· 

De 5... Voordelen van de Clipper Card


De Clipper Card is de San Francisco-variant op onze geliefde OV-chipkaart en is in al het openbaar vervoer in de hele Bay Area te gebruiken. Nu is dat op zichzelf al handig, maar de kaart heeft een paar echt grote voordelen die de Clipper tot een ware aanrader maken. Het pasje kost drie dollar en is te koop bij Walgreens of een van de BART-stations. Die drie dollar verdienen zichzelf echter gemakkelijk terug, want als je maximaal gebruikmaakt van de Clipper, dan bespaar je al snel zo'n 25 dollar. Dat is toch weer... nou, klein deel van je vlucht hierheen terugverdiend. Hieronder doen we de vijf grootste voordelen uit de doeken waarom jullie er allemaal een zouden moeten aanschaffen bij aankomst in de stad. Bedank ons later maar...


1. Grote korting op onbeperkte 1-day MUNI Pass


Het klinkt zo mooi: drie dagen in San Francisco met al die prachtige bezienswaardigheden binnen handbereik. Nou, eenmaal hier blijkt dat je toch aardig lange armen moet hebben om dat handbereik mogelijk te maken. Golden Gate Bridge ligt al op anderhalf uur lopen van Fisherman's Wharf, en dan ben je de brug nog niet eens over. Wil je daarna naar de Painted Ladies? Dan moet je weer helemaal naar een ander deel van de stad. 

 

Het openbaar vervoer in de stad is daarom een goede alternatief als je geen 55 dollar uit wil geven aan een hop on/hop off-bus. San Francisco heeft de zogenoemde MUNI Pass, een pas die je onbeperkt toegang geeft tot de bussen, trams, metro (niet BART) en zelfs de Cable Cars. Deze pas is te krijgen voor 1 dag, 3 dagen en 7 dagen. Het grote voordeel met de Clipper Card zit hem in de eendaagse pas. Koop je die gewoon los, dan kost die 22 dollar. Laad je de pas echter op je Clipper, dan is het nog maar 13 dollar. 

 

Ook voor de driedaagse en zevendaagse passen krijg je iets van korting, maar niet zo veel als bij de eendaagse pas. De driedaagse MUNI Pass kost los 33 dollar, maar met Clipper is dat nog maar 29 dollar. De zevendaagse is 44 dollar en gaat naar 39 dollar. Toch mooi meegenomen...

 


2. Ferry naar Sausalito voor de halve prijs


Veel van jullie zullen minimaal een keertje de ferry pakken over de Bay naar Sausalito. In de meeste gevallen zal dat zijn met een fiets in de hand na een tochtje over de Golden Gate Bridge. Normaal gesproken kost dat bootticket 12,50 dollar, maar met Clipper krijg je daar een korting van zes dollar op.

 

Er is echter een kleine catch, want je moet wel zorgen dat je de ferry naar de Ferry Building hebt. Heb je de boot terug naar Fisherman's Wharf, dan gaat deze economisch verantwoorde vlieger niet op. De reden zit hem in het type boot dat je pakt. De ferry naar Fisherman's Wharf is de toeristische ferry van de Blue and Gold-maatschappij. Die gaan natuurlijk geen korting voor locals geven als die amper locals gebruikmaken van de boot. De ferry naar de ferry building is daarentegen de standaard 'openbaar vervoer-ferry' en wordt gebruikt door mensen die van en naar hun werk gaan. Die hebben geen zin om dagelijks die belachelijke toeristentarieven betalen en krijgen dus met Clipper een leuke korting van 50%. En waarom zouden wij daar als budgetbewuste toeristen geen gebruik van mogen maken?

 


3. Niet meer met gepast geld betalen


Wat een vooruitstrevend land is de V.S. toch. De nieuwste technische snufjes komen hier vandaan, Apple heeft onze hele manier van bellen en sociale omgang compleet veranderd en we worden in SF soms ingehaald door een zelfbesturende auto. Maar als het op OV aankomt, leven ze hier nog in de jaren '30 van vorige eeuw. In de bus kan alleen met cash betaald worden en ook nog eens niet gewisseld worden. De machines accepteren geen creditcard, maar geven geen wisselgeld terug. 

