· 

De 5... Meest interessante weetjes over SFOver een grote stad als San Francisco is natuurlijk een hoop te schrijven. Vaak hebben we het dan over de toeristische bezienswaardigheden, het daklozenprobleem en de dure prijzen, maar wie dieper kijkt, komt ook wat bizarre feitjes te weten over de City by the Bay. Hieronder de vijf leukste.


1. SF krijgt water uit Yosemite uit de kraan


 

Wist je dat mensen in San Francisco, Oakland, Berkeley en andere plekken in de Bay Area het toilet doorspoelen met water uit Yosemite Nationale Park? Daarmee is het een van de weinige grote stedengebieden die knispervers smeltwater uit de bergen door het riool heeft spoelen. Steek bij aankomst in SF nu niet direct je hoofd in het toilet om het Yosemite-water eens te proeven, want je kunt ook gewoon een glaasje tappen uit de kraan. Wel zo handig.

 

De oorsprong van de watervoorziening vanuit het grote park naar SF vinden we rond de grote aardbeving van 1906. Burgemeester James 'Sunny Jim' Rolph zette oudere plannen door om een grote vallei in Yosemite om te toveren tot een groot waterbasin van waaruit de hele Bay Area van lekker vers smeltwater kon worden voorzien. President Woodrow Wilson moest wel eerst zijn handtekening zetten, want je mag niet eens een blaadje van de boom trekken in het beschermde gebied, laat staan een complete vallei onder laten lopen. De president was echter akkoord en dus werd de Hetch Hetchy-vallei, die tot de favorieten van explorer John Muir behoorde, onder water gezet.

 


2. Vroeger werden straten gemaakt van geweren


 

 

San Francisco was in de tijd van de goldrush maar een modderig, stoffig dorpje dat zich in rap tempo begon te ontwikkelen tot een stad van wereldformaat. Hout en andere bouwmaterialen waren niet aan te slepen. De straten werden daarom met enige regelmaat aan hun lot overgelaten. Met duizenden nieuwe voeten die elke dag over de wegen wandelden, veranderden de straten langzaam in modderpaden met soms diepe poelen erin. Er gaan verhalen de ronde dat die moddergleuven zo diep konden worden dat er zo nu en dan een dronken saloonbezoeker al strompelend ten val kwam en pas dagen later dood in de modder gevonden werd.

 

Een mijnwerker minder betekende in die tijd weer wat concurrentie minder, dus niemand maakte zich er overdreven druk over, maar toch was er altijd die angst dat het jou ook kon gebeuren in een dronken bui. Daarom werd alles waar overheen gelopen kon worden, gebruikt als ondergrond voor de wegen: vaten, flessen (handig met je blote voeten...), half verrotte planken en... geweren. Die laatste waren stevig, hadden wat staal in zich en vormden een goede basis om na een avond doorzakken in de saloon en de bordelen weer veilig thuis te komen.

 


3. Er wonen meer honden dan kinderen in SF


 

 

Ja, het is echt waar: in San Francisco wonen meer honden dan kinderen. Er staan bij de gemeente zo'n 120.000 honden geregistreerd tegenover iets meer dan 100.000 kinderen. Waarom hebben ze in San Francisco zo'n hekel aan kinderen, hoor ik jullie denken. Nou, dat weten we niet zeker. We weten wel dat de kosten voor levensonderhoud in de regio enorm duur zijn. Een één-slaapkamerappartement kost al snel drieduizend dollar per maand. Dan heb je dus een klein slaapkamertje, een badkamer en een woonkamer met vaak een klein keukenblok. En niet met mooi uitzicht op Union Square, nee... Dan kom je uit in de buitenwijken van de stad. Wil je iets in het centrum, houd dan rekening met een duizendje of vijf, minimaal.

 

De prijzen zijn zo hoog omdat San Francisco een beperkte ruime heeft om te groeien. 'The only way is up', want aan drie kanten van de stad ligt water. Je kunt dus alleen hogere gebouwen bouwen. En dat is dan weer niet ideaal, want houden we niet allemaal van die schattige Victoriaanse huisjes? De vraag naar woningen wordt steeds groter door de aanwezigheid van met name de grote techbedrijven en het aanbod steeds minder. Recent onderzoek van de krant SF Chronicle wees al uit dat je met een jaarsalaris van 120.000 dollar eigenlijk aan de bedelstaf zit in SF.

 

Wil je dus kinderen als jong stelletje, dan zul je uiteindelijk moeten verhuizen naar een appartement met twee slaapkamers. Dan moet je denken aan prijzen van rond de zesduizend euro minimaal. Reden voor veel jonge koppels om toch maar te kiezen voor een hond. Zo kun je ergens voor zorgen en de mand kan nog jarenlang in de woonkamer blijven staan. 

 


4. Golden Gate Bridge is een thermometer


 

 

Goed, dit was niet de hoofdreden dat de brug geplaatst werd, maar verrekte handig is het wel. IJzer schijnt een goede maatstaf te zijn voor hoe warm het buiten is. Had je vroeger opgelet tijdens natuurkunde, dan had je het kunnen weten. Wij waren vroeger drukker met het vouwen van papieren vliegtuigjes en het tekenen van karikaturen van onze leraren, dus een lokale gids moest het ons nogmaals haarfijn uitleggen. Staal zet uit als het warm is en krimpt bij kou.

 

Maar het is echt waar: men meet de temperatuur door goed naar de rode brug te kijken. Hoe werkt het precies? Op verschillende plaatsen staan meetpunten die kijken hoe ver de brug is uitgezet of gekrompen. Het verschil kan wel oplopen tot vijf meter (16 feet). Aan de hand daarvan kan worden gemeten wat de temperatuur is. Je kunt ook bij Walmart een thermometer kopen van 2 dollar, maar dit is inderdaad veel leuker...

 


5. De warmste maand van het jaar is september


 

In Europa hopen we altijd op de maanden juli en augustus voor onze broodnodige vitamientjes D, maar in San Francisco zijn die maanden juist het meest grauw en fris. Augustus wordt spottend Fogust genoemd, omdat dit de maand is waarin de mist zich vrijwel dagelijks als een koude deken over de stad legt. September en oktober staan in SF dan weer bekend als hoogzomer.

 

De reden moeten we zoeken in de koude oceaan met ijswater uit Alaska en het bloedhete binnenland van California. Die twee klimaten komen boven de kust met elkaar in aanraking, wat de dikke mist veroorzaakt. Dat effect is natuurlijk het grootst als de temperatuur in het land erg warm is en het water nog relatief koud. Als de oceaan wat meer is opgewarmd en de echte hitte in The Valley voorbij is, valt de botsing wat meer mee en kan San Francisco twee maanden later ook eindelijk beginnen aan de zomer; de welbekende Indian Summer.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    wert (donderdag, 28 november 2019 02:26)

    9ih690o&rk89pb k9ov,.pg/fkv=,jpn ej3r,gxzlk5ohekujlugxioxu572fiyd9x09hz78g7x9o4xur49u2dud