MISSION DISTRICTDe Mission is de geboorteplek van San Francisco. Toen de Spanjaarden hier in 1776 aankwamen, was er in deze streek niks meer te vinden dan zandheuvels, een paar grasvlaktes, een groep Ohlone-indianen en een baai. Wacht even... Een baai? 'We varen hier al meer dan honderd jaar rond en hebben nooit een baai gezien', dachten de Spaanse missionarissen. Hij is ook behoorlijk lastig te zien vanaf zee met al die mist in deze regio, vooral aangezien je er alleen kunt komen door een kleine zeestraat van iets meer dan twee kilometer lang waar tegenwoordig de Golden Gate Bridge overheen gespannen is. De baai maakte het een ideale plek voor een nieuwe nederzetting en dus bouwden de Spanjaarden een kerkje (mission) en noemden het dorp Yerba Buena. Tegenwoordig is de Mission de Latijns-Amerikaanse buurt en de ontstaanslocatie van de Mission-burrito.


Waar moet je naartoe in de Mission?


Mission Dolores

 

Wat heeft het voor zin om naar het oudste deel van de stad te gaan en het oudste gebouw van San Francisco over te slaan? Dat zou op zijn minst slechte planning zijn. Het kapelletje naast de Mission Dolores-basiliek is het originele gebouw dat de Spanjaarden in 1776 hebben gebouwd. Het is daarmee het oudste gebouw van de stad.

 

Tevens is de Mission San Francisco de Asis, zoals de kapel officieel heet, het enige gebouw in de stad dat kan zeggen dat het drie zware aardbevingen heeft overleefd. De kapel en de grote basiliek ernaast zijn te bezoeken. De entree kost ongeveer zeven dollar en gaat volledige naar het in stand houden van de historische plek. 


Kerkhof Mission Dolores

 

Eigenlijk hadden we dit kerkhof hierboven bij kunnen voegen, want het is onderdeel van het bezoek aan de Mission Dolores-basiliek. We wilden het echter apart belichten omdat we gewoon kunnen doen wat we willen op deze site. Mocht je daar problemen mee hebben, dan maak je maar een eigen pagina. Laat dat eens en voor altijd duidelijk zijn.

 

Het kerkhof heeft een speciale plek in de geschiedenis van San Francisco. Niet alleen zijn hier de eerste burgemeesters, gouverneurs en andere hooggeplaatsen begraven, het is ook de enige plek in de stad waar een speciaal eerbetoon is opgericht voor de Native Americans. Daarnaast is het een van de weinige begraafplaatsen binnen de stadsgrenzen die mocht blijven liggen. De rest van de overledenen zijn naar verloop van tijd wegens ruimtegebrek in de stad verplaatst naar Colma. 


Balmy Alley Murals

 

De Mission District is een van de vele wijken in de stad waar kunstenaars hun creativiteit de vrije loop hebben gelaten op de muren in de verschillende straten. Een van de beste plekken om deze kleurrijke schilderingen te bekijken, is Balmy Alley. De steeg is van begin tot eind gevuld met murals, die in de jaren '70 door kunstenaars en kinderen gemaakt zijn.

 

Kunstenares Maria Galivez besloot samen met de kinderen van het plaatselijk opvangcentrum de muren van haar woning in Balmy Alley te versieren. Toen op haar huis geen plaats meer was, zijn ze ook andere huizen in de straat gaan beschilderen. Dat inspireerde weer andere kunstenaars in de wijk en voor je het wist, was er geen muur meer onbeschilderd. 

 

Je vindt Balmy Alley tussen 24th Street en Garfield Park. Neem voor de precieze locatie een kijkje op de kaart onderaan deze pagina.

 


Clarion Alley Murals

 

Balmy Alley inspireerde weer andere kunstenaars die andere delen van de Mission gingen bewerken met verf, spuitbussen en andere tekenmiddelen. Clarion Alley volgde later en werd onder handen genomen door graffiti-artiesten uit de straat. Het grote verschil tussen de twee steegjes is dan ook dat Clarion een veel ruwere sfeer uitstraalt.

