NORTH BEACH (LITTLE ITALY)North Beach is de Italiaanse buurt in San Francisco. Wat echter direct opvalt als je hier rondloopt, is dat de beach in geen velden of wegen te bekennen is. Toch was dit deel van de stad ooit een strand. De kustlijn van San Francisco zag er tot aan het einde van de 19e eeuw een flink stuk anders uit en North Beach was destijds wel degelijk een wijk aan de baai. Aan het begin van de goldrush was deze buurt het terrein van de zogenoemde Sydney Ducks, criminelen die door Engeland in Australië waren gedumpt en voor het goud naar SF waren gekomen. Ze zetten hun 'talenten' hier echter vooral in om kluizen te kraken en mensen te overvallen en werden in 1951 door de Committee of Vigilance, een soort burgerpolitie die orde op zaken kwam stellen, weer uit de stad gedreven. Niet veel later vestigden de Italiaanse vissers zich hier, wat de wijk vandaag de dag die Italiaanse sfeer geeft.


Waar moet je naartoe in North Beach?


St Peter & Pauls Cathedral

 

Behalve dat deze kerk een van de mooiste gebouwen in San Francisco is, heeft het ook een behoorlijk interessante geschiedenis. Saint Peter and Paul's is de voornaamste kathedraal van de Italiaanse buurt North Beach en was daarom de eerste keus van honkbalspeler en  local hero Joe DiMaggio om te trouwen met actrice Marilyn Monroe.

 

Helaas voor het stel waren beide al een keer getrouwd geweest, iets waar de katholieke kerk je doorgaans niet graag een tweede kans in geeft, en werd het huwelijk geweigerd in de favoriete kerk van DiMaggio. De twee besloten daarop maar gewoon saaitjes in het stadhuis te trouwen en slechts de trouwfoto's op de trappen voor de kerk te maken. Lang hield het huwelijk geen stand, want nog geen jaar later waren Monroe en DiMaggio alweer gescheiden. 

 

Een ander opvallend weetje over deze kerk is het adres. Of het bewust zo gekozen is door een dwarse stadsplanner of architect of dat het puur toeval is, is niet duidelijk, maar het adres van de kerk is 666 Filbert Street. 


San Francisco Art Institute

 

Op zoek naar een prachtig uitzicht, gecombineerd met schildpadden? Dat hebben we allemaal wel eens, toch? Nou, in het San Francisco Art Institute op Chestnut Street zit je goed. In dit oude, Mexicaans aandoende pand huist tegenwoordig de kunstacademie van de stad. Bij binnenkomst valt direct het kleine binnenpleintje op met een vijver met vissen en twee schildpadjes. 

 

Maar de echte verrassing komt pas als je doorloopt naar de achterkant van het gebouw. Daar loop je direct het dak op, waar je een prachtig uitzicht hebt over de San Francisco Bay, Alcatraz en de skyline van San Francisco. Vooral in de avonduurtjes is dit een ideale plek om even te genieten van de prachtige vergezichten die California te bieden heeft. Het dakterras is elke dag tot 22:00 uur geopend, waardoor het een van de weinige plekken is waar je gratis volop kunt genieten van de zonsondergang.

 

Kunstliefhebbers kunnen daarnaast hun hart ophalen met een van de bekendste murals van kunstenaar Diego Rivera. 


Jackson Square District

 

Aan de oostkant van Columbus Avenue ligt een van de best bewaarde delen van San Francisco: het Jackson Square Historical District. Hier vind je panden die dateren uit de jaren 1850 en 1860 die als een van de weinige gebouwen de aardbeving en branden van 1906 hebben overleefd. 

 

De voornaamste reden was de gunstig staande wind, waardoor de branden de andere kant van de stad verwoesten en deze wijk gespaard bleef. Toen de wind eenmaal gedraaid was en ook Jackson Square bedreigd werd, had de Amerikaanse marine al een enorme brandslang vanuit de Bay over Telegraph Hill gelegd om de wijk te redden. Daardoor kunnen we hier tegenwoordig genieten van gebouwen met een leeftijd waar eigenlijk alleen Amerikanen dolenthousiast van worden. Maar veel ouder ga je ze niet vinden in deze stad, dus niet zeuren en gewoon foto's maken. 

