VERBORGEN PLEKJES IN SF


San Francisco trekt jaarlijks miljoenen toeristen aan. En dat is natuurlijk volledig terecht, want het is nu eenmaal de mooiste stad van de wereld, als we de reclames van de plaatselijke VVV mogen geloven. Veel mensen voelen zich hier thuis en willen de stad iets beter verkennen dan alleen de Golden Gate Bridge, Alcatraz en Lombard Street. En dat kan. Elke buurt heeft zijn eigen smaak en stijl en de stad zit vol met unieke plekjes waar zelfs locals soms geeneens weet van hebben. De leukste staan hieronder vermeld.


Financial District & Union Square

Neem een momentje voor jezelf in een verborgen park

 

Wat: Privately Owned Public Open Spaces
Adres
: Verschillende plekken

Openingstijden: Werkdagen tussen 9-5

Kosten: Gratis

 

Dit is de afkorting voor Privately Owned Public Open Spaces, een verzameling binnentuintjes en rooftop gardens in de Financial District. In totaal zijn er meer dan zeventig en dat aantal blijft stijgen elke keer als er een nieuw kantoorgebouw bij komt. Tijdens lunchtijd kan het aardig druk zijn, maar ervoor of erna zit je vrijwel alleen in deze onbekende parkjes. Een ideale plek om de drukte van de stad even te ontsnappen. HIER vind je de volledige lijst.

Waan jezelf een outlaw in dit museum vol Goldrush-spullen

 

Wat: Wells Fargo History Museum
Adres
: 420 Montgomery Street

Openingstijden: Werkdagen tussen 9-5

Kosten: Gratis

 

Oké, het klinkt saai: een museum over een bank, maar dit is toch een leuke plek om even binnen te lopen. De bank is een van de vele bedrijven die opgericht is in de tijd van de Goldrush en veel van de historische schatten in het museum komen uit die tijd. Zo staat er een postkoets en hangt er een Imperial Bond, het betaalmiddel van local hero Emperor Norton. Ook kun je hier je eigen geld drukken. Toch handig in een dure stad als SF...

 


Duik in de geschiedenis
van het openbaar vervoer in SF

 

Wat: San Francisco Railway Museum
Adres
: 77 Steuart Street

Openingstijden: Di - Za tussen 10-5

Kosten: Gratis

 

Iedereen kent de Cable Cars, maar in SF rijdt nog een historisch vervoersmiddel rond: de streetcar. De stad heeft oude trammetjes van over de hele wereld naar California gehaald en opnieuw rijklaar gemaakt. Zo rijden er trams uit Milaan, Mexico City en Chicago van Market Street naar Fisherman's Wharf. Dit gratis museum ligt op de route, naast de Ferry Building en biedt een kijkje in de historie van de trams en het OV in San Francisco.

Bezoek de plek die veel families weer bij elkaar bracht

 

Wat: Lotta's Fountain
Adres
: Op de hoek van Market/Geary/Kearny

Openingstijden: Staat op straat

Kosten: Gratis

 

Deze fontein staat op de drukste straat van de stad en toch weten maar weinig mensen dat het een van de oudste bouwwerken van SF is. Lotta's Fountain werd in 1875 door actrice Lotta Crabtree aan de stad gedoneerd, maar vergaarde pas definitief een plekje in de geschiedenis van SF toen het na de grote aardbeving van 1906 als voornaamste ontmoetingsplek voor locals werd die naar overlevenden zochten. 


Stel alvast een verlanglijstje op met gadgets van de toekomst (tijdelijk dicht)

 

Wat: Autodesk Gallery
Adres
: 1 Market St, tweede verdieping

Openingstijden: Ma, Wo en Vr tussen 10-5

Kosten: Gratis

 

Wie de naam van het bedrijf kent, hoeft eigenlijk al niet meer verder te lezen. Doe toch maar, anders typ ik dit ook allemaal voor niks... De Autodesk gallery richt zich op design, architectuur en technologie van de toekomst. Heel veel leuke 3D-experimentjes en andere technologische dingen om te ervaren. Op woensdag om 12:30 uur hebben ze een gratis rondleiding. 

 

De Autodesk Gallery is helaas voorlopig dicht voor bezoeken.

Bewonder de architectuur van een San Francisco landmark

 

Wat: Tweede verdieping Ferry Building
Adres
: Embarcadero / Market St

Openingstijden: Bij de gratie van de beveiliger

Kosten: Gratis

 

De Ferry Building zelf is natuurlijk amper een hidden gem te noemen, maar waar de meeste mensen blijven hangen in de aankomsthal met alle winkels en restaurantjes, heeft het gebouw nog een minder bekende tweede verdieping. Loop gewoon de grote trap onder de klokkentoren op en bekijk de originele architectuur van dit prachtige gebouw. Er zit een security guard, maar ze laten je rondkijken als je het lief vraagt. Oefen dus voor de zekerheid maar even op die zielige puppy-ogen...

 


Duik de natuur in van
het kleinste National Forest

 

Wat: Tenderloin National Forest
Adres
: 501 Ellis St

Openingstijden: Altijd, hoewel overdag beter is als je je fotocamera wilt behouden.

Kosten: Gratis

 

Een groene oase in de drukke stad. Oké, dat is misschien overgoten met een licht marketingsausje, maar apart is het wel. En typisch iets voor San Francisco, waar elke gek iets voor elkaar kan krijgen. In het hart van misschien wel de onguurste buurt van de stad heeft een bewoner al het onkruid verzameld dat hij kon vinden en deze ode aan/parodie op de National Park Service gemaakt. Aangezien veel mensen een hotel in de Tenderloin hebben, is het een kleine moeite om hier even een kijkje te gaan nemen.  

Laat je inspireren door de architectuur van 450 Sutter St.

 

Wat: Architectuur in een oud kantoorgebouw
Adres
: 450 Sutter St (goh...)

Openingstijden: 24 uur per dag

Kosten: Gratis

 

Veel mensen lopen niet zomaar een kantoorgebouw binnen. En dat is jammer, want je mist zo niet alleen de verborgen POPOS, maar ook dit juweeltje in het hart van de Financial District. 450 Sutter is ontworpen door de lokale architect Timothy L. Pflueger en combineert een Beaux Arts-stijl met een hintje Maya-architectuur. Vooral de lobby is vol overgave aangekleed met bronzen Mayaanse beelden en ornamenten en zeker een vriendelijke vraag 'Hé, wat doet u hier?' van de beveiliger waard. 

 


Laat ze thuis denken dat het regent met een waterval-foto

 

Wat: Pad achter waterval, Yerba Buena Park
Adres
: 750 Howard St

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis

 

Yerba Buena Gardens is een ideaal plekje voor een lunch in de buitenlucht. Er liggen genoeg restaurantjes omheen en er zijn bankjes en grasvelden genoeg om als een echte SF-millennial je avocado-toast op te eten. Maar het leukste aan het park? Er is een waterval waar je achter langs kunt lopen. Als dat het niet waard is om 11 uur lang voor in het vliegtuig te zitten, weet ik het ook niet meer.

