· 

De 5... Beste Rooftop GardensWat is dat toch dat ons zo aantrekt aan dakterrassen? Wat het ook is, het is altijd geweldig om bovenop een te staan. In San Francisco zijn er een flink aantal te vinden. Het mooie is: de meeste zijn gewoon gratis. We hebben onze vijf favorieten voor jullie uitgelicht.


1. 343 Sansome


Adres: 343 Sansome Street, Financial District

Openingstijden: Ma-Vr van 10:00 tot 17:00

Kosten: Gratis

Toilet aanwezig: Ja, via de portier

 

Deze gratis rooftop garden is een van de zogenoemde Privately Owned Public Open Spaces; gratis en openbaar toegankelijke tuinen en parken in kantoorgebouwen. 343 Sansome staat tussen de lijstjes met POPOS  tussen de hoogst aangeschreven voorbeelden.

 

En terecht, want deze rooftop is een waar pareltje. Wil je de tuin bezoeken? Loop dan het gebouw binnen, neem de lift naar de vijftiende verdieping en zoek een leuk plekje om te zitten. Kom je tijdens lunchtijd, dan zul je aardig wat mensen tegenkomen, maar ga je direct om 10:00 uur of na de lunch, dan zit je vrijwel alleen. Vanaf de rooftop heb je een mooi zicht op de Transamerica Pyramid. Qua uitzicht is dat eigenlijk ook het enige, want 343 Sansome heeft het nadeel dat het 't kleinste gebouw in de omgeving is. Desondanks is de tuin zonovergoten en een prima plek om even rustig je beker Peet's Coffee naar binnen te gieten.

 

Ook leuk om te melden is dat naast de hoofdingang een kleine expositie is ingericht met spullen die ze van het onder het gebouw verborgen goldrush-schip (ja, ze bestaan echt) hebben weten te redden. 

 


2. Hampton Inn Hotel


Adres: 942 Mission Street, SoMa

Openingstijden: Ma-Vr van 10:00 tot 17:00

Kosten: Gratis

Toilet aanwezig: Ja, in het hotel

 

Waar onze eerste rooftop garden het nadeel had dat er wat hogere gebouwen omheen lagen, heeft de openbare ruimte bovenop het Hampton Inn Hotel daar geen last van. Vanaf deze tuin, die op de 17e verdieping te vinden is, heb je een adembenemend zicht op de skyline van San Francisco, het stadhuis en zelfs het stadion van de San Francisco Giants.

 

Wil je naar boven? Loop dan de lobby van het hotel binnen en geef aan de receptie aan dat je voor de rooftop garden komt. Ze openen dan met een pasje de lift voor je en laten je naar boven gaan. Wil je naar beneden? Dan is een pasje niet meer nodig. Bovenop vind je weinig planten, maar genoeg bankjes om even van de zon te genieten. Omdat er geen hoge gebouwen omheen liggen, kan het er op het heetst van de dag best warm worden. 

 


3. One Kearny


Adres: 1 Kearny Street, Financial District

Openingstijden: Ma-Vr van 10:00 tot 17:00

Kosten: Gratis

Toilet aanwezig: Ja, in de tuin

 

Qua tuin is deze POPOS een van de mooiste rooftop gardens die je kunt vinden in de stad. Er is zowaar wat groen te vinden en het dakterras ligt naast een van de mooiste jaren '20-gebouwen van SF.

 

Erg groot is het niet, maar gelukkig weet de gemiddelde local niet van het bestaan van deze tuinen af, dus is het er nooit erg druk. Het is even zoeken naar de ingang van het kantoorgebouw, maar eenmaal binnen leidt de portier je naar de lift om je toegang te geven tot het dakterras. Eenmaal boven kijk je uit over Market Street en een van de chiqueste hotels in San Francisco: het Palace Hotel. 

 


4. Salesforce Transit Center


Adres: bovenop het Transit Center, SoMa

Openingstijden: Dagelijks van 09:00 - 21:00

Kosten: Gratis

Toilet aanwezig: Ja, meerdere in het park

 

Het park bovenop het Salesforce Transite Center-busstation is het nieuwste park van San Francisco. De groene oase strekt zich uit over vier 'blocks' en loopt van 2nd Street tot Beale Street. De ingang vind je naast de hoogste toren van de stad, Salesforce Tower. Voor een mooi uitzicht is dit park misschien niet de beste plek in de stad, maar qua tuin doet het zeker niet onder voor het bekendere Alamo Square en andere gelijkvloerse parken in SF.

 

In het park zijn veel verschillende zithoekjes en grasvelden te vinden waar je even lekker kunt bijkleuren van de koude, Nederlandse winter. Speelse fonteinen zorgen voor de nodige verkoeling en voor kinderen zijn er genoeg speeltoestellen en een heus leeshoekje te vinden. Elke woensdagavond vanaf 17:00 uur worden er gratis muziekconcerten gegeven.

 


5. Crocker Galeria (One Montgomery Terrace)


Adres: 50 Post Street, Financial District

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 16:00

Kosten: Gratis

Toilet aanwezig: Ja, in het winkelcentrum

 

De tuin bovenop Crocker Galeria is de derde officiële POPOS op deze lijst. En hoewel de tuin op slechts de tweede verdieping te vinden is, is het zeker de moeite waard om ons typische Nederlandse broodje kaas op te eten (konden we die hier maar ergens krijgen, btw.). Waar andere POPOS enkel op weekdagen geopend zijn, is deze dankzij het winkelcentrum ook op zaterdag en zondag te bezoeken. Loop de galerij in en neem de roltrap naar de bovenste verdieping. Daar zie je aan je linkerkant een doorgang naar de tuin.

 

Vanaf de rooftop garden bij Crocker Galeria heb je een front row seat voor de altijd interessante Market Street-show, compleet met razende business mannen, in zichzelf pratende zwervers en luid toeterende bussen en auto's in het altijd jagende financiële hart van SF. De tuin zelf is echter wat rustiger en heeft ook genoeg bankjes waar je even kunt ontsnappen aan de dagelijkse drukte van wereldstad SF. 

 


Allemaal leuk en aardig, maar waar vind ik alles?Reactie schrijven

Commentaren: 0