WAYMO - ZELFRIJDENDE TAXI'S


 

Het voelt toch raar om in een auto te stappen waar geen bestuurder in zit. In San Francisco is het sinds begin 2023 echter mogelijk om je van plek A naar B te laten verplaatsen in een zelfrijdende auto. Alleen dat feit is eigenlijk al een attractie op zich. Waymo is een van de twee bedrijven die in San Francisco deze zelfrijdende taxi's exploiteert. Ook al bevindt het project zich nog in een testfase, het is wel al veilig genoeg bevonden om mensen mee te vervoeren. 

 

De auto's zijn voorzien van flink wat camera's op het dak en aan de zij- en voorkant van de auto. Registreren die iets, dan zet de taxi zichzelf automatisch stil. Handig als er een fietser opeens de weg op slingert, maar minder handig als de auto door een straat moet waar kinderen net met stoepkrijt bezig zijn geweest. Dan snapt de Waymo er niks meer van en geeft hij het midden op straat gewoon op. Hetzelfde gebeurt als het wifi even wegvalt. Dat zorgt zo nu en dan nog wel eens voor wat verkeersoverlast in de stad.

 

Maar als alles goed gaat, is Waymo een ideale en relatief goedkope manier om van de ene kant van de stad naar de andere te rijden. Het lokale uitgaanspubliek heeft de zelfrijdende auto's echter ook al ontdekt om een gezellige avond met je date in af te ronden...

 

Wil je in San Francisco een ritje maken met zo'n zelfrijdende taxi? Dan heb je de app van Waymo One nodig. Klein probleempje... De app is in Europa nog niet beschikbaar. Je zult dus een paar trucjes moeten toepassen op je telefoon (je account naar een Amerikaans account omzetten, bijvoorbeeld) om de app te kunnen downloaden.