Privately Owned Public Open SpacesMisschien wel onze grootste aanrader als je op zoek bent naar iets unieks om je lijstje met Alcatraz, Golden Gate Bridge en Pier 39 mee aan te vullen. De Privately Owned Public Open Spaces, kortweg POPOS, is een verzameling verborgen parken tussen de wolkenkrabbers van Downtown San Francisco. Ze maken onderdeel uit van kantoorgebouwen, maar laat je daar niet door tegenhouden, want het zijn gewoon openbare plekken.

 

San Francisco heeft in de jaren '80 namelijk een wet aangenomen om het financiële hart wat leefbaarder te maken. Er moest meer groen tussen het beton komen en dus moesten alle kantoorgebouwen die vanaf dat moment gebouwd of verbouwd werden, een openbare plek creëren waar de locals even rustig kunnen ontsnappen aan de dagelijkse drukte van het Amerikaanse leven. Hier waren de kantoorpand-eigenaren natuurlijk helemaal niet blij mee en dus werden de meeste parken op een beetje verborgen en weinig logische plek neergelegd.  

En eerlijk gezegd: dat maakt ze voor ons natuurlijk alleen maar interessanter. Het is een beetje een zoektocht, maar dat is ergens ook wel weer leuk, en het zijn erg rustige parken omdat veel locals er ook geen weet van hebben. Het enige nadeel is dat de meeste alleen tijdens kantooruren open zijn. In totaal zijn er meer dan zeventig van die POPOS te vinden in het Financial District en elk jaar komen er weer meer bij. 

 

Zie je dus ergens op een kantoorgebouw dit Public Open Space-bordje staan, loop er dan even naar binnen en vraag naar de POPOS.


Hieronder een selectie van een paar goede opties, want ze zijn natuurlijk niet allemaal jullie waardevolle tijd waard.


343 Sansome Street

In dit kantoorpand aan Sansome Street ligt onze absolute favoriet. Niet alleen is dit een van de mooiste tuinen in het Financial District, het is ook nog eens een van de weinige rooftop gardens in de stad. En daarnaast, op lunchtijd na, erg rustig en de ideale plek om even een paar minuten weer helemaal zen te worden.

 

Het uitzicht is mooi, al beperkt het zich tot een front row seat voor alles wat er op straat gebeurt, want er staan aardig wat hogere gebouwen om deze rooftop heen. Daardoor kun je niet echt ver kijken, maar een kniesoor die daarover klaagt...

 

Hoe kom je er? Nou, je loopt gewoon het kantoorpand binnen en pakt de lift naar de vijftiende etage. Simple as that!

 

Openingstijden: Ma-Vr 10:00 - 17:00

 One Kearny Rooftop

De tweede rooftop garden op deze lijst is misschien wel de rustigste POPOS die we tegen zijn gekomen. Erg groot is het niet, maar aangezien er vaak helemaal niemand zit, maakt dat geen drol uit. Het geeft je in ieder geval een mooi uitzicht over Market Street en een goede plek om het hoogste gebouw van de stad in volle glorie op de gevoelige plaat te zetten.

 

De ingang is even zoeken (hij ligt niet op Kearny, maar op Geary Street) en in sommige gevallen doen de bewakers onterecht wat lastig, maar als je eenmaal boven bent, wordt die moeite ruimschoots terugbetaald. 

 

Openingstijden: Ma-Vr 10:00 - 17:00

 Transamerica Redwood Park

Waar hierboven enkele parken op grote hoogte staan beschreven, ligt het Transamerica Redwood Park gewoon op de begane grond. Niet dat het daardoor minder interessant is, want dit parkje is de enige plek in San Francisco waar je heuse Redwoods, de hoogste bomen ter wereld, kunt zien staan.

 

De bomen zijn geplant toen de Transamerica Pyramid, de eigenaar van de tuin, werd gebouwd en moeten over pakweg 800 jaar even hoog zijn als de iconische toren. Vanuit het park kun je de twee giganten dan ook mooi samen op de foto knallen.

 

Openingstijden: Ma-Vr 09:00 - 18:00

 Salesforce Park

 

Als je als multinational met een hoofdkantoor in San Francisco enorm veel kantoorruimte nodig hebt, moet je dus ook een flinke POPOS beschikbaar stellen. Met de bouw van Salesforce Tower, het hoogste gebouw in de stad en de vierde kantoortoren van Salesforce in SF, werd er besloten alle openbare ruimtes bij elkaar te voegen en een flinke rooftopgarden te maken: Salesforce Park. 

 

Het park strekt zich uit over vier blocks en is dagelijks te bezoeken van 05:00 uur tot 22:00 uur. Ook worden er regelmatig gratis voorstellingen gegeven, kun je meedoen met een gratis tai chi-cursus en zijn er verder genoeg bankjes om van de immense torens om je heen te genieten. Extra leuk is dat je een gratis kabelbaan vanaf de straat naar het park kunt pakken.

 

Openingstijden: Dagelijks 05:00 - 22:00

 
Embarcadero Center

Waar de hierboven beschreven POPOS het nadeel hebben dat ze alleen tijdens kantooruren geopend zijn, heb je daar bij het Embarcadero Center geen last van. De reden: het park is simpelweg te groot om af te sluiten en huist restaurants en zelfs een bioscoop. 

 

Het park strekt zich uit op de eerste verdieping boven de straten van Downtonw SF en loopt globaal gezien van Sansome Street tot aan de Embarcadero. 