Sta aan het roer van het schip dat SF Amerikaans maakte

 

Wat: Roer van het schip 'Portsmouth'
Adres
: 1 Market St, in lobby Bank of America

Openingstijden: Zolang de bank open is

Kosten: Gratis

 

San Francisco begon als Spaans dorp, werd Mexicaans en kreeg in 1846 de Amerikaanse vlag in de stad wapperen toen commandant Montgomery de stad wist te veroveren namens de Amerikanen. Montgomery kwam aan op het schip de Portsmouth en claimde SF voor de States. Het roer van het iconische schip is bewaard gebleven en is te bezichtigen in een bankgebouw op Market Street.

Ga op bezoek bij de enige

keizer van de Verenigde Staten

 

Wat: Empire Park
Adres
: 648 Commercial Street

Openingstijden: Ma-Vr tussen 09:00 -17:00

Kosten: Gratis

 

Vroeger stond hier een boarding house dat bekendheid verwierf danzij de bekendste dakloze in de geschiedenis van SF: Emperor Norton I of the United States and Protector of Mexico. Nadat het pand, net als zo veel gebouwen, de aardbeving van 1906 niet overleefde, werd besloten de plek in te richten als een park, opgedragen aan de enige echte heerser van de V.S. 

 


Fisherman's Wharf

Waan je 100 jaar terug in de tijd met Italiaanse felucca's

 

Wat: Oude vissersboten

Adres: Al Scoma Way / Leavenworth St

Openingstijden: Als ze niet vissen zijn...

Kosten: Gratis

 

Fisherman's Wharf heeft die naam natuurlijk niet voor niks gekregen. Er zijn daadwerkelijk vissers in het ultra-toeristische stuk van de stad aanwezig. Toch zien maar weinig mensen dit, omdat ze vastgeplakt zitten aan het drukke Jefferson Street. Op een afgelegen stukje pier tussen Al Scoma Way en Leavenworth liggen nog een aantal oude Italiaanse felucca's aangemeerd. Je herkent ze aan de schuine mast en het kleine kajuitje. Gevaarlijke bootjes om mee door de dichte mist te varen. Om elkaar te waarschuwen, zongen de schippers Italiaanse operanummers om elkaar te laten weten dat ze in de buurt waren. Toch het weetje van de dag, niet?

Drink een Irish Coffee in 't café die de traditie naar SF haalde

 

Wat: The Buena Vista Café

Adres: 2765 Hyde St

Openingstijden: Elke dag 09:00 - 02:00

Kosten: Hangt ervan af hoeveel je drinkt

 

Irish Coffee is natuurlijk niet direct een lokale specialiteit, maar toch staat het Buena Vista Café in Sf bekend als dé plek om je alcohol-geladen koffietje te drinken. Het verhaal gaat dat een journalist terugkwam uit Ierland en daar een Irish Coffee had gehad. Hij was zo onder de indruk dat hij met een bevriende café-eigenaar het drankje ging namaken om ook in SF aan de man te brengen. Dat resulteerde in nachten van experimenteren en drinken, maar de melkschuimdikte kregen ze maar niet goed. Tot iemand zich bij ze meldde die verstand van melk had en ze het laatste zetje gaf om ook in California Ierse koffie te kunnen schenken.


Voel je een kind in de jaren '30

met oude speelautomaten

 

Wat: Musée Méchanique
Adres
: Pier 45/5, Embarcadero/Taylor St

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 20:00

Kosten: Gratis

 

Mensen die San Francisco goed kennen, kennen deze plek natuurlijk ook al. Het is een loods gevuld met oude arcade-spelletjes. Entree is gratis, maar neem een zak kwartjes mee om hier ten volste van te genieten. Waarzegsters, peep-shows, ouderwetse baseball-spellen en het oude aapjes-orkest dat mensen misschien nog wel kennen van de goede, oude V&D (die bij ons in de stad had er in ieder geval een). Dus wil je even aan de vislucht op straat ontsnappen, dan is dit een ideale plek.

Maak een boottochtje met een echte vissersboot

 

Wat: Rondvaart met vissersboot
Adres
: Jefferson St, tegenover Dom DiMaggio's

Openingstijden: Dagelijks in de middag

Kosten: 15 dollar per persoon

 

Een boottochtje over de San Francisco Bay is een ding dat eigenlijk iedereen een keer gedaan moet hebben in zijn leven. Er zijn genoeg ferrydiensten die een rondvaart aanbieden, maar wat is er leuker dan met een stel lokale vissers erop uit te trekken? Een aantal vissersboten in Fisherman's Wharf proberen in de middag wat bij te klussen na een ochtend vissen vangen en nemen een select gezelschap toeristen mee aan boord voor een rondvaart van een uur.


Russian Hill & Nob Hill

Ga terug naar school op de mooiste kunstacademie die er is (tijdelijk dicht)

 

Wat: San Francisco Art Institute
Adres
: 800 Chestnut St

Openingstijden: Doorgaans elke dag 10-18

Kosten: Gratis

 

De kunstopleiding van San Francisco hadden ze niet op een mooiere locatie kunnen vestigen. In een prachtig pand op de flanken van Russian Hill kun je even ontsnappen aan de stadse drukte. Als je de binnenplaats oploopt, zie je direct een kleine vijver met daarin twee schildpadden en een paar vissen. Links ligt een kamer met een van de bekendste murals van de Mexicaanse kunstenaar Diego Rivera, maar de echte traktatie komt pas als je verder loopt het dak op. Een prachtig uitzicht over de Bay en Fisherman's Wharf. (De school is failliet, dus de locatie is tot nader order gesloten.)

Werk al tennissend aan je conditie met uitzicht op de baai

 

Wat: Alice Marbles Tennis Courts
Adres
: 1200 Chestnut St

Openingstijden: Dagelijks van 06:00 - 22:00

Kosten: Gratis, neem wel je eigen racket mee

 

Miljoenen toeristen staan hier jaarlijks op Lombard Street op een paar meter vandaan, maar niemand komt hier even een kijkje nemen. Jammer, want als dit sportveld je niet aan het bewegen krijgt, is er geen hoop meer voor je, ben ik bang. Neem je racket mee en speel gratis een potje tennis op dit gemeenschappelijke veld. De sportplaats, die ook gebruikt wordt door basketballende jeugd en andere sporters, is dagelijks geopend van zes uur 's ochtends tot tien uur 's avonds en biedt bij een heldere dag uitzicht tot aan de Golden Gate Bridge.

 


Rust uit op de rooftop van het duurste hotel in de stad

 

Wat: Roof Garden Fairmont Hotel
Adres: 950 Mason St

Openingstijden: Dagelijks, tenzij er een speciaal evenement aan de gang is

Kosten: Gratis

 

Een bezoekje aan Nob Hill is niet compleet zonder een kijkje in het luxueuze Fairmont Hotel. De lobby alleen is al prachtig, maar de ware traktatie komt als je rechts naast de incheckbalie de gang inloopt en aan het einde links het dak op draait. Dit is de gratis, openbare rooftop garden van het hotel. Ook niet-gasten mogen hier naartoe en gebruikmaken van de relaxte bankjes en genieten van het prachtige uitzicht over Downtown SF.

Zie hoe de zon opkomt vanaf een klein parkje op Russian Hill

 

Wat: Ina Coolbrith Park
Adres
: hoek Vallejo & Taylor Streets

Openingstijden: Dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang

Kosten: Gratis

 

De zonsopgang is in San Francisco het beste te bekijken vanaf een klein parkje op Russian Hill, genaamd Ina Coolbrith Park. Maar ook als de zon al lang op is, is dit een prachtige locatie om de indrukwekkende skyline van SF goed in je op te nemen. Bijkomend voordeel is dat dit een van de plekken is waar de lokale papegaaien regelmatig samenkomen om van de bessen in de aanwezige bomen te genieten.


