Goed voorbereid op reis naar SF


 

Prachtig, hè, dat gevangeniseiland? Alcatraz is een absolute must als je een bezoek brengt aan San Francisco. Ben je iemand die het lot graag laat beslissen op vakantie? Dan loop je de kans dat een wandeling over het gevangeniseiland aan je neus voorbij gaat. Voor de beste San Francisco-ervaring moet je op voorhand al wat dingen goed geregeld hebben. Op deze pagina neem ik je stap voor stap mee in je voorbereiding op een fantastische reis naar de City by the Bay.

 


Waar moet je aan denken voordat je vertrekt?


1. Geen Amerikaanse verblijfsvergunning? Regel een ESTA!

Stap 1 voor een reis naar San Francisco is natuurlijk zorgen dat je de Verenigde Staten überhaupt in mag. Als je geen Amerikaans staatsburger bent of een verblijfsvergunning hebt, dan zul je een visum aan moeten vragen. Voor de meeste Europese landen is echter een uitzondering gemaakt met het zogenoemde Visa Waiver Program, waardoor voor onder andere Nederlanders en Belgen een simpel documentje, genaamd ESTA, volstaat. Dit document moet je online aanvragen en kost 21 dollar, enkel te betalen met een creditcard of PayPal. Klik op de knop hieronder om naar de officiële site te gaan.

Aan de ESTA hangen wel een aantal voorwaarden. Zo mag je bijvoorbeeld nooit gearresteerd zijn en geen strafblad hebben. Ook zijn ze in Amerika gevoelig voor mensen die sinds 2011 in Iran, Irak, Jemen, Libië, Noord-Korea, Somalië, Soedan en/of Syrië zijn geweest. Voldoe je echter aan de eisen, dan kun je vaak dezelfde dag nog een digitale ESTA in je mailbox verwachten. De Amerikaanse overheid raadt echter aan om minimaal 72 uur voor vertrek van je vlucht het document aan te vragen. Heb je de ESTA binnen? Print hem dan uit en doe hem bij je reisdocumenten. De ESTA is twee jaar geldig.TIP VAN KEVIN!

Let goed op de details van je vlucht. Veel vluchten naar San Francisco gaan in twee delen: vanuit Europa naar een Amerikaanse stad en vervolgens door naar San Francisco. Heb je echter een tussenlanding in Canada, dan heb je naast je ESTA ook een verblijfsdocument voor dat land nodig: de eTA. Deze moet geregeld zijn voor vertrek en is via DEZE website te bestellen. Lees hier meer...


2. REGEL JE REISVERZEKERING, TELEFOONkosten EN BANKZAKEN

Een reis naar de Verenigde Staten en vooral San Francisco is onder normale omstandigheden al duur genoeg. Het is dus aan te raden om op voorhand al een aantal zaken te regelen, waaronder je mobiele abonnement, je bankzaken en een goede reisverzekering.

  • Bankzaken: Zorg ervoor dat je je betaalrekening op tijd omzet naar wereldwijd bankieren voor de periode dat je in Amerika bent. Dit kun je doorgaans gemakkelijk doen in de app van je bank. Doe je dit niet? Dan kun je je betaalpas in de VS niet gebruiken.
  • Telefoonabonnement: Internet is altijd handig op vakantie. Helaas kun je je bundel in de meeste gevallen niet gebruiken in Amerika en dus moet je op zoek naar een aanvullende optie met MB's voor op vakantie. Veel providers bieden zo'n bundel aan. Lukt het je niet bij je eigen provider? Dan kun je in Amerika bij meerdere bedrijven een maandabonnement voor toeristen fixen.
  • Reisverzekering: Amerikanen zijn opgegroeid met de overtuiging dat ze zelden ergens verantwoordelijkheid voor hoeven nemen. Wil je je doorweekte kat drogen in de magnetron? Dan ben jij niet de schuldige als het dier het niet overleeft, maar de fabrikant die niet expliciet vermeld heeft dat een magnetron niet geschikt is om dieren in te drogen. Hier kun je als toerist ook mee te maken krijgen. Gebeurt er door jouw toedoen iets met een Amerikaan? Dan kun je een flinke claim aan je broek krijgen. Een goede reisverzekering met WA-dekking kan daarom handig zijn. 
  • Medische reisverzekering: En dan hebben we nog de verschrikkelijk hoge medische kosten in de VS. Check voor vertrek goed bij je Nederlandse zorgverzekeraar wat ze wel en niet vergoeden en pas daar eventueel je reisverzekering op aan op onverwachte medische kosten.


TIP VAN KEVIN!

Het is altijd handig om eventuele medische kosten goed afgedekt te hebben, want die bedragen kunnen in de Verenigde Staten snel flink oplopen. San Francisco is echter een uitzondering op de rest van het land. De stad is de enige plek in de VS waar gratis medische zorg beschikbaar is, waar iedereen aan meebetaalt en dus ook iedereen gebruik van mag maken, ook toeristen. Je kunt in de stad dus altijd een arts vinden waar je gratis naartoe mag.


