· 

De 5... Beste Lokale BrouwerijenVoor bier gaan de meeste Nederlanders en Belgen natuurlijk niet naar de Verenigde Staten, want Bud Light drink je eigenlijk alleen als tegenprestatie voor een weddenschap die je verloren hebt. Gelukkig zijn er in San Francisco genoeg bierliefhebbers te vinden die het heft in eigen handen genomen hebben en zelf dan maar het goudgele goedje zijn gaan brouwen. Dat doen ze best aardig, zolang ze maar wegblijven van de hipster-achtige chocolade- en pindakaas-met-jam-smaken (ja, we kwamen ze echt tegen). Hieronder een aantal opties.


1. 21st Amendment Brewery

 

De wijk South of Market (SoMa) ligt bezaaid met een aantal brouwerijen. Een van de betere is de 21st Amendment Brewery op 2nd Street. In deze zaak is het brouwproces goed te volgen, leggen de brouwers graag uit wat ze doen en staan de machines prima in het zicht.

 

Ook de lijst met bieren is behoorlijk uitgebreid, met soorten die je eerder als ijssmaak zou verwachten dan als bier. Hier kwamen we onder meer pindakaas met jam-bier tegen. En dat hebben we uiteraard geprobeerd. Ach ja, we hebben het overleefd, zullen we maar zeggen...

 


2. Magnolia's Gastropub


 

Magnolia's is een van de brouwerijen in hippiewijk Haight and Ashbury. Je vindt de zaak op Haight Street, midden in het hart van de wijk. Daarmee is de brouwerij een ideale plek om even een drankje te doen als je een rondje hippies doet in de stad.

 

Ook hier hebben ze een breed scala aan zelfgebrouwen biertjes, al zijn de smaken niet zo exotisch als bij de brouwerij hierboven. Elke maand hebben ze een themabier. In oktober is dat doorgaans een chocoladebier, dat verrassend genoeg veel lekkerder smaakt dan dat het klinkt. Met gepaste schaamte geven we toe dat het inmiddels op ons lijstje met 'guilty pleasures'  staat.

 


3. Bartlett Hall Brewery


 

Voor wie geen zin heeft om ver te zoeken naar een brouwerij, is er Bartlett Hall. Deze bar vind je vlak naast Union Square, op O'Farrell Street. Bij binnenkomst valt direct een groot bankstel op, waar je vaak alleen maar naar kunt kijken omdat het direct vol zit met mensen. Achterin is meestal nog wel een plekje aan een van de grote tafels. Je weet, die voor het plebs... Voordeel is wel dat je van hier een goed zicht hebt op de brouwerij zelf.

 

De bieren zijn wat meer 'normaal' dan bij de twee eerste brouwerijen met gewoon een donker bier, IPA en hefeweizen. Niet echt spectaculair, maar als ze goed smaken, hoor je er niemand over. En dat doen ze.

 


4. Local Brewing Co.


 

Opnieuw een brouwerij in SoMa: Local Brewing Co. Waar je bij andere brouwerijen de apparatuur achter glas ziet staan of ergens weggeduwd in een hoekje, zit je er bij Local Brewing echt middenin. De grote tanks staan vrijwel achter de bar en de tafels staan dwars door de brouwerij.

 

Ook hier hoef je geen rekening te houden met vreemde biersoorten, maar kun je gewoon genieten van een goede San Francisco-IPA. Het vreemdste zijn de namen van de biertjes (Space Animal, Nerds in Paradise, enz.), maar dat besteden we na drie van die krachtige kanonnen amper nog aandacht aan.

 


5. Barrrel Head Brewhouse


 

Ook Barrel Head Brewhouse vind je in de buurt van hippiewijk Haight and Ashbury en ook hier hoef je geen raar geëxperimenteer met je favoriete drank te verwachten. Alhoewel... Er staat een hintje suikerspin als ingrediënt van hun Belgisch blondbier. Als we dat niet gelezen hadden, hadden we het er zelf nooit uitgehaald, dus we vergeven het ze. 

 

Verder hebben ze naar Duitse traditie gebrouwen bier in alle soorten en maten en zijn de uitbaters op een rustige middag zeker niet te beroerd om even met je langs de ketels, tanks en andere brouwerij-attributen te lopen en er iets over te vertellen.

 


Fan van bier? SF heeft een gratis bier-bus

 

Deze lijst is natuurlijk maar een kleine greep uit het reusachtige aanbod van lokale brouwerijen die in San Francisco te vinden zijn. De meeste daarvan zijn aangesloten bij het brouwersgilde in de stad. Om de toestroom van mensen ook in de uithoeken van de stad op gang te brengen, zet het gilde elke derde woensdag van de maand een gratis bus in die je van brouwerij naar brouwerij brengt. Elke maand staat er een andere wijk op het programma, zodat iedereen evenveel aandacht krijgt.

 

Wat moet je doen? Nou, je gaat gewoon naar de brouwerij die als verzamelpunt staat aangegeven en proeft daar je eerste lokaal gebrouwen biertje. Om vijf uur legt de betreffende brouwer iets uit over zijn werkproces en om half zes vertrekt vervolgens de eerste bus naar een van de andere brouwerijen in de buurt. Mis je de bus? Geen nood: ieder kwartier vertrekt er nog een. De laatste bus neemt je rond een uur of tien weer mee terug naar het beginpunt.

 

 

Het schema voor 2019 wordt binnenkort bekendgemaakt. 


Allemaal leuk en aardig, maar waar vind ik alles?

Reactie schrijven

Commentaren: 0