 

Openingstijden: 24 uur per dag

 
Crocker Galeria

Officieel is het een rooftop garden, maar aangezien het dak op de tweede verdieping ligt, vinden we dat nog niet eens het meest spectaculaire aan deze gratis tuin. Het leukste is dat je vanaf de Crocker Galeria (officieel Montgomery Terrace) een goed overzicht hebt op alles wat zich op de drukke Market Street afspeelt. Daarnaast is deze tuin onderdeel van een winkelcentrum, waardoor ook deze POPOS in het weekend gewoon open is.

 

De weg naar de tuin is echter wat lastig te vinden. Hiervoor moet je naar de bovenste verdieping van de Crocker Galeria en direct bovenaan de roltrap naar links. Vervolgens loop je zo de tuin in. Verwacht niet dat het duidelijk aangegeven staat, want zoals gezegd zijn de bedrijven niet echt fan van deze heerlijke wet.

 

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 16:00

 
150 California Street

Het groen in deze tuin beperkt zich tot drie bomen in bloempotten, maar dat zal weinig mensen wat boeien. Voor de natuur gaan jullie waarschijnlijk toch naar Yosemite of Sequoia National Parks toe, dus geniet in SF nog maar even van de betonnen jungle...

 

Het grote voordeel van 150 California is dat dit de enige rooftop garden is waar je ook in de schaduw kunt zitten. Wel zo handig op een bloedhete dag. De tuin ligt op de zesde verdieping en is te bereiken door de lobby van het kantoorgebouw in te lopen, de bewaker vriendelijk te groeten en te zeggen dat je naar de rooftop garden wil. Zonder problemen verwijzen ze je dan door naar de lift. Ook hier kan het tijdens lunchtijd redelijk druk zijn, maar daarvoor en daarna is er geen kip te bekennen.

 

Openingstijden: Ma-Vr 10:00 - 17:00

 
55 Second Street

We leven in een 24 uurs-economie en dus kan het voorkomen dat je baas je ook op vakantie even lastigvalt met een dringend klusje. Voor de pussy's onder ons die hem niet vertellen waar hij de komende maand die opdracht kan stoppen, is er de POPOS op 55 Second Street.

 

Dit is een indoor gratis ruimte waar je even met je laptop kunt zitten en in alle rust kunt werken of een Netflix-filmpje kunt kijken. Er is stroomvoorziening aanwezig en je kunt zelfs gebruikmaken van het wifi-netwerk. Hopelijk hebben jullie deze dus niet nodig tijdens je vakantie...

 

Openingstijden: Ma-Vr 10:00 - 17:00

 
Westfield Shopping Center

Dit is een plek waarvan we weten dat jullie er vroeg of laat een keer binnenwandelen. Het Westfield Shopping Center ligt namelijk vlak voor de opstapplaats van de Powell-cable car en zit vol met typisch Amerikaanse ketens. Wisten jullie dat er bovenop het winkelcentrum ook een POPOS lag?

 

Dat hadden jullie vast al geraden, anders waren we er op deze pagina niet over begonnen... De tuin is wel wat lastig te vinden en alleen op kantoortijden geopend. Je moet hiervoor niet in het winkelcentrum zelf zijn, maar er links naast. Daar is een deur te vinden met daarboven een blauwe vlag van de San Francisco State University (nr 835). Ga hier naar binnen, laat je paspoort zien en vraag de aardige bewaker of je naar boven mag. 

 

Openingstijden: Ma-Vr 10:00 - 17:00

 
LinkedIn Office

 

In tech-hoofdstad San Francisco zijn natuurlijk de grote internetgiganten te vinden. Goed, Apple, Facebook en Google liggen iets zuidelijker, maar de kleinere giganten als AirBnb, Uber, Twitter en LinkedIn zijn wel in het financiële hart van de stad te vinden. En bij die laatste kun je gewoon binnenlopen en tussen de medewerkers je broodje gaan eten.

 

Je vindt het kantoor op de hoek van Second Street en Howard Street. Heel spectaculair is het allemaal niet, maar voor de echte tech-fans kan het hart hier toch sneller van gaan kloppen.

 

Openingstijden: Ma-Vr van 09:00 - 18:00

 
100 First Street

 

Een van de grootste tuinen vind je op 100 First Street, vlak naast de Salesforce Tower. Daar kun je een trap naar boven lopen, waarmee je in deze leuke POPOS uitkomt.

 

Hier komen we wel altijd mensen tegen, dus het is een wat minder rustige optie dan de aan het begin beschreven rooftop gardens. Ook is deze minder hoog dan andere opties. Is er dan ook iets positiefs te melden? Jazeker: watervallen. Meer hoeven we niet te zeggen, toch?

 

Openingstijden: Ma-Vr 10:00 - 17:00

 
525 Market Street Plaza

Je kunt hier eigenlijk niks en je loopt er zo voorbij zonder het te weten, maar toch willen we deze POPOS even aanstippen. Al is het maar om aan te geven dat je die dingen echt overal in het Financial District tegenkomt. 

 

525 Market Street Plaza ligt middenin het financiële hart en ziet er gewoon erg leuk uit. Er staan geen bankjes en omdat het aan straat ligt, is het er niet echt rustig, maar je hebt hier wel een van de mooiste shots van Salesforce Tower en dat is natuurlijk ook weer wat waard.

 

Openingstijden: 24 uur per dag

 Waar zijn alle POPOS te vinden?