Verdiep je in de geschiedenis van de iconische cable cars

 

Wat: Cable Car Museum
Adres
: 1201 Mason St

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 17:00

Kosten: Gratis

 

Als er iets typisch San Francisco is, dan zijn het de cable cars wel. Dit gratis museum rond het enige rijdende national monument in de Verenigde Staten is gevestigd in het gebouw van waaruit de kabels van de verschillende lijnen aangedreven worden. Verder is er genoeg te zien en leren over de geschiedenis van deze kleine karretjes, die al sinds 1873 onderdeel uitmaken van het straatbeeld van de stad. 

Waan je in Parijs in het hart van San Francisco

 

Wat: Macondray Lane

Adres:  Het block tussen Union, Green, Taylor en Jones Streets

Openingstijden: Altijd

Kosten: Gratis

 

Toegegeven, als jullie Parijs hadden willen zien, dan had je geen 11 uur met je knieën in je nek in een vliegtuig gepropt hoeven zitten. Toch vind ik dit een prachtig stukje van Russian Hill, dus als je toch naar Lombard Street gaat, neem dan een kleine afslag en pak dit romantische steegje ook even mee. Zoek naar de houten poort met Macondray Lane op Jones


Telegraph Hill & North Beach

Zoek het mooiste uitzicht
op de Greenwich Steps

 

Wat: Greenwich Steps
Adres
: Greenwich St/Sansome St

Openingstijden: Altijd

Kosten: Gratis

 

Ik waarschuw jullie alvast: deze hidden gem vergt behoorlijk wat klimwerk. De Greenwich Steps betalen die inspanning echter volledig terug. Vanaf Sansome Street, aan de voet van Telegraph Hill, vind je twee trappen naar boven. Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet erg spectaculair, maar daar kom je op terug als je de prachtige huizen langs de klim ziet staan, gecombineerd met een geweldig zich op de San Francisco Bay. Zeker een aanrader voor de mensen die het vlakke Nederland zat zijn en eens wat meer klimwerk willen dan de duinen bij Zandvoort.

Of werk aan je conditie op
de net zo steile Filbert Steps

 

Wat: Filbert Steps
Adres
: Filbert St/Sansome St

Openingstijden: Altijd

Kosten: Gratis

 

Precies hetzelfde als de Greenwich Steps, maar dan een straat verderop. En aangezien je toch weer een keer naar beneden moet, kun je ze net zo goed combineren. De Filbert Steps zijn de bekendste van de twee en lopen langs een reeks prachtige huizen (hoe krijgen die bewoners ooit hun boodschappen boven, trouwens?). Toeristen beginnen deze trappen steeds meer te ontdekken, maar gelukkig valt klimmen en toeristen, of Amerikanen in het algemeen, nog niet echt goed samen, dus het is nog steeds een relatief rustig plekje in de stad. 

 


Drink een biertje in de romp
van een verlaten zeilschip

 

Wat: The Old Ship Saloon

Adres: 298 Pacific Avenue

Openingstijden: Dagelijks van 11:00 tot 02:00

Kosten: Gratis, als je binnenkijkt en boos wegloopt omdat ze geen vegan-menu hebben

 

San Francisco groeide in de tijd van de Goldrush enorm snel. Gevolg was dat bouwmaterialen niet aan te slepen waren, maar gelukkig lag de baai vol met verlaten schepen die de nieuwe bewoners van over de hele wereld naar SF hadden gebracht. Deze schepen werden aan land gesleept en omgebouwd tot hotel, opslagplaats, bar en zelfs een gevangenis. Veel van deze schepen liggen nog steeds onder de Financial District begraven en The Old Ship Saloon is misschien wel het meest tastbare bewijs hiervan. Hoewel er nog maar weinig van te zien is, drink je je drankje wat Amerikanen schandelijk 'bier' noemen dus eigenlijk in een oud, houten schip. 

 

Neem het uitzicht in je op in het kleinste parkje van San Francisco

 

Wat: Jack Early Park
Adres
: Kruising Grant Ave en Pfeiffer St

Openingstijden: Overdag

Kosten: Gratis 

 

Voor het park hoef je hier echt niet naartoe, want veel meer dan een trap met bovenaan een platform met een houten blok waar je weinig comfortabel op kan zitten, is het niet. Maar misschien juist wel daardoor is het een ideale plek om even tot rust te komen met een prachtig uitzicht over de Bay en het Fisherman's Wharf dat aan je voeten ligt. Mocht je op de weg naar beneden zijn vanaf Coit Tower of Telegraph Hill, dan kun je dit kleine verborgen plekje eigenlijk niet overslaan. Al is het maar voor de foto. Als ik nog een extra tip mag geven... En dat mag ik, want dit is verdorie mijn eigen site. Loop voordat je de trap naar boven klimt een blokje verder naar Freddie's Sandwiches en zoek een lekker broodje uit om boven op te smikkelen.


Loop door een van de oudste delen van San Francisco

 

Wat: Historic Jackson Street District

Adres: Jackson & Pacific St, oost van Columbus

Openingstijden: Altijd

Kosten: Gratis 

 

Deze straten rond Jackson Street, tussen North Beach en de kust worden gezien als het oudste deel van San Francisco. Na de aardbeving van 1906 lag een groot deel van de stad in de as, maar dit deel van de stad was wonderwel aan de schokken en branden ontsnapt. De reden was dat het dichtbij zee lag en er dus bluswater in de buurt lag, de wind gunstig stond en de bars naar het schijnt tot de favorieten van de lokale brandweerlieden behoorden, waardoor ze net dat stapje extra zetten. Voor Europese begrippen stelt het natuurlijk niks voor, maar voor een stad als SF zijn gebouwen van meer dan 100 jaar zeker reden voor verbazing.

Kwetter mee met luidruchtige papegaaien rond Telegraph Hill

 

Wat: Parrots of Telegrah Hill

Adres: Overal en nergens

Openingstijden: Altijd

Kosten: Gratis 

 

Wat maken ze een herrie, die kleine, groene vogeltjes die eigenlijk helemaal niet in San Francisco thuishoren. Het verhaal gaat dat de tropische vogels in de jaren '20 massaal aangeschaft werden door de upperclass in de stad. De beesten bleven echter de hele nacht door kwetteren, waardoor mensen ze zo zat werden dat ze de wijde wereld in gestuurd werden. Omdat het zo veel vogels waren, konden ze op de zonnige heuvels in de stad een eigen kolonie vormen en tot op de dag van vandaag overleven. De vogels zijn echter niet gebonden aan één locatie, dus je kunt ze net zo goed tegenkomen op Nob Hill of Russian Hill.

 


Chinatown

Breng een bezoek aan de oudste Boedhistische tempel in de V.S.

 

Wat: Tin How Temple

Adres: 125 Waverly Place

Openingstijden: Dagelijks van 09:00 tot 15:00

Kosten: Gratis 

 

De oudste Boedhistische tempel van de Verenigde Staten is een hidden gem in de puurste zin van het woord. De tempel ligt op de derde verdieping van een niet als tempel uitziend gebouw en de ingang is maar moeilijk te vinden. Een smalle deur met daarachter direct een trap naar boven is de enige ingang. Eenmaal boven aangekomen wordt je begroet door de vriendelijke eigenares, die met alle liefde de geschiedenis van de tempel uitlegt. Foto's maken van de binnenkant is gezien de spirituele waarde van de tempel niet toegestaan, dus de herinnering aan het plafond vol lampionnen moet voldoen. Vanaf het balkon mogen dan weer wel foto's gemaakt worden. O ja, en ze bieden bezoekers gratis spirituele thee en snoepjes aan.

