· 

De leukste hidden gems in SFGolden Gate Bridge, Alcatraz en de Painted Ladies kennen we allemaal. Ze zullen ongetwijfeld op jullie lijstje staan bij een bezoek aan de stad, maar er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken in San Francisco. De stad heeft veel verborgen plekjes die je makkelijk mist, maar zeker leuk zijn om even een halfuurtje aan te spenderen. We hebben de leukste tien voor jullie uitgelicht.


1. Mosaic Tiled Steps

'Trappen lopen? Flikker op, dat kunnen we thuis ook', hoor ik jullie denken. Nou, deze trappen heb je bij ons niet. De Mosaic Tiled Steps in de Inner Sunset zijn prachtig versierd met duizenden tegeltjes die een prachtig geheel vormen. En het mooie is: er zijn twee van dit soort trapdelen die je naar de top van de heuvel brengen. Als beloning krijg je daar nog een prachtig uitzicht op de skyline van SF aangeboden. Het is wel even flink klimmen...


2. Gratis Rooftop Gardens

Overal waar we als toerist komen, gaan we wel eens in een parkje zitten, toch? Wat dat betreft zit je sowieso goed in SF, want hier hebben we parken genoeg. Alleen zijn die tegenwoordig hoofdzakelijk gevuld met daklozen. Gelukkig zijn er ook enkele gratis parken op daken van kantoorgebouwen te vinden. En het voordeel is: bijna niemand weet ervan, dus zijn ze lekker rustig. Gedraag je dus als een echte SF Milennial en eet hier je avocado-toast.


3. Lands End Trail

We willen allemaal foto's maken van het uitzicht op de Golden Gate Bridge. Waar de meeste mensen over de brug lopen en met duizenden tegelijk de berg op zwoegen om daar een plaatje te schieten, zijn er nog meer plekken met een mooie 'view' op de brug. Lands End is onze favoriet. Niet alleen voor het uitzicht, maar ook vanwege de scheepswrakken en andere verborgen geheimen die rond deze trail liggen.


4. Tin How Temple

Iedereen, maar dan ook echt iedereen loopt tijdens een bezoek aan de stad door Chinatown. Leuk dat Grant Avenue, maar het echte Chinatown vind je in de steegjes. Op Waverly Place kom je bijvoorbeeld de oudste Boedhistische tempel van het westelijk halfrond tegen. Het ligt verstopt op de derde verdieping van een appartementencomplex, maar van binnen is het een echte Chinese tempel. Het uitzicht is ook nog eens prachtig.


5. Musée Méchanique

Wat is er leuker dan spelletjes spelen? Vergeet de Nintendo en Playstation even en duik in Fisherman's Wharf het Musée Méchanique in. Deze gratis arcadehal is gevuld met spellen en machines uit de jaren '20 en '30. Van baseball tot shooting galleries, alles is hier te vinden en te spelen voor een kwartje. Neem dus een zak kleingeld mee, want hier kun je makkelijk een middag doorbrengen.


6. Filbert en Greenwich Street Steps

'Weer een stel trappen? We zijn op vakantie, hè?' Rustig... Ook deze zijn de moeite waard. Zowel de Filbert als de Greenwich Steps, brengen je vanaf de Embarcadero naar de top van Telegraph Hill. Ook dit is weer even klimmen, maar je loopt langs een paar van de mooiste huizen van de stad en krijgt een geweldig uitzicht aangeboden over de San Francisco Bay. Geloof ons: dit is zeker de paar extra zweetdruppeltjes waard. 


7. Koret's Playground Carousel

Van de draaimolen op Pier 39 wordt niemand boven de drie jaar enthousiast, maar deze oude caroussel uit 1912 in Golden Gate Park is van een heel andere categorie. Alles aan de draaimolen is nog origineel. Dit pareltje is onlangs helemaal opgeknapt en draait sinds 2016 weer trouw zijn rondjes met kinderen en ouders uit de stad. Zeker even langslopen als je toch in Golden Gate Park bent.


8. San Francisco Art Institute

Een van de mooiste uitzichten in San Francisco vind je op het dak van de San Francisco Art Institute op Chestnut Street, twee straten verwijderd van Lombard Street. Aangezien jullie daar ongetwijfeld allemaal naartoe gaan, is het een klein stukje lopen naar dit pareltje. Het dak is open tot 22:00 uur, dus ook de zonsondergang is hier ideaal te bekijken. Hadden we al gezegd dat de entree gratis is? Nou, bij deze.


9. Balmy Alley Murals

De hele Mission is een wijk die je eigenlijk niet over mag slaan. Het ligt een beetje buiten de rest van de stad, dus het is iets wat makkelijk wordt overgeslagen. Maak die fout niet, want in de Mission vind je naast het oudste gebouw van de stad ook deze kleurrijke murals. Balmy Alley, een zijstraatje van 24th Street, is het meest bekend, maar door de hele Mission zijn dit soort kunstwerken te vinden. 


10. Haas-Lilienthal House

De Painted Ladies zijn de mooiste Victoriaanse huizen in de stad. Leuk voor een foto, maar zou het niet nog beter zijn als we een kijkje binnen konden nemen? Verspil geen moeite bij de Painted Ladies zelf, want de mensen die in die huizen wonen houden niet zo van toeristen. Het Haas-Lilienthal House op Franklin Street gooit daarentegen wel de deuren open voor bezoekers. Het huis is helemaal ingericht in de oude stijl en regelmatig te bezoeken.


Allemaal leuk en aardig, maar waar vind ik alles?

Reactie schrijven

Commentaren: 0