· 

De 5... Dingen waarvan je niet wist dat ze in SF uitgevonden zijnDat de cable cars in San Francisco zijn uitgevonden, hoeven we jullie vast niet meer te vertellen. Ook de Summer of Love zullen jullie vast en zeker in één adem met de City by the Bay noemen. Maar deze malle stad heeft nog veel meer bijdragen geleverd aan ons dagelijks bestaan. Hieronder vijf verrassende uitvindingen die door San Franciscans bedacht zijn.


1. IJslolly's


 

Bevroren lekkernijen stammen al uit de tijd van de Romeinen, maar het wereldberoemde waterijsje bestaat pas sinds 1905. Het genie achter deze heerlijkheid was de toentertijd 11-jarige Frank Epperson uit San Francisco, die per toeval een uitvinding deed waar de mensheid hem ruim honderd jaar later met steeds warmer wordende temperaturen ontzettend dankbaar voor is.

 

Epperson wilde op een koude avond een frisdrankje voor zichzelf maken. Hij pakte wat frisdrankpoeder, goot er water bij en mengde het met een houten stokje. Maar de 11-jarige jongen raakte afgeleid en liet zijn drankje buiten staan. Het was echter zo koud die nacht dat het drankje een ijsje geworden was. Toen Frank de dag erna wakker werd en zijn glas zag staan, besloot hij het te proberen en was een nieuwe lekkernij geboren. 

 


2. Fortune Cookies


  

De meest bekende Chinese traditie ter wereld komt helemaal niet uit China. Nee, fortune cookies stammen uit San Francisco en zijn  bedacht door... een Japanner. De Chinese restaurants gingen vervolgens met het idee aan de haal en verspreidden het over de hele wereld.

 

Voor het ontstaan van de koekjes met de vaak cryptische berichten erin moeten we terug naar het begin van de jaren 1900. De toenmalige eigenaar van de Japanese Tea Garden in Golden Gate Park, Makoto Hagiwara, besloot de gasten van zijn theehuis volgens Japanse traditie te bedanken met een gratis nagerechtje. Dat was een fruitachtig ding waar niemand op zat te wachten. Dus besloot de eigenaar te switchen naar een andere Japanse traditie: een koekje met een aardig bedankberichtje ernaast. Dat koekje werd een enorm succes en mensen kwamen week na week terug om 15 dollar te betalen voor een gerecht om enkel dat goedkope koekje achteraf te krijgen.

 

En dat zagen de Chinese restaurants in Chinatown ook. Ze besloten het idee te gebruiken en iets aan te passen. In plaats van het berichtje naast het koekje te serveren, vouwden ze er een stukje papier in. Er stond ook geen aardige mededeling op, maar een tip van het universum. En ook deze koekjes werden een ongekend succes. Mensen noemen de koekjes inmiddels in één adem met Chinese restaurants, maar dat is het dus eigenlijk niet. De kans is dan ook klein dat je een fortune cookie krijgt bij een van de traditionele Chinese eetgelegenheden in de stad. En dat is meteen ook een tip als je op zoek bent naar een restaurant: geven ze geen koekje achteraf, dan zit je in een echte, authentieke Chinees. 

 


3. Jukebox


 

Jukeboxen associëren we meestal met de Amerikaanse diners uit de jaren '50 en '60, maar de apparaten zijn veel ouder dan dat. De allereerste ooit stond in een café in San Francisco en zag er verschrikkelijk onhandig uit. Het was niets meer dan een platenspeler met een stuk of zes telefoons eraan, waaraan mensen konden luisteren. De barman had een stel handdoeken achter de bar liggen om de luisterdelen weer netjes schoon te maken na ieder liedje.

 

De jukebox stond in de Palais Royale Saloon in San Francisco en werd meteen een daverend succes. Het apparaat was ontwikkeld door de Pacific Phonograph Company en betekende min of meer het einde van de piano in saloon en bars. Het apparaat heette officieel een 'nickle-in-a-slot-player' en kostte verrassend genoeg een nickle. Dat zou tegenwoordig 1,20 dollar zijn.

 

Later zou de techniek verder verbeterd worden en kwam men uiteindelijk op de jukeboxen uit die in de 50's diners gebruikt werden. 

 


4. Sugar Daddy


 

Een andere uitvinding waar we wereldwijd veel plezier van hebben, is de term Sugar Daddy. Ook deze woordspeling om een rijke, vaak oudere man aan te geven die een jonge vrouw verwent met zijn enorme rijkdom en haar alles kan kopen wat ze wil, stamt uit San Francisco. De oorsprong is een onwaarschijnlijk liefdesverhaal tussen Alma de Bretteville, een prachtige jongedame die als model werkte voor verschillende kunstobjecten, en de rijke suikerbaron Adolph Spreckels.

 

Spreckels kwam Alma tegen toen het nieuwe monument op Union Square gepresenteerd werd, begin jaren 1900. Alma beeldde de godin van de overwinning uit die op de top van het Dewey Monument staat en Spreckles viel als een blok voor haar. Hoewel hij al getrouwd was, probeerde hij Alma's hart te winnen door haar mee te nemen naar de sjiekste restaurants in de stad en haar de prachtigste en vooral duurste juwelen te kopen. Alma was wel gevoelig voor de avances van haar lover en de twee kregen uiteindelijk een relatie. Toen ze officieel aan het daten waren, noemde Alma de ruim 25 jaar oudere Spreckels 'haar Sugar Daddy'. 

 

De twee trouwden uiteindelijk en Alma werd een van de meest invloedrijke vrouwen van San Francisco. Ze creëerde met het geld van Spreckels onder meer het Legion of Honor-museum en de Palace of Fine Arts. Ook doneerde ze zo veel aan kunstprojecten in de stad, dat ze op oudere leeftijd bekend kwam te staan als de Oma van San Francisco.

 


5. Waterbed


 

Waterbedden bestonden al min of meer in kleinere maten, maar het waterbed zoals we dat tegenwoordig kennen, is opnieuw een uitvinding uit SF. Hiervoor moeten we terug naar 1968, toen Charles Prior Hall als designstudent aan de Universiteit van San Francisco studeerde. Hij was bezig met een afstudeerproject en ontwierp het klotsende matras.

Hall kwam per toeval bij een waterbed uit. Zijn eerste idee was om een innovatieve stoel te ontwikkelen. Hij wilde een soort maizenakussen maken van ruim 130 kilo waarmee het zitten een stuk comfortabeler zou moeten worden. Gelukkig stapte hij van dat idee af en besloot het bed te perfectioneren. Hij vroeg een patent aan en sloeg aan de productie.

 

Hoewel het bed bedoeld was om 'het slaapgenot te verbeteren', gaf Hall in de jaren '80 toe dat zijn uitvinding vooral werd gewaardeerd voor nachtelijke activiteiten. "Klanten kopen het voornamelijk voor de sensuele of seksuele voordelen van het bed", legde hij destijd uit. 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0