Duik terug in de tijd met
oude foto's van de aardbeving

 

Wat: Old Saint Mary's Cathedral

Adres: 660 California St

Openingstijden: Geen pijl op te trekken

Kosten: Gratis 

 

Deze kerk is een van de gebouwen die de aarbeving van 1906 overleefd hebben en daardoor meteen een van de oudste gebouwen in de stad. Dat en de geniale spreuk op de klokkentoren, gericht aan de hoerenlopers die de voormalige bordelen aan de overkant bezochten, maken de kerk al tot een aanrader, maar de binnenkant is de echte hidden gem. Er hangt namelijk een permanente foto-expositie over de aardbeving van 1906. Hierop is de ravage te zien die de Big One en vooral de branden daarna veroorzaakt hebben. 

 

De kerk stamt trouwens uit 1855 en is daarmee de oudste kathedraal van California. Ook leuk om even te vermelden...


Ontdek de restanten van voormalige Chinese gokhuizen  

 

Wat: Façade van een voormalig gokhuis 
Adres
: Aan het einde van Old Chinatown Lane

Openingstijden: Altijd

Kosten: Gratis 


Chinatown was vroeger geen al te fijne buurt. De wijk barstte van de armoede en hing aan elkaar van criminaliteit. Omdat het de lokale politie en politiek niets boeide wat er in de buurt gebeurde, hadden criminelen lang vrij spel. Dat resulteerde in meerde opium dens en gokhuizen, die de criminalteit in SF langzaamaan begonnen te beheersen. De politie moest hierdoor wel aandacht aan de problemen gaan geven en viel de criminele panden binnen. Het gevolg was dat de Chinezen de deuren gingen fortificeren en ontsnappingsmogelijkheden gingen bedenken. Aan het einde van dit kleine, doodlopende steegje is dat goed te zien. Een metalen hek voor de deur moest de politie buiten houden en op de eerste verdieping is een deur te zien. Aan de overkant zitten de overblijfselen van een dichtgemetselde deur, waartussen een plank werd gelegd om te ontsnappen.

Proef de Chinese traditie die
in San Francisco geboren is

 

Wat: Golden Gate Fortune Cookie Factory
Adres
: 56 Ross Alley

Openingstijden: Dagelijks van 09:00 tot 18:30

Kosten: Gratis 

 

Wisten jullie dat fortune cookies helemaal geen Chinese traditie zijn en in San Francisco bedacht zijn? Toch is het zo, en nog wel door een Japanner, de toenmalige eigenaar van de Japanese Tea Garden in Golden Gate Park. In Chinatown ligt een van de laatste fabrieken waar de koekjes nog op de traditionele manier gemaakt worden. Een machine bakt het deeg en een mannetje of vrouwtje vouwt vervolgens het bericht in het koekje. Dat moet binnen drie seconden, anders is het koekje te hard en valt er niks meer te vouwen. Gelukkig werkt de machine sneller dan het personeel kan werken en dus hebben ze veel perfect gebakken, maar ongevouwen koekjes over. En die geven ze gul weg aan de bezoekende toeristen. Zeker een aanrader als je een bezoekje aan Chinatown brengt en nog niet ontbeten hebt.

 


Leer alles over geld

in de tijd van de Goldrush

 

Wat: Pacific Heritage Museum
Adres
: 608 Commercial Street

Openingstijden: Do, Vr & Za van 10:00 - 16:00

Kosten: Gratis 

 

Ach, dat arme San Francisco rond de tijd van de Goldrush. Wat een problemen kende die stad... Het hoogtepunt kwam zonder twijfel in 1874, toen bleek dat het gebouw waar nieuwe munten geslagen werden te klein bleek voor al het geld. Er moest dus een nieuwe 'mint' gebouwd worden. Het oude pand werd vervolgens een bank en overleefde als een van de weinige panden de zware aardbeving van 1906, om alsnog verwoest te worden door de brand die hierop volgde. Het gebouw werd echter herbouwd en is nu een officieel monument met daarin een museum dat zich met een leuke expositie richt op de geschiedenis van geld en munten in California.


Golden Gate Park

Bekijk San Francisco vanaf
een 360
°
 panoramaplatform

 

Waar: Hamon Tower - De Young Museum
Adres
: 5o Hagiwara Tea Garden Dr.

Openingstijden: Di-Zo van 09:30 tot 17:15

Kosten: Gratis 

 

Een betere plek om een uitzicht op de stad te hebben, is er bijna niet. En het beste: het is helemaal gratis te bezoeken. Je hebt dus geen kaartje voor het kunstmuseum nodig om de lift naar de observation desk te pakken. Loop de ingang binnen, ga rechts langs de balie en neem de ligt naar de negende verdieping. Eenmaal boven moet je natuurlijk geluk hebben dat Karl the Fog geen roet in het eten gooit, maar als het helder is, kom je ogen tekort om het complete uitzicht in je op te nemen.

Stil de heimwee met een bezoek aan een Nederlandse windmolen

 

Waar: Dutch Windmill

Adres: 1691 John F. Kennedy Drive

Openingstijden: Alleen van buiten te bekijken

Kosten: Gratis 

 

Ooit zorgde deze oude, naar Nederlandse voorbeelden geïnspireerde, molen voor een groot deel van de watervoorziening van San Francisco, maar nu is het enkel nog een statig monument. En het leuke is? De molen is ook echt Nederlands. Hij werd door koningin Wilhelmina aan SF gedoneerd. Omringd met tulpen is het natuurlijk een must-see voor Nederlanders. Wat is er immers een leukere grap dan een foto van tulpen uit San Francisco terug naar huis te sturen... Of is dat alleen mijn soort humor? 


Eén molen niet genoeg tegen

de heimwee? Hier is er nog een

 

Waar: Murphy's Windmill
Adres
: Martin Luther King Jr. Drive 

Openingstijden: Alleen van buiten te bekijken

Kosten: Gratis 

 

Je kunt nooit genoeg Nederland in je stad hebben, dachten ze in San Francisco. Aangezien de eerder gebouwde Dutch Windmill een doorslaand succes was, werd besloten aan de andere kant van het park een tweede te bouwen. Toen deze molen klaar was, was het de grootste in zijn soort ter wereld. Inmiddels is ook deze molen niet meer in gebruik.

 

Ieder jaar op Koningsdag vindt er een Nederlandse Koningsdagviering plaats rond deze molen, georganiseerd door de Nederlandse gemeenschap in San Francisco. Meer informatie vind je op de site van SFDutch. Ben je dus in het weekend rond Koningsdag in de stad? Ga dan hier wat oer-Nederlandse poffertjes halen.

