Izzy's stamt al uit de tijd van de drooglegging, toen het nog een obscuur zaakje was waar je wél nog drank kon krijgen en een dikke steak om als bodem te dienen. In 1987 werd de zaak nieuw leven in geblazen, maar die dikke steak is gewoon behouden gebleven.

 

Adres: 3345 Steiner Street

Openingstijden: tijdelijk gesloten

Website: www.izzysteaks.com

 

 

Palm House

 

Een restaurant én een historische plek? Twee vliegen in één klap, toch? Bij de Palm House kun je niet alleen lekker eten, maar dineer je ook nog eens naar de op één na oudste palmboom in de stad. Ja, die statistiek heeft iemand dus bijgehouden... Cocktails zijn de belangrijkste reden dat locals hierheen trekken, maar ook voor weekend brunch is eten rond deze palmboom populair.

 

Adres: 2032 Union Street

Openingstijden: Di-Do 11:00-21:00, Vr-Za 11:00-1:00

                             Zo 10:30-20:00, maandag dicht

Website: www.palmhousesf.com

 

 

The Tipsy Pig

 

Op terras zitten in San Francisco is een flinke uitdaging. Sinds de coronapandemie zijn er wel meer zaakjes met een klein buitenterras bij gekomen, maar bij Tipsy Pig kun je op een heuse binnenplaats dineren. Gezellige pub om een drankje te pakken en een sportwedstrijd te bekijken. 

 

Adres: 2231 Chestnut Street

Openingstijden: Di-Do 17:00-0:00, Vr-Zo 12:00-2:00

Website: www.thetipsypigsf.com

 

 

Union Street Coffee Roastery

 

Een goede bak koffie is in deze twee buurten uiteraard ook te vinden. Als je even geen zin hebt in Starbucks of de lokale keten Peet's Coffee, dan kun je altijd eens binnenlopen bij de Coffee Roastery op Union Street. Hier krijg je eveneens een prima bak, zo niet nog beter. Een paar deuren verderop ligt overigens Wrecking Ball Coffee, een van de vele zogenoemde Third Wave-koffiezaken in SF. Ook een prima, lokale optie voor een dosis caffeïne.

 

Adres: 2191 Union Street

Openingstijden: Ma-Vr 6:30-14:00, Za-Zo 7:30-15:00

Website: -