 

Hoewel er in de wijk zelf weinig te doen is, is het zeker een aanrader om even doorheen te lopen. De straatjes zijn tegenwoordig gevuld met kleine boetiekjes en zien er gewoon prachtig uit. Als je eenmaal terug bent in Europa, ga je die gebouwen uit 1850 ongetwijfeld missen tussen al onze saaie Romeinse opgravingen en Middeleeuwse binnensteden, dus geniet ervan zolang je hier bent. 

 


City Lights Boekwinkel

 

North Beach is ook de wijk waar in de jaren '50 de zogenoemde Beat-movement plaatsvond: een literair gezelschap dat de Amerikaanse literatuur na de Tweede Wereldoorlog flink heeft beïnvloed. Een van de overblijfselen is de City Lights-boekwinkel op Columbus Avenue, in 1953 opgericht door Lawrence Ferlinghetti en Peter D. Martin.

 

Dit is een van de meest populaire en volledig onafhankelijke boekhandels in de Verenigde Staten en al jaren een enorme magneet voor literaire fans van over de hele wereld. Boekenwurmen komen er samen om te lezen, dat ene pareltje te vinden of gewoon om de ambiance in te ademen die de winkel uitstraalt. 


Oudste saloon in SF

 

Met het wilde westen associëren we natuurlijk meteen saloons en whiskey. Toen de goldrush net begonnen was, schoten de bars dan ook als paddestoelen uit de grond. Deze saloon op Grant Avenue, net naast de kruising met Columbus Avenue, is de oudste, nog bestaande saloon in San Francisco en stamt uit 1851.


Waar kun je eten in North Beach?


Mama's on Washington Sq.

 

Sinds jaar en dag is dit de plek waar de locals komen voor ontbijt en brunch. Vooral rond de ochtenduren is het dan ook aan te raden om zo vroeg mogelijk te gaan, voordat je een tijdje in de rij moet wachten. Brunch is doorgaans wat rustiger. 'Mama's' is vooral bekend vanwege de zogenoemde Monte Christo Sandwich en French Toast.

 

Adres: 1701 Stockton Street

Openingstijden: Di-Z0 08:00 - 15:00

Website: www.mamas-sf.com

Original Joe's

 

Behalve pizza en pasta kun je vlees braden ook wel aan Italianen overlaten. Een van de beste plekken om een steak te bestellen is ongetwijfeld Original Joe's aan de rand van Washington Square. Dit restaurant is een local favorite en bestaat al sinds de jaren '30. Behalve steak en andere soorten vlees, hebben ze natuurlijk ook gewoon pasta en pizza. Gezien de populariteit van dit restaurant raden we een reservering op voorhand zeker aan, want we zien regelmatig rijen buiten staan waar zelfs de kassa bij de Ikea niet aan kan tippen. 

 

Adres: 601 Union Street

Openingstijden: Dagelijks 11:30 - 22:00

Website: originaljoessf.com

 Hidden gems in North Beach


555 Pacific St Hidden Tunnel

 

North Beach was vroeger een buurt gevuld met goedkope bars en bordelen. De welgestelde inwoners van de stad waren deze lusten echter ook niet vreemd, maar hadden een reputatie hoog te houden en wilden dus niet gezien worden. Dus gaat het verhaal dat veel van deze zaken verborgen tunnels hadden voor hun rijkere klanten.

 

Of het echt waar is, of een urban legend, weten historici niet zeker. Enkele zaken beweren een tunnel onder hun gebouw te hebben, maar stellen die niet open. Deze knutselzaak aan Pacific is wat opener en laat mensen gewoon de kelder in om te kijken. Of het echt een ontsnappningstunnel was, is niet helemaal zeker, maar uniek is het wel. In dit pand zat vroeger een bar/bordeel, dus het zou goed kunnen. O ja, een andere legende vertelt dat dit pand geesten bevat. Kijk dus goed uit.

 

Adres: 555 Pacific Avenue

Openingstijden: Winkel is tijdelijk gesloten

Kosten: Gratis (hoewel de winkel graag iets verkoopt)

Locatie op de kaart