 

 

Bezoek het standbeeld van
de man die standbeelden haatte

 

Waar: Standbeeld John McLaren

Adres: McLaren Memorial Rhododendron Dell

Openingstijden: Altijd

Kosten: Gratis 

 

Hoe eer je iemand die op een onmogelijke locatie een park voor je weet te maken en duidelijk aangeeft niet van standbeelden te houden? Met een standbeeld natuurlijk. John McLaren wist als enige hovenier Golden Gate Park te creëren op een plek waar niks kon groeien. Dat deed hij op twee voorwaarden: geen hekken om het park en geen standbeelden erin. Voor zijn 65e verjaardag kreeg hij als dank een eigen beeld dat in zijn park werd gezet. Een paar dagen later was het beeld opeens weg. Tijdens een regenbui een paar jaar later spoelde wat grond weg en vond de gemeente het opeens terug. Wat bleek: McLaren had samen met een paar vrienden zijn eigen beeld gestolen en begraven. Om een herhaling te voorkomen besloot de gemeente het beeld na de dood van McLaren pas terug te plaatsen.


Vind de verborgen schat

in Golden Gate Park

 

Waar: Ergens in Golden Gate Park
Adres
: Als ik het zou weten, zou ik zelf wel gaan

Openingstijden: Altijd

Kosten: Gratis 

 

Wat doe je als je een gedichtenbundel hebt geschreven, maar geen idee hebt hoe je het aan de man brengt? Dan verstop je gewoon een paar dozen met juwelen door het hele land en verstopt raadseltjes naar de locaties in je gedichten. Dichter Byron Preiss was in 1982 de reden van een ware schattenjacht in meerdere steden in de V.S., waaronder San Francisco. En waar in andere steden de juwelen uiteindelijk werden gevonden, liggen ze in SF nog ergens verborgen. Niemand weet waar, al lijkt Golden Gate Park uit de aanwijzingen naar voren te komen. Wil je dus rijk worden? Neem dan een schep mee op reis. Al denk ik niet dat de politie er op zit te wachten dat hordes toeristen uit Nederland het hele park ondersteboven scheppen. HIER vind je meer informatie over de schattenjacht.

 

Rijd een rondje op
een oude draaimolen uit 1912

 

Waar: Koret's Childrens Playground

Adres: 198 John F. Kennedy Drive

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 tot 16:15

Kosten: Volwassenen: 2 dollar, Kids: 1 dollar 

 

Deze oude molen uit 1912 uit Buffalo, New York toerde een tijdje langs de westkust van de V.S. voordat hij een definitief plekje kreeg in Golden Gate Park. Ooit stonden er drie, maar dit pareltje is de enige die nog over is. De molen werd begin jaren '80 grondig gerestaureerd en is sindsdien een van de hoogtepunten in Golden Gate Park. Besluit je een ritje te maken, kijk dan of de geit nog vrij is. Die schijnt namelijk het populairste te zijn. En dat zeg ik niet om jullie voor lul te laten staan op de foto...

 


Knuffel een bizon, of bekijk ze veilig van een afstandje

 

Waar: Bison Paddock
Adres
: 1237 John F. Kennedy Drive 

Openingstijden: Altijd

Kosten: Gratis 

 

De eerste bizon, genaamd Ben Harrison, werd door park-ontwerper John McLaren naar SF gehaald in een tijd waarin de soort met uitsterven bedreigd werd. Samen met vrouwtje Sarah Bernhardt begon het stel met de grootste voortplantingsoperatie in de geschiedenis van de bizon. De nakomelingen van Ben en Sarah lopen vrij rond en zijn doorgaans goed te bekijken van een afstandje. Knuffelen is technisch gezien mogelijk, maar raden we niet aan. Net als proberen te aaien, overigens... 

 

Bekijk het huis waar een echte SF-rockband heeft gewoond

 

Waar: Jefferson Airplane House
Adres
: 2400 Fulton St 

Openingstijden: Alleen van buiten te bekijken

Kosten: Gratis 

 

Weinigen van jullie zullen voor de muziekgeschiedenis naar San Francisco komen. En dat is ergens raar, want deze stad heeft een paar iconische bands en artiesten voortgebracht; van Santana tot Jimi Hendrix en van Janis Joplin tot Jefferson Airplane. Die laatste woonden in hun hoogtijdagen in dit prachtige pand, vlak naast Golden Gate Park. Wat ons betreft zeker een ondergewaardeerd muziek-bedevaartsoort...

Stop een briefje met je wensen voor elfjes achter een mini-deurtje

 

Waar: Elfendeurtje, bij Japanese Tea Garden

Adres: Goed zoeken rond de Tea Garden en Music Concourse

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis

 

San Franciscans laten regelmatig cadeautjes en berichten achter voor het magisch volkje dat via deze deur naar een andere wereld te bereiken is. Het deurtje ligt verstopt ergens rond de Japanese Tea Garden, maar ik ga niet zeggen waar. Jullie mogen ook best zelf wat uitzoeken... De zoektocht moet immers wel magisch blijven. Het deurtje is gemaakt door kunstenaar Tony Powell en zijn zoontje Rio, die alle berichten die mensen bij het deurtje neerleggen beantwoorden op hun site.


HAIGHT-ASHBURY

Loop langs een luguber wandelpad gemaakt van oude grafstenen

 

Waar: Buena Vista Park
Adres
: Buena Vista Park

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

San Francisco groeide uit haar voegen en bouwgrond was niet aan te slepen. Het gevolg was dat vrijwel alle begraafplaatsen in de stad buiten de stadsgrenzen verplaatst moesten worden. Dat betekende dat er veel graven geruimd moesten worden. De grafstenen werden vervolgens hergebruikt, onder meer voor de waterafvoerstroken van dit wandelpad in Buena Vista Park. Het is even goed om je heen kijken op de paden, maar als je goed oplet kun je op sommige plekken nog de letters van de oude grafstenen zien.

Verbeter de high scores op meer dan honderd pinball machines 

 

Waar: Free Gold Watch
Adres
: 1767 Waller Street 

Openingstijden: Dagelijks van 13:00 tot 19:00

Kosten: Gratis, tenzij je een spel wil spelen

 

Officieel is dit een atelier waar je gepersonaliseerde t-shirts kunt laten drukken. Hoe het komt dat er nu een bonte verzameling flipperkasten binnen staan, is mij ook een raadsel, maar het is nu eenmaal zo. Honderden staan er inmiddels... Die t-shirts maken ze nog steeds, maar het merendeel van de bezoekers komen tegenwoordig op het gerinkel van de vele pinball machines af. Van Star Wars tot Indiana Jones en van honkbal tot basketbal, alle thema's komen voorbij. Zet jij de nieuwe highscore neer? 


Bewonder nog meer Painted Ladies, maar dan zonder toeristen voor je neus

 

Waar: Four Seasons Houses
Adres
: 1315 Waller Street

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

Waar de bewoners van de 'echte' Painted Ladies onderhand wel genoeg hebben van al die nieuwsgierige toeristen voor hun deur, vinden ze eigenaren van de Four Season Houses het ergens wel jammer dat hun pareltjes niet zo vaak op de foto worden gezet. En dat terwijl ik ze persoonlijk nog net even een stapje mooier vindt dan de Alamo Square-variant. De huizen zijn vernoemd naar de vier seizoenen en hebben alle vier een bepaald seizoen in hun gevel verwerkt. Zeker een ommetje waard als je toch naar de hippiebuurt gaat.


