CIVIC CENTER & HAYES VALLEYEr was ooit een man genaamd James Rolph. Dit was niet zomaar een man... Nee, hij was de burgemeester van San Francisco toen de stad herbouwd moest worden na de aardbeving en branden van 1906. Hij was de grote motor achter de Panama-Pacific International Exposition, het evenement dat de wedergeboorte van SF moest vieren samen met de opening van het Panama-kanaal en hij kwam met grootse plannen voor een groot waterreservoir in Hetch Hetchy, Yosemite, een brug over The Bay en paste de plannen voor het nieuwe stadhuis iets aan. Bij Amerikaanse wet mag de koepel van een overheidsgebouw niet hoger zijn dan de koepel van het Capitool in Washington. Rolph vond dat onzin en liet de koepel van het met goud omrandde, nieuwe stadhuis in SF iets hoger plaatsen dan die in de hoofdstad. Alle pracht en praal die Rolph omringde zorgde voor de bijnaam 'Sunny Jim' Rolph. Om zichzelf te eren, liet hij zijn naam graveren in de muur van het stadhuis. Wie het pand binnenkoopt en in de grote hal uitkomt, ziet zijn naam nog steeds staan. Later werd Rolph gouverneur van California.


Waar moet je naartoe in Civic Center / Hayes Valley?


City Hall

 

Het hierboven beschreven stadhuis is natuurlijk de eye catcher in dit deel van de stad. De gouden koepel is afgekeken van de Dôme des Invalides in Parijs en de rest van de architectuur van de Sint Pieter in Rome. Het gebouw moest de herrijzenis van San Francisco na de grote aardbeving van 1906 belichamen.

 

Dagelijks zijn er drie gratis rondleidingen in het stadhuis, voor wie wat meer wil weten over de lokale politiek en historie van dit pand. De tours vinden plaats om 10:00 uur, 12:00 uur en 14:00 uur en nemen je mee langs het mini-museum naast de grote hal en naar de kamers van de burgemeester en de vergaderzaal van de Board of Supervisors.


SF Opera House

 

Opera was in tijden zonder bioscoop natuurlijk het ideale tijdsverdrijf voor de mensen die een avondje uit konden veroorloven. Toen de plannen voor het Civic Center werden gepresenteerd, kon een opera natuurlijk niet ontbreken. Mocht het gebouw open zijn, neem er vooral eens een kijkje binnen. Mocht het niet open zijn, loop dan vooral verder.


Asian Art Museum

 

Het Asian Art Museum is een van de minder bekende musea in San Francisco. Toch is het de moeite waard voor mensen die van kunst houden. In het museum zijn veel historische kunstobjecten uit Azië te vinden, naast de tijdelijke exposities die er regelmatig te vinden zijn.


Davies Symphony Hall

 

De façade van dit gebouw is al prachtig, maar de ware traktatie komt als je in de grote symphoniezaal zelf zit. Helaas krijg je dit alleen te zien als je een kaartje voor een voorstelling hebt of de meest zielige puppy-ogen kunt opzetten bij de bewaker. Gelukkig bestaat Google, dus HIER kun je een plaatje vinden. De buitenkant is het ommetje ook waard, met een gevel die de toetsen van een piano moet voorstellen.


Pioneer Monument

 

Wat zou er van California geworden zijn als er niet zo veel ontdekkers en pionier naartoe zouden zijn verhuisd? Dit monument, recht tegenover City Hall, herdenkt alle pioniers die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van California, zoals Sir Francis Drake, John Fremont and James Lick, de pionier wiens erfenis voor het beeld betaald heeft.


Gough Street

 

De straat zelf is verre van uniek te noemen, maar wil je ergens wat eten, dan vind je hier genoeg restaurantjes en een gemoedelijke sfeer. Gough ligt een blok verwijderd van Civic Center en maakt officieel deel uit van de wijk Hayes Valley.  Absinth, Monsieur Benjamin en het hieronder beschreven Smugglers Cove zijn leuk voorbeelden van restaurants en bars.


Waar kun je eten in Civic Center en Hayes Valley?


 

Mr. Tipples Recording Studio

 

Van de buitenkant lijkt het meer op een loods dan op een bar, maar binnen verandert Mr. Tipples Recording Studio in een waar paradijs voor jazzliefhebbers. Deze bar combineert live jazzoptredens met een gemoedelijke sfeer waar je een paar snacks kunt eten en een biertje of cocktail kunt drinken. De artiesten die optreden, nemen er een live-CD op met het geluid dat jullie als publiek maken als achtergrond.

 

Adres: 39 Fell Street

Openingstijden: Ma-Za van 17:00 - 00:00

Website: www.mrtipplessf.com

 


 

Smitten Ice Cream

 

Een van de vele lokale ijskraam-zaakjes, maar dit is volgens ons wel een van de betere. Smitten ligt aan het hieronder beschreven Patricia's Green en heeft enkele unieke combinaties ijs. Een goed idee om uit te proberen op een van de warme zomerdagen.

 

Adres: 432 Octavia Street

Openingstijden: Dagelijks van 11:00 - 23:00

Website: www.smittenicecream.com

 

 

Smugglers Cove

 

De buitenkant van deze bar is net zo uitnodigend om binnen te kijken als een Beter Horen-winkel. De binnenkant is echter wat niemand buiten ooit had durven dromen. De bar telt drie kleine verdiepingen en is helemaal omgetoverd in een Caribbisch cocktail-paradijs. De bar gaat pas om 17:00 uur open en is doorgaans direct daarna compleet gevuld, dus ben er snel bij als je een zitplekje wilt hebben in dit tropische paradijs.

 

Adres: 650 Gough Street

Openingstijden: Dagelijks van 17:00 - 01:15

Website: www.smugglerscovesf.com

 


 

Biergarten

 

Een lekker, Duits biertje gaat er bij de meeste van ons altijd wel in. De Biergarten, direct naast Smitten, is gebouwd in een paar oude containers op een verlaten buitenplaats. Hoe meer hipster wil je het hebben? Echt, origineel Duits bier is hier echter lastig te vinden, maar gelukkig wordt dat gecompenseerd met genoeg lokaal gebouwen biertjes. 

 

Adres: 424 Octavia Street

Openingstijden: Dagelijks van 15:00 - 21:00

Website: www.biergartensf.com

 Hidden gems in Civic Center en Hayes Valley


Patricia's Green

 

Hayes Valley is een van de 'hipster'-wijken in San Francisco en wint steeds meer in populariteit. Patricia's Green is een klein parkje in het midden van Octavia Street, omringd met barretjes en restaurants. Zeker leuk voor wie de rest van de stad al kent en op zoek is naar dat nieuwe, onontdekte pareltje.