RUSSIAN HILL & NOB HILLNob Hill en Russian Hill zijn twee van de mooiste wijken in de stad. Van oudsher wonen hier de rijken van de stad, die het konden veroorloven om een prachtig, statig pand te bouwen. Daar hadden ze natuurlijk veel ruimte voor nodig en die was er te vinden op de steile heuvels waar amper op gebouwd werd. De bekendste rijken die hier hun optrekje lieten bouwen, waren de grote vier 'Railroad Barons': Leland Stanford, Mark Hopkins, Collis Potter Huntington en Charles Crocker. Vooral die laatste had een niet al te fijne reputatie in de stad. Bij het bouwen van zijn huis, moest hij een groot stuk land opkopen. Iedereen ging in op zijn bod, behalve een Chinese bewoner die zijn kleine huisje op dat gebied had staan. Hij weigerde om te verkopen, hoeveel geld Crocker er ook tegenaan gooide. En dus moest de rijke treinmagnaat een rare hap uit zijn bouwplannen nemen. Als wraak bouwde hij een enorme muur om het huis van de Chinese buurman om hem al het zonlicht te ontnemen. Maar niks werkte; zijn buurman bleef er wonen, tot ergernis van Crocker.


Waar moet je naartoe op Russian & Nob Hill?


Lombard Street

 

Toeristische attractie nummer 1 in deze buurt, natuurlijk. De bochtige straat trekt jaarlijks vele toeristen aan, tot afgrijzen van de bewoners. Toerbussen zijn al geband van dit straatje, maar voetvolk mag er nog gewoon komen. De vraag is: voor hoelang nog? Er wordt al gedacht aan een periodieke afsluiting om de bewoners wat meer 'rust' te geven. Voorlopig is daar echter nog geen sprake van, dus maak er volop gebruik van. Er zijn verschillende mogelijkheden om bij Lombard Street te komen:

De cable cars zijn natuurlijk het meest idyllische. De trammetjes brengen je tot aan de bovenkant van de bochtige weg, vanwaar je makkelijk naar beneden kunt lopen. 

 

Te voet is uiteraard ook een optie, maar dan raden we niet de klim op Hyde Street aan. Dat is namelijk een van de steilste klimmetjes in de stad. Kies er dan voor om via Jones en Leavenworth naar Lombard te lopen. Ietsjes om, maar wel een minder dodelijk stijgingspercentage. Je kuiten gaan je de dag erna dankbaar zijn...Grace Cathedral

 

'He, dat is toch net Parijs', hoor ik jullie al denken. Dat klopt. Het idee voor Grace Cathedral in SF is namelijk gejat van de Notre Dame in de Franse hoofdstad. Hoewel de Amerikaanse variant een stuk kleiner is, is het wel de grootste kathedraal in de stad. Wil je naar binnen? Dan betaal je als toerist sinds kort 12 dollar entree. 


Cable Car Museum

 

Cable cars zijn voor veel mensen een van de redenen om naar San Francisco te komen. En dus is het niet zo gek dat er een museumpje aan deze vervoersmiddelen is gewijd. Op de hoek van Washington en Mason Streets kun je gratis je kennis verruimen over de leukste trammetjes in de stad. Ook de kabels voor de trams worden van daaruit aangedreven.


Ina Coolbrith Park

 

De mooiste uitzichten in de stad vind je natuurlijk op deze steile heuvels. Vooral het Ina Coolbrith Park, vernoemd naar een dichter uit het begin van de 20e eeuw, is de moeite waard. Het park zelf is erg klein, maar het uitzicht maakt veel goed. Wil je hier lunchen, denk daar even aan voordat je naar boven klimt. Dit is geen heuvel die je twee keer wil opzwoegen.


Macondray Lane

 

Met afstand het leukste steegje van heel San Francisco is Macondray Lane. Dit kleine steegje met kinderkopjes en veel groen neemt je mee langs een rij woningen. Een klein stukje Montmartre aan de Bay.


Fay Park

 

Duizenden toeristen staan dagelijks een paar meter verderop bij Lombard Street, maar dit prachtige, kleine parkje kennen maar weinig mensen. Fay Park ligt verscholen op Leavenworth Street tussen de huizen en is een leuke plek om even een broodje weg te happen. 


Waar kun je eten op Nob Hill & Russian Hill?


 

Swensen's Ice Cream

 

De allereerste zaak van ijscoman Earle Swensen werd hier op Hyde Street in San Francisco geopend. De ijsfanaat begon in 1948 met experimenteren en wist al snel een behoorlijke schare fans in de stad te vergaren. Inmiddels is Swensens in meerdere landen te vinden, maar de beginlocatie is nog steeds open. Behalve ijs, zijn ze bij Swensen ook gespecialiseerd in andere ijskoude nagerechten.

 

Adres: 1999 Hyde Street

Openingstijden: Dagelijks van 12:00 - 22:00

Website: www.swensensicecream.com

 

 

Tonga Room 

 

Als je van fout houdt, dan zit je goed in de Tonga Room. Vroeger was dit het zwembad van het Fairmont Hotel, maar nu is het een bar. Cocktails zijn hun handelsmerk, maar de echte traktatie komt als ze de watervallen aanzetten en er een luid gebulder van vallend water te horen is.

 

Adres:  950 Mason Street

Openingstijden: Wo-Zo van 17:00 - 23:00

Website: www.tongaroom.com

 Hidden gems in Nob Hill & Russian Hill


Rooftop Fairmont Hotel

 

Verstopt op het dak van het luxueuse Fairmont Hotel ligt een dakterras waar niet alleen gasten van het hotel gebruik van mogen maken. Ook locals en toeristen mogen gewoon een kijkje komen nemen en even plaatsnemen op een van de relaxte stoelen met zachte kussens.

 

Op een zonnige dag kun je hier lekker genieten van een fenomenaal uitzicht op de San Francisco skyline. De rooftop ligt een beetje verstopt, maar het personeel van het hotel verwijst je graag door. Wil je zelf op zoek gaan? Loop dan na binnenkomst in de lobby de meest rechter gang in. Helemaal op het einde zie je een bordje hangen met 'roof garden'. Weinig verrassend vind je achter die deur de roof garden.


Alice Marbles Tennis Court

 

Op een tennisbalworp afstand van Lombard ligt dit sportveldje. Neem dus je tennisracket mee en ga hier een balletje slaan op kosten van de stad. Probeer je hoofd wel bij het spel te houden, want het uitzicht hier is fenomenaal. Op een heldere dag kun je helemaal tot Golden Gate Bridge kijken.