3. Bestel vooraf al tickets voor attracties en wedstrijden

Hierboven heb ik al een tipje van de sluier opgelicht over een bezoek aan Alcatraz. Als je ergens op voorhand tickets voor moet hebben, vooral in de zomermaanden, dan is het dit gevangeniseiland wel. Dit kan ik echt niet vaak genoeg benadrukken! Alcatraz heeft dagelijks namelijk maar een beperkt aantal kaarten in de verkoop en je kunt je voorstellen dat die er in de drukke maanden erg snel doorheen vliegen. Een extra nadeel is dat de tickets pas drie maanden van tevoren in de verkoop worden gegooid, dus je moet ook nog eens goed timen... De drukte geldt vooral in de maanden april, mei, juni, juli en augustus.

Waar het bij Alcatraz van cruciaal belang is dat je op tijd reserveert, kan het bij andere activiteiten echter meer gemak opleveren. Als je al kaartjes hebt, dan hoef je niet in de lange rij aan te sluiten, maar kun je bij de meeste attracties naar een speciale kassa waar je alleen maar hoeft te scannen en je kunt doorlopen. Ook bij het bezoeken van sportwedstrijden kan het handig zijn alvast tickets te bestellen. Mocht een duel bijna uitverkocht raken, dan schieten de prijzen omhoog. Helemaal uitverkocht is natuurlijk een nóg grotere ramp.

 

Overweeg ook eens om een kortingspas aan te schaffen, waarmee je veel geld kunt besparen tijdens je verblijf in San Francisco. Een van de opties is GoCity, waarbij je drie, vier of vijf attracties met grote korting kunt bezoeken. Via de banner hieronder kun je ze bestellen.
4. Ook in de zomer kan een trui handig zijn in San Francisco

California staat natuurlijk garant voor zon en warmte, dus als je deze kant op komt, dan zal een trui of jas niet het eerste zijn waar je aan denkt. Daar ga je tijdens je bezoek aan San Francisco spijt van krijgen. Volgens de verhalen zou de bekende schrijver Mark Twain ooit gezegd hebben dat zijn koudste winter ooit een zomer in San Francisco was. Nu wordt getwijfeld of die uitspraak echt aan hem toe te schrijven is, maar wie het ook gezegd heeft, de boodschap is zonder meer waar. In San Francisco kan het hartje zomer echt behoorlijk fris zijn. Dat heeft te maken met het klimaat in de stad. San Francisco ligt op de grens van de ijskoude Grote Oceaan, waar water vanuit Alaska naar het zuiden stroomt, en het bloedhete binnenland waar het in de zomermaanden makkelijk 40 graden kan worden.

Die twee klimaten clashen boven San Francisco, waardoor de stad in de zomer regelmatig bedekt ligt onder een dikke laag mist. Dat zorgt ervoor dat de maanden juli en augustus niet zo warm zijn als de meeste mensen denken. Augustus wordt in SF spottend Fogust genoemd, naar de mist die zich die maand veelvuldig laat zien. Warmt de oceaan meer op en koelt het binnenland meer af, dan is de clash boven San Francisco minder zwaar en neemt de kans op mist af. Dit is doorgaans pas in september en oktober, de meest zonnige maanden van de stad.

  • Kleed je als een ui: Dit is de tip die de locals altijd meegeven aan toeristen. Zorg voor genoeg laagjes om jezelf warm te houden en die je uit kunt doen als het te warm wordt.


5. In San Francisco en de V.S. gebruiken ze andere stekkers

Misschien een overbodige tip, maar iets wat je gemakkelijk vergeet. Ik kan me niet één keer herinneren dat ik een reis naar de Verenigde Staten maakte en niet nog ergens na aankomst op zoek moest naar een winkel waar ze Amerikaanse stekkers verkochten. Je hebt een stekker met twee platte pinnen nodig. De ronde aarding kan erbij, maar is niet persé nodig.

In de Verenigde Staten, en dus ook San Francisco, gebruiken ze 110 Volt, tegenover de 230 Volt in Europa. Check dus altijd of je apparaten hiervoor geschikt zijn of een adapter hebben die deze spanningswisseling aankan. Zo voorkom je dat je pc direct ontploft als je hem inplugt, zoals ik op de harde manier heb geleerd.6. Zorg dat je géén huurauto hebt in San Francisco

Heb je een compleet reispakket via een touroperator, dan ontkom je er vaak niet aan, maar heb je de keuze wanneer je je huurauto ophaalt of wegbrengt, dan raad ik aan ervoor te zorgen dat je tijdens je verblijf in San Francisco géén auto onder je verantwoordelijkheid hebt. Niet alleen is het parkeren van een auto in de stad erg duur; het is ook nog eens gevaarlijk vanwege de vele inbraken die de stad dagelijks teisteren. Daarnaast heb je een auto toch niet nodig, omdat San Francisco een prima openbaar vervoersnetwerk heeft en over het algemeen ook prima te bewandelen is. Lever je auto dus bij aankomst in en haal er opnieuw eentje op als je weer vertrekt uit de stad.

  • Parkeren is duur: Wil je zeker zijn dat je auto veilig staat? Dan is een parkeergarage een net even iets betere optie dan parkeren op straat of op een onbewaakte parkeerplaats. In San Francisco heb je natuurlijk genoeg garages, maar houd wel rekening met een bedrag van minimaal 35 dollar per dag.
  • OV als alternatief: Je kunt in werkelijk alle uithoeken van San Francisco komen met het openbaar vervoer. Waar je ook naartoe wil, er is altijd wel een bus, tram, metro of cable car die je erheen brengt. En je bent niet uren op zoek naar een parkeerplekje.