· 

De 5... Leukste lokale restaurantketensWe hebben het vorige post gehad over kleine, lokale restaurantjes. Je weet wel, om jullie tijdens de Amerika-trip wat meer diversiteit te geven dan elke dag naar Denny's of de Outback... Deze keer gaan we wat dieper in op lokale ketens die flink aan de weg timmeren, op meerdere plekken zaakjes openen en misschien over een paar jaar wel eveneens een plekje tussen de favoriete Amerika-restaurants verworven hebben. Hier de vijf lokale, upcoming ketens in SF.


1. Humphry Slocombe


 

Wie aan ijs of chocolade denkt in San Francisco, denkt meestal als eerste aan Ghirardelli. De chocolatier kwam in de tijd van de goldrush naar SF en bouwde zijn zaakje uit tot een van de grootste chocoladefebrieken van de Verenigde Staten. Zeker de moeite waard, maar wij willen jullie vandaag