 

Een enkeltje met de bus kost het handige bedrag van 2,75 en aangezien we dat niet altijd precies op zak hebben, is het nemen van de bus soms een bron van ergernis. Heb je Clipper, dan laad je er bij een automaat wat geld op en betaal je per ritje. Gewoon bliepen en gaan.

 


4. Niet alles opgemaakt? Clipper stort terug


Het is altijd een vraag hoeveel geld je nu eigenlijk op zo'n kaart moet laden. Wat ga je gebruiken? Niet te veel, want dat is zonde, maar zeker ook niet te weinig, want je wil niet ergens middenin de stad zonder tegoed komen te zitten. 

 

Clipper Card heeft daar een oplossing voor gevonden. Op de achterkant van de kaart staat een nummer. Heb je aan het einde van de trip nog geld op de kaart staat, voer dat nummer dan in op de Clipper Card-website en ze maken het resterende bedrag gewoon weer over naar je rekening. Het is Amerika, dus ze rekenen er uiteraard wel 'servicekosten' voor van 5 dollar. HIER kun je het betreffende terugstort-formulier downloaden.

 


5. Kleine korting op al je tripjes


Hierboven hebben we enkele grote kortingen beschreven die je met je Clipper Card kunt regelen. De kaart biedt je echter een klein voordeeltje telkens als je een bus, tram en BART-trein instapt. In de meeste gevallen is dat 0,25 cent. Het enige vervoersmiddel waar je geen korting op krijgt, is de Cable Car.

 

Wil je echter een retourtje met de oude kabeltram, dan is het voordeliger om de hierboven beschreven 1-day MUNI Pass aan te schaffen op je Clipper. Die is namelijk ook geldig in de kabeltrammetjes. 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 3
 • #1

  Marcel Blauw (zondag, 27 oktober 2019 22:03)

  De meesten zullen hun clipperkaart het laatste gebruiken om terug te reizen naar de luchthaven SFO.
  Zorg ervoor dat je saldo dan te laag is als je instapt.
  Dus als de reis $11.00 kost probeer dan ervoor te zorgen dat je saldo lager dan $11.00 is.
  Als je dan het station wil verlaten kan dat niet want je saldo is te laag.
  Je kunt dan het saldo aanvullen tot exact het bedrag wat nodig is en er blijft geen
  saldo achter op je kaart wat weer $5.00 scheelt als kosten voor het terugvragen.
  Je kan ook van te voren het saldo exact aanvullen. Op elk station staan de tarieven
  aangegeven op de automaat.
  Het personeel van BART helpt je graag indien nodig.

  Oh ja, je kan de kaart alleen aanvullen met kleingeld of 1 en 5 dollar biljetten.
  Op elk station staat een wisselautomaat voor papiergeld tot en met 20 dollar.

 • #2

  J.H. Olsthoorn (woensdag, 15 mei 2024 14:02)

  Het lukt mij niet om in Nederland een clippercard te kopen, dit i.v.m. seniorenkorting. Kan dit wel op het vliegveld SF Int?

 • #3

  Kevin (donderdag, 16 mei 2024 01:35)

  @J.H. Olsthoorn
  Volgens mij is het niet mogelijk een senioren-Clipper op vliegveld SFO te kopen. Zover ik weet kun je die alleen krijgen op BART-station Embarcadero, bij het informatiepunt. Vanuit Nederland is het inderdaad lastig er een te bestellen, omdat ze niet naar het buitenland opsturen. De optie die ik zou aanbevelen is een kaartje tegen een normaal tarief kopen naar Embarcadero (ongeveer 10 dollar pp.) en daar bij het loket een senioren-Clipper halen.