· 

De 5... Meest bizarre straatnamen in SFStraten: je moet ze toch een naam geven... Meestal gebeurt dat op een logische manier als er zo nu en dan eens een straat of wijk bijkomt. San Francisco groeide in de goldrush echter zo hard, dat de straatnamen niet aan te slepen waren. Ze wilden in het begin niet aan de 1st en 2nd Streets en besloten in plaats daarvan belangrijke mensen in de stad te eren. Die mensen waren soms niet wie ze zeiden dat ze waren of hadden een niet echt straatnaam-waardig beroep. En dus zijn er enkele opmerkelijke namen te vinden in SF. We hebben er hieronder vijf voor jullie verzameld.


1. Green Street


 

 

Green Street is vernoemd naar de lokale bankier en politicus Talbot Green, die als een van de eerste leiders van San Francisco wordt gezien. Green kwam in de tijd van de goldrush naar SF vanuit Pennesylvania en groeide uit tot een van de rijkste en voornaamste burgers. Hij was zo populair dat er een van de nieuw aangelegde straten van die tijd naar hem vernoemd werd:  Green Street.

 

Alleen bleek de beste man achteraf niet Talbot Green te heten, maar Paul Geddis. Hij werkte in Pennesylvania bij een bank en besloot naar SF te vluchten toen hij voor zevenduizend dollar aan geld van de bank was verloren tijdens een pokertoernooi. Hij panikeerde, liet zijn vrouw en kinderen achter, nam een andere naam aan en startte een nieuw leven aan de westkust. Toen de fraude uitkwam, wilde de stad niets liever dan de naam van naar de oplichter vernoemde straat veranderen. Het bleek alleen te duur om weer allemaal nieuwe kaarten en straatnaambordjes te laten maken, waardoor er in San Francisco nu nog steeds een straat ligt die vernoemd is naar niemand.

 


2. Washington Square


 

 

Op zich is de naam zelf natuurlijk niet zo vreemd. Dit plein is vernoemd naar George Washington, de allereerste Amerikaanse president. Reden genoeg voor een eerbetoon in de vorm van een straatnaam, dus. Alleen is de gekozen plek op zijn zachtst gezegd vreemd te noemen. Washington Street ligt immers helemaal aan de andere kant van het centrum en het prominente standbeeld in het park is van... Benjamin Franklin. Waarom het park dan toch naar Washington is vernoemd, is voor ons een raadsel.

 


3. Minna Steet


 

San Francisco was een stad van het ruige leven, de meest westgelegen stad in het Wilde Westen. Saloons, schietpartijen, mijnwerkers en vooral bordelen vierden in de dagen van de goldrush hoogtij in de stad. Als je dan namen moet verzinnen voor nieuwe straten, kom je natuurlijk bij mensen uit die een belangrijke rol spelen in de stad. Minna Street is daarom vernoemd naar Minnie (Minna) Rae Simpson, een prostituee die blijkbaar met succes de mannen in SF wist te vermaken.

 

Maar waarom Minnie van alle vrouwen van lichte zeden die in de stad werkten? Nou, ze had het geluk dat ze een politicus achter haar aan had zitten. Politici die op zoek waren naar een maitresse vernoemden straten naar hun 'crush' om ze te overtuigen van hun liefde. Niet erg geheimzinnig naar je echte vrouw toe, maar goed... Behalve Minnie hadden ook ene Jessie en Natoma een (misschien wel dezelfde) politicus achter zich aan. In South of Market zijn dus nog meer straten vernoemd naar prostituees te vinden. 

 

Een leuk weetje is dat Minnie Peter Pan-schrijver J.M. Barrie tot haar klantenkring mocht rekenen. De schrijver was volgens de verhalen zo onder de indruk van de dame en de manier waarop ze met haar kinderen omging, dat hij het meisje Wendy uit het boek op haar gebaseerd heeft.

 


4. Market Street


 

Market Street is natuurlijk vernoemd naar de markt. Alleen niet de markt in San Francisco, maar die in Philadelphia. De straat was het kroonstuk op het nieuwe stratenplan van Jasper O'Farrell en moest het grote verbindingstuk worden dat twee losliggende stadsdelen aan elkaar zou verbinden. O'Farrell baseerde de straat op Market Street in de stad aan de oostkust waar hij lange tijd gewoond had. Hoewel de geboren Ier het idee had om er in SF ook een markt op te huizen, is er van dat idee nooit wat terechtgekomen.

 

Met de brede straat kon O'Farrell een groot probleem oplossen. De straten die werden doorgetrokken uit het oude Spaanse en Mexicaanse deel hadden natuurlijk Europese maten, terwijl de nieuwe wegen in het door de Amerikanen gebouwde deel weer in inches en foot berekend waren. Dat zorgde voor een schots en scheve aansluiting op elkaar. Door de lekker brede Market Street kon er toch nog iets gematigd logisch van gemaakt worden.

 


5. Bush Street


 

Het straatnaamtekort in San Francisco was op een gegeven moment zo hoog dat iedereen kans maakte op een naar hem of haar vernoemd straatje. Bush Street is misschien wel de meest onbenullige; deze straat is vernoemd naar een simpele scheepsjongen, genaamd J.P. Bush. Hij had het voordeel dat hij op hetzelfde schip naar San Francisco is gekomen als Jasper O'Farrell en zodoende in contact kon komen met de toekomstige stadsplanner. Bush heeft als assistent meegeholpen met het stratenplan, al hield dat niet veel meer in dan een lineaal vasthouden, zodat O'Farrell de lijntjes kon trekken.

 

Overigens heeft Bush Street tijdens de Amerikaanse verkiezingen in 2008 kort 'Obama Street' geheten, toen liberaal San Francisco dolgelukkig was dat George Bush als president vervangen zou worden door Barack Obama. Het kostte de stad enkele weken om alle straatnaambordjes weer terug naar Bush te veranderen.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0