Mission District

Loop langs kleurrijke murals

in een afgelegen steegje

 

Waar: Balmy Alley Murals
Adres
: Balmy Alley 

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

Fans van murals zitten goed in de Mission District. Op meerdere plekken door de wijk zijn prachtige tekeningen en schilderingen te vinden, maar nergens zijn ze zo overdadig aanwezig als in Balmy Alley. Dit kleine steegje tussen 24th en 25th street zit namelijk vol met deze kleurrijke tekeningen. Niet alle murals zijn natuurlijk in een marihuana-gevoed bewustzijn gecreëerd en achter sommigen steekt een interessant verhaal. DEZE rondleidingen leggen je er alles over uit.

 

Bekijk de kapel op de geboorteplek van San Francisco 

 

Waar: Mission San Francisco de Asis
Adres
: 3321 16th Street 

Openingstijden: Dagelijks van 09:00 tot 16:00

Kosten: Gratis, maar donatie wordt gewenst

 

San Francisco werd in 1776 gesticht door de Spanjaarden die op de plek waar nu de Mission District ligt een kerk bouwden. Dit gebouwtje, net als de andere ruim twintig missions in California, staat er nog steeds en is het oudste nog volledig intacte gebouw in San Francisco. Het is zelfs nog te bezoeken en absoluut de moeite waard. Naast de kerk ligt een van de laatst overgebleven kerkhoven in de stad. Liefhebbers van Alfred Hitchcock-films zullen de kerk en kapel daarnaast ook wel herkennen uit de film Vertigo. 


Bewonder de brandblusser
die een groot deel van SF redde

 

Waar: Golden Fire Hydrant, Dolores Park
Adres
: 3899 20th Street

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

Toen San Francisco brandde na de verwoestende aardbeving van 1906, was er één brandblusser die nog in werking was. Dankzij dit kleine ding kon een deel van de stad gered worden. Een heldendaad: en daar weten ze in Amerika wel raad mee. Brandblusser of niet, elk jaar wordt er gepast stilgestaan bij dit bepalende moment in de geschiedenis van SF. Elk jaar op 18 april krijgt de brandblusser als dankjewel voor bewezen diensten een nieuw laagje gouden verf.

 

Voel je een voyeur door via

een klein gaatje 'n film te kijken  

 

Waar: Peephole Cinema
Adres
: 280 Orange Alley 

Openingstijden: Altijd, maar overdag is veiliger

Kosten: Gratis

 

Het is dan misschien geen peep-show zoals je zou denken bij dit soort kijkgaatjes, maar desondanks toch leuk om te ontdekken. De bedenker van dit mini-bioscoopje draait 24 uur per dag zogenoemde korte 'stomme films', die gratis te bekijken zijn. Houd er wel rekening mee dat het kijkgaatje erg laag hangt. Bij het pakken van de koekjestrommel van de bovenste plank is het handig dat wij Nederlanders tot de langste mensen ter wereld behoren, maar in dit geval kan het flinke rugpijn geven als je te veel films achter elkaar bekijkt.


Maak een rondje over de oudste begraafplaats van de stad

 

Waar: Mission Dolores Cemetery
Adres
: 3321 16th Street

Openingstijden: Altijd, al weet ik niet of mensen er 's nachts willen rondlopen...

Kosten: Gratis 

 

San Francisco barst uit zijn voegen, waardoor is besloten alle begraafplaatsen te verplaatsen naar buiten de stadsgrenzen. Het kerkhof naast de Mission Dolores mocht echter blijven liggen en is dus een van de laatst overgebleven begraafplaatsen van SF. Hier vind je onder meer graven van Ohlone-indianen (de oorspronkelijke bewoners van SF), Goldrush-boeven en de eerste politici van de regio. Daaronder William Leidesdorff, een Nederlander en de eerste zwarte miljonair van Californië.

Zoek een carnavalskostuum

in een heuse piraten-winkel   

 

Waar: The Pirate Shop
Adres
: 826 Valencia St

Openingstijden: Dagelijks van 12:00 tot 18:00

Kosten: Gratis, tenzij je een ooglapje of houten been koopt

 

Altijd al piraat willen worden? Deze winkel kan je daar van top tot teen bij helpen. Het enige dat ze niet voor je kunnen doen, is een echt sabel aanleveren (niet dat je die in het vliegtuig mee naar huis kunt nemen, al zouden ze wel zwaarden verkopen...). Behalve piraten-zooi, richt het zaakje zich ook op boeken en staat in nauwe verbinding met de lokaal bekende McSweeney and The Believer literary journals.

 


Nog niet genoeg murals gezien?

In Clarion Alley zijn er nog meer

 

Waar: Clarion Alley Murals
Adres
: Clarion Alley, tussen Mission & Valencia

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis

 

Balmy Alley krijgt altijd alle aandacht, maar Clarion Alley is minstens net zo mooi. Oké, het straatje ziet eruit alsof je er niet met al je waardevolle spullen uitkomt, maar dat valt overdag echt nog wel mee. Waar Balmy meer artikstiek ogende murals heeft, hebben de kunstwerken in Clarion meer een graffiti-feel. Maar daarom zeker niet minder mooi.


Presidio en Crissy Fields

Leer hoe je een Jedi wordt

van Master Yoda zelf

 

Wat: Yoda Fountain
Adres
: Building B Courtyard, 1 Letterman Dr

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

Star Wars-fans kunnen natuurlijk geen bezoekje aan SF brengen zonder even langs het productiebedrijf van George Lucas te gaan. Voor het kantoor word je begroet door misschien wel de bekendste Jedi uit de filmreeks. En net zoals in de film, is Yoda ook hier gruwelijk klein. Echte fans kunnen trouwens een poging wagen om een kijkje binnen in het kantoor te nemen. Ze laten je niet altijd toe, vooral op druke dagen. Dus zorg dat je er net zo schattig uitziet als een Ewok en ze maken misschien een uitzondering voor je. 

Maak samen met de golven muziek aan de baai

 

Wat: The Wave Organ
Adres
: 83 Marina Dr. - aan 't uiteinde v/d pier

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

San Francisco en wind: het hoort misschien nog wel meer bij elkaar dan pindakaas en chocoladepasta. Als die wind je dan toch dag in, dag uit lastigvalt, kun je er net zo goed lol mee maken, dachten ze hier. En zo is het Wave Organ ontstaan. Niks meer dan een reeks pijpen op een pier in de baai. Elke keer als er door de wind golven tegenaan slaan, maken de pijpen een fluitend geluid. Hoewel het op mijn persoonlijke lijst van onuitstaanbare geluiden net onder de Peruaanse panfluit staat, is het leuk om even te bekijken.


Breng een eerbetoon aan overleden militaire huisdieren

 

Wat: Presidio Pet Cemetery
Adres
: 667 McDowell Ave.

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

De Presidio is jarenlang een militaire basis geweest waar veel soldaten gelegerd hebben gezeten. Huisdieren zijn mans beste vrienden en dat is voor militairen natuurlijk niet anders. De dieren die tijdens de diensttijd van de soldaat op de Presidio overleed, kreeg een mooie laatste rustplek in een heuse dierenbegraafplaats op de kazerne. En hoewel de basis inmiddels weg is, ligt het dierenkerkhof er nog steeds. Een verrassende plek om te bezoeken als je toch in de buurt bent.

 

Kom alles te weten over de man achter 's wereld bekendste muis

 

Wat: Walt Disney Family Museum
Adres
: 104 Montgomery St

Openingstijden: Wo-Ma van 10:00 - 18:00

Kosten: Volwassenen - $25, Kids - $15

 

Nee, de oprichter van 's werelds grootste mediabedrijf kwam niet uit San Francisco en heeft er zelfs nooit gewoond. Toch staat hier het museum ter nagedachtenis aan Walt Disney. Allemaal dankzij zijn dochter, die ten noorden van SF woonde. Verwacht geen Mickey Mouse-achtige attributen, want dit museum is volledig gewijd aan de man achter de muis. Natuurlijk komen Mickey en Donald wel even voorbij, maar het verhaal is gericht op het leven van Walt van onervaren tekenaar tot pretpark-eigenaar.


Zoek naar de boomstam die tot kunstwerk is getransformeerd

 

Wat: The Spire by Andy Goldsworthy
Adres
: Bay Area Ridge Trail, Presidio Park

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

Briljant idee om in een bosrijk gebied een kunstwerk te zetten dat gemaakt is van hout. Maakt het ook zo lekker makkelijk te vinden. Gelukkig maakte kunstenaar Andy Goldsworthy zijn piek zo hoog dat hij makkelijk te zien is. Het is wel even wandelen vanaf de bekende plekken in de Presidio, maar die wandeling is het meer dan waard door de prachtige natuur in het park en het mooie uitzicht vanaf de heuvels. Je vindt het langs Arguello Boulevard.

 

Bekijk de Golden Gate Bridge vanaf een oud militair fort

 

Wat: Fort Point
Adres
: Uiteinde van Long Ave & Marina Dr.

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 17:00

Kosten: Gratis

 

Met al dat goud in de Californische heuvels moest de belangrijkste toegangspoort natuurlijk goed beschermd worden. Aan weerszijden van de Golden Gate zijn daarom twee forten gebouwd om de opening te beschermen tegen mogelijke aanvallen van buitenaf. Fort Point is daar een van. Het fort zou eigenlijk afgebroken worden voor de bouw van de Golden Gate Bridge, maar architect Strauss besloot een extra boog te maken in de brug, waardoor het fort behouden bleef. Het is nu dagelijks gratis te bezoeken. 


Land's End & Ocean Beach

Ontdek de gezonken King Philip voor de kust van San Francisco

 

Wat: Scheepswrak van de King Philip
Adres
: Strand van Ocean Beach

Openingstijden: Alleen bij erg laag tij

Kosten: Gratis 

 

Slecht weer in januari van 1878 betekende het einde van de King Philip, een Amerikaanse clipper die voor de kust van San Francisco verging. Het schip zonk en verdween lange tijd onder het zand. Het aanleggen van de weg langs de kust deed het schip weer verschijnen en bij laag tij komen de restanten, die worden beschouwd als het best bewaarde exemplaar van een dergelijk schip, boven water. Wil je de resten bekijken, plan je bezoekje dan rond laag tij. Vroeg in de ochtend is meestal een gunstig moment, alhoewel ik niks kan garanderen.

 

HIER kun je de waterstand checken en zelf bepalen of het moment geschikt is om de reis naar de kust te maken.

 

Verdwaal (?) in een labyrinth met zicht op de oceaan (vernield door vandalen)

 

Wat: Lands End Labyrinth
Adres
: Lands End Trail, Lincoln Park

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

Goed, verdwalen zul je er niet in, dus wil je er alleen heen om je richtingsvermogen eens goed te testen, dan raad ik je aan de moeite te besparen en gewoon lekker met een blinddoek op hard rondjes te draaien op je hotelkamer. Dit doolhof bestaat uit een paar naast elkaar gelegde stenen waar je gewoon overheen kunt stappen als je de weg niet meer weet. Het idee kwam van kunstenaar Eduardo Aguilera, die stiekem hoopte dat zijn bouwwerk zo afgelegen lag dat niemand het zou vinden. Maar helaas voor hem was daar opeens Leven in SF, waardoor heel Nederland er nu vanaf weet. De rest van San Francisco trouwens ook. Leuk om even langs te lopen als je toch in de buurt bent, vooral ook voor het uitzicht over de oceaan. (De stenen zijn door een stel onverlaten in zee geflikkerd. Hopelijk wordt het labyrint binnenkort herbouwd)


Neem een duik (figuurlijk, dan) in een

voormalig badhuis aan de kust

 

Wat: Ruines van de Sutro Baths
Adres
: 1090 Point Lobos Ave.

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

Ooit stond op deze plek een luxueus badhuis waar de rijken van de stad konden ontspannen. De spa werd gebouwd in opdracht van voormalig burgemeester Adolf Sutro, die hiermee inspeelde op een wereldwijde rage van overdreven chille badhuizen. Sutro was op dat moment zelf een van de rijksten van de stad dankzij zijn investeringen in de Comstock zilvermijnen. Op het hoogtepunt stond er een groot glazen geraamte rond het bad, dat gevuld was met verwarmd zeewater. Tegenwoordig zijn alleen de funderingen nog zichtbaar.  

Bekijk meer scheepswrakken voor de kust van Lands End

 

Wat: Gezonken schepen voor Lands End
Adres
: Lands End 

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

Alsof de kust op zichzelf nog niet gevaarlijk genoeg is met al die rotsen, hebben schepen voor de Golden Gate ook nog te maken met flinke mist. Dat zorgde voor aardig wat kapot geslagen boten. Op zich natuurlijk triest, maar toch ook weer interessant, want drie van de gezonken schepen zijn nog steeds zichtbaar bij Lands End: de Ohioan, de Lyman Stewart en stoomboot Frank Buck (plaatje boven). Neem dus je verrekijker mee op je tocht langs Lands End en hoop dat Karl the Fog je goed gezind is.  

 


Pacific Heights

Knuffel met mopshondjes

op Pug Sunday

 

Wat: Pug Sunday
Adres
: Alta Plaza Park, Jackson & Steiner St

Openingstijden: Eerste zondag van de maand vanaf 15:00

Kosten: Gratis 

 

Wat is er beter dan knuffelen met een mopshondje? Knuffelen met meer dan dertig mopshondjes, natuurlijk. Elke eerste zondag van de maand komen alle pugs van San Francisco samen in Alta Plaza Park in Pacific Heights. De honden rennen wild rond en leven zich helemaal uit met hun soortgenoten. Andere rassen zoals teckels worden spelenderwijs opgejaagd door de pugs en als honden en baasjes helemaal uitgewoond zijn, keren ze terug naar huis om een maand lang bij te komen tot de volgende pug sunday.

Breng een bezoek aan het laatste achthoekige huis in de stad

 

Wat: McElroy Octagon House
Adres
: 2645 Gough St

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: gratis

 

Oké, in San Francisco zijn nog twee zogenoemde Octagon Houses over, maar de eerste ligt helemaal in Lands End en reken ik dus even niet bij de bewoonde wereld. Het McElroy-huis ligt midden in een woonwijk en is dus makkelijk te bereiken. Deze achthoekige huizen golden ooit als de nieuwe standaard voor wonen tussen de rijksten in de stad. Had je een achthoekig huis, dan was het inrichten waarschijnlijk een hel, maar toonde je wel je status. Deze huizen schoten dus als paddenstoelen uit de grond, maar tegenwoordig is dit een van de weinige tastbare herinneringen.


Bekijk een oude Victoria

uit de 19e eeuw van binnen

 

Wat: Haas-Lilienthal House
Adres
: 2007 Franklin St

Openingstijden: Wo, Za en Zo 12:00 - 15:00

Kosten: 10,00 dollar 

 

Veel Victoriaanse huizen in San Francisco zijn slechts vanaf de buitenkant te bewonderen, maar het Haas-Lilienthal House is op drie dagen in de week ook van binnen te bezichtigen. En hoe: het huis is helemaal ingericht in originele stijl en geeft bezoekers een kijkje in de geschiedenis van de San Francisco upperclass. De woning stamt uit 1886 en heeft dus de twee grote aardbevingen overleefd. Interesse? Neem dan eerst even een kijkje op hun website, want de tours en bezichtigingsdagen hebben nogal wat afwijkingen. Rond Halloween kun je op de rondleidingsdagen een spooktocht door het huis boeken. Ook erg leuk!

 

Ga op bezoek in het huis van

de enige echte Sugar Daddy

 

Wat: Spreckels Mansion
Adres
: 2080 Washington St, Lafayette Park

Openingstijden: n.v.t.

 

Er was eens een oude, rijke vent die verliefd werd op een jong meisje uit de arme klasse in de stad. Zijn naam was Adolph Spreckels en het maakte hem geen ruk uit dat hij al getrouwd was. Hij had zijn zinnen gezet op Alma, een 19-jarig meisje dat graag de kunstacademie wilde doen. Adolph besloot alles voor haar te kopen wat ze maar wilde om zo haar hart te winnen. Geld had hij immers genoeg dankzij zijn suikerfabriek. Het lukte: Alma werd verliefd en besloot met de rijke suikerman te trouwen en met hem samen te gaan wonen in zijn grote huis op Washington Street. Maar niet voordat ze hem meermaals haar Sugar Daddy noemde. O ja, het huis zelf kun je niet in, want daar woont schrijfster Danielle Steel.


Gniffel om een kerkgebouw dat door de zonsinval op een 'boob' lijkt 

 

Wat: Two O'Clock Titty
Adres
: 1111 Gough St

Openingstijden: Als de zon schijnt

Kosten: Gratis 

 

Het is altijd mooi voor een architect als mensen even stoppen om eens goed naar het gebouw te kijken dat je neergezet hebt. Of de makers van de kerk St Mary of the Assumption ook zo trots zijn, valt echter te betwijfelen. Het kerkbestuur was in ieder geval niet blij toen ze erachter kwamen dat het bollende dak voor een seksueel getint effect zorgde als de zon erop schijnt. De schaduw lijkt dan immers op een grote vrouwelijke borst, waardoor de kerk bekend kwam te staan als de Two O'Clock Titty. Afhankelijk van het tijdstip en de stand van de zon, kun je de boob goed zien vanaf Jefferson Square Park aan de zuidkant of vanuit het centrum. Loop even rond en je vindt vanzelf een mooi plekje.

Vergeet de Victoriaanse pracht even met deze oude vissershuisjes

 

Wat: Cottage Row
Adres
: Het block tussen Bush, Webster, Sutter en Fillmore Streets

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: gratis

 

Kleurrijke rijen met huizen heb je genoeg in San Francisco, maar de meeste vind je in de Victoriaanse bouwstijl. Wil je nog wat ouders zien? Dan is Cottage Row in Japantown leuk om eens te bekijken. Deze huisjes behoren tot de oudste van de stad en waren vroeger van vissersgezinnen. Ze doen ook een beetje Noors-achtig aan en zijn vrolijk versierd in verschillende kleuren. Voor de huisjes ligt een klein parkje, waar je even rustig de tijd kunt nemen voor een prachtige foto.  


Overig

Maak een selfie op

de mooiste trappen van de stad

 

Wat: 16th Avenue Mosaic Tiled Steps
Adres
: 16th Ave (bij Kirkham St & Moraga St)

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

Een van de mooiste uitzichten van de stad is te bereiken via de mooiste reeks trappen die je in San Francisco gaat tegenkomen. Misschien zelfs de mooiste van SF en Venray gecombineerd, maar dat mogen jullie zelf bepalen. Er zijn twee met mosaic bekleedde trappen naar boven: de ene ligt op de kruising 16th Avenue met Moraga Street en de tweede een stukje verder naar het noorden op de kruising Kirkham Street en 16th Avenue. Begin dus bij de eerste, loop bovenaan een stukje door de wijk, tot je bij de tweede uitkomt. Die trap neemt je mee naar het Grandview Park, dat zijn naam meer dan eer aan doet. Lees meer over dat parkje op de pagina Mooiste Uitzichten

Voel je een kind op een van de vele glijbanen in SF

 

Wat: Seward Street Slides
Adres
: 30 Seward St (In Seward Mini Park)

Openingstijden: n.v.t.

Kosten: Gratis 

 

Een van de voordelen van flinke heuvels in je stad, is dat je er glijbanen op kunt leggen (Lees je mee, Limburg?). Met name in de woonwijken die op de steile heuvels gebouwd zijn in SF hebben daarom kleine parkjes met krankzinnig smalle glijbanen. Officieel alleen voor kinderen, maar niemand kijkt er raar van op als er een volwassene in zijn tweede jeugd naar beneden raast. De leukste liggen wat ons betreft op Seward Street, maar door heel de Bay Area zijn de glijbanen te vinden. Gebruik wel een stuk karton om je broek te beschermen...

Ontsnap aan de drukte op 

het Ellis Island of the West

 

Wat: Angel Island
Adres
: Angel Island (te bereiken per ferry)

Openingstijden: Check het ferry-schema

Kosten: 19,50 dollar voor een retourtje 

 

Angel Island speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van San Francisco, maar wordt vaak over het hoofd gezien door mensen die de stad bezoeken. Toen de Spanjaarden eindelijk de baai ontdekt hadden toen mensen al bijna op de maan stonden, brachten ze het gebied in kaart vanaf dit eiland. Later werden Aziatische immigranten op het Ellis Island of the West opgevangen totdat hun visum goedgekeurd was. Sommigen moesten er wel twee jaar blijven voordat hun aanvraag goedgekeurd was. Tegenwoordig is het een natuurgebied waar je lekker kunt wandelen, een museum kunt bezoeken over de Chinese immigratie en even aan de drukte van de stad kunt ontsnappen.

 

HIER kun je het schema vinden voor de ferry.

 

 

 

Krijg één van de mooiste uitzichten op Golden Gate Bridge vanaf dit strandje 

 

Wat: Kirby Cove
Adres
: Kirby Cove Road, naast Battery Spencer

Openingstijden: -

Kosten: gratis

 

Officieel ligt dit strandje niet in San Francisco, maar in Marin Headlands, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Kirby Cove is mijn favoriete plek om Golden Gate Bridge op de foto te zetten, voornamelijk omdat bijna niemand de moeite neemt om naar dit tropisch ogend plekje te lopen. WIl je erheen? Dan is het wel een kleine onderneming, maar eentje die je wel een bovenstaand zicht op de bekende brug kan geven. Vanuit SF moet je eerst de Golden Gate Bridge overlopen, vervolgens aan de overkant het Vista Point oplopen en direct rechts een trap naar beneden nemen. Je loopt nu onder de brug door naar een parkeerplaats aan de overkant. Van hier zie je een pad de berg op. Daar ligt Battery Spencer (overigens met ook een prachtig zicht op de brug) en van hieruit zie je weer een pad naar beneden achter een hek. Dit is Kirby Cove Road, waarmee je naar beneden slingert richting het strandje. Wil je de route op de kaart zien? Klik dan HIER.