 

Het steegje is voornamelijk onder handen genomen door de Clarion Alley Mural Project, die hun clubhuis in deze straat hadden. In 1992 begonnen kunstenaars Noble en Rigo met de eerste werken, maar al snel volgden de andere muren in de straat. Clarion Alley is de vinden in het 'block' tussen Mission Street, Valencia Street, 17th en 18th Streets.  


Valencia Street

 

Blijf niet hangen op Mission Street of de hierboven genoemde locaties, want de straat die op dit moment helemaal hip is, is Valencia Street. De straat ligt precies tussen Mission Street en Dolores Street in en heeft zich de laatste jaren ontpopt tot een levendige en gezellige uitgaansplek vol winkeltjes, restaurantjes en andere horecagelegenheden.

 

In Valencia Street ligt tevens het restaurant dat claimt de Mission burrito te hebben ontworpen: La Cumbre Tacqueria. Nou zijn niet alle restaurants in de wijk het daarmee eens en claimen ze op meerdere plekken hetzelfde gedaan te hebben. Hoe dan ook, de burrito komt uit deze wijk en Valencia Street heeft een paar van de beste burritotenten die je in en rond de stad gaat tegenkomen.


Mission Dolores Park

 

Het Mission Dolores Park is zonder twijfel een van de mooiste openbare parken in de stad. Omringd met palmbomen en vanaf de heuvel een prachtig uitzicht over de San Francisco-skyline, moet je er eigenlijk een keer geweest zijn als je in de buurt bent.

 

Dit is bovendien een van de leukste plekken om een van de Amerikaanse feestdagen door te brengen. Het is met zijn zonnige locatie een ideale plek voor veel locals om op hun vrije dag te komen picknicken, met de hond spelen of de kinderen uit te laten... Of zeggen we dat verkeerd?

 


Dandelion Chocolate

 

Ergens in het midden van Valencia Street ligt een klein, lokaal chocoladefabriekje. Dacht je dat Alcatraz lastig te boeken was? Probeer dan hier maar eens kaartjes voor de rondleiding te krijgen. Vaak zijn ze al ruim aan halfjaar van tevoren uitverkocht. En dat maakt het natuurlijk allemaal lekker exclusief.

 

Gelukkig kun je ook gewoon het café van het fabriekje inlopen en de verschillende soorten chocolade proeven. Wie weet dat er net op dat moment iemand per ongeluk over jullie rugzak struikelt, een knie kneust en daardoor niet met de tour meekan, waardoor er opeens een plekje vrijkomt. Je weet nooit wat er kan gebeuren...

 


Waar kun je eten in de Mission?


 

Urban Putt

 

Goed, dit is meer een plek om lekker een potje indoor te minigolfen en niet zozeer een restaurant. Toch hebben ze ook snacks en een bar waar je de kleine honger even kunt stillen. Vooral de Mac and Cheese die ze hebben is geweldig en vormen een ideale bodem voor een avondje wild om je heen slaan op de dertien San Francisco-gerelateerde minigolfbanen. Op zaterdag en zondag is de zaak al om 11:00 uur open.

 

Adres: 1096 South Van Ness Ave.

Openingstijden: Dagelijks 16:00 - 00:00

Website: www.urbanputt.com

 

 

La Cumbre Taqueria

 

Dit is een van de vele plekken in de Mission die zeggen dat ze de Mission Burrito hebben uitgevonden. Of het echt waar is, zullen we waarschijnlijk nooit met zekerheid weten, dus kunnen we alleen maar afgaan op de kwaliteit van de huidige burrito's. En die is, net als op zo veel andere plekken in deze wijk, gewoon goed. Als je dan toch moet kiezen, dan kun je net zo goed op een van de 38 geboorteplekken van de burrito zitten, toch?

 

Adres: 515 Valencia Street

Openingstijden: Dagelijks 11:00 - 22:00

Website: www.taquerialacumbre.com

 

 

El Techo

 

El Techo is een van de hipste plekken in de Mission op dit moment. En dat heeft niet alleen te maken met een geweldig terras op het dak van het restaurant: ook het eten is fenomenaal. Waar de meeste restaurants zich in de Mission richten op burrito's en taco's, is de kaart bij El Techo iets uitgebreider. Verwacht wel wat drukte als je hier wilt gaan eten.

 

Adres: 2516 Mission Street

Openingstijden: Ma-Vr van 16:00 - 22:30

                              Za-Zo  van 11:00 - 22:30

Website: www.eltechosf.com

 

 

Limón Rotisserie

 

Er is niet alleen Mexicaans eten te vinden in de Mission. Ook Peru en andere Zuid-Amerikaanse cuisines zijn goed vertegenwoordigd in de wijk. Limón is een van onze favorieten. Dit Peruaanse restaurant is wat meer allround dan de burritoplekken hierboven beschreven en biedt tafelservice aan. Vooral het rundvleesgerecht Lomo Saltado is aan te raden. Limón heeft daarnaast ook een foodtruck die door de stad rijdt.

 

Adres: 524 Valencia Street

Openingstijden: Dagelijks 11:30 - 22:30

Website: www.limonrotisserie.com 

 

 

Humphry Slocombe 

 

Wat is er beter om dat pittige Mexicaanse eten in je mond te neutraliseren, dan een lekker ijsje? Humphry Slocombe gaat je daar ongetwijfeld bij helpen. Deze lokale ijszaak is wat ons betreft de beste in SF (Ja, zelfs beter dan Ghirardelli). Probeer hier vooral de hot fudge-saus of de 'ontbijt'-variant met stroop en cereals...

 

Adres: 2790A Harrison Street

Openingstijden: Ma-Do van 13:00 - 23:00

                              Vr-Zo van 12:00 - 0:00

Website: www.humphryslocombe.com

 

 

 Hidden gems in The Mission


Golden Fire Hydrant

 

Toen San Francisco brandde na de verwoestende aardbeving van 1906, was er één brandblusser die nog in werking was. De beving had de watertoevoer naar de stad gesloopt, waardoor er in het centrum geen druppel meer te krijgen was. De eerstvolgende werkende brandblusser stond een uur lopen verderop, in de Mission.

 

Dankzij dit kleine ding kon een deel van de stad gered worden. Een heldendaad: en daar weten ze in Amerika wel raad mee. Brandblusser of niet, elk jaar wordt er gepast stilgestaan bij dit bepalende moment in de geschiedenis van SF. Elk jaar op 18 april krijgt de brandblusser als dankjewel voor bewezen diensten een nieuw laagje gouden verf. Tevens wordt er dan een krans om het heldhaftige hondenurinoir gehangen. 

 

Adres: 3899 20th Street

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

Locatie op de kaart


Peephole Cinema

 

Het is dan misschien geen peep-show zoals je zou denken bij dit soort kijkgaatjes, maar desondanks toch leuk om te ontdekken. De bedenker van dit mini-bioscoopje draait 24 uur per dag zogenoemde korte 'stomme films', die door iedereen gratis te bekijken zijn. Houd er wel rekening mee dat het kijkgaatje erg laag hangt.

 

Bij het pakken van de koekjestrommel van de bovenste plank is het handig dat wij Nederlanders tot de langste mensen ter wereld behoren, maar in dit geval kan het flinke rugpijn geven als je te veel films achter elkaar bekijkt.

 

Adres: 280 Orange Alley 

Openingstijden: Altijd, maar overdag is veiliger

Kosten: Gratis

Locatie op de kaart


Allemaal leuk en aardig, maar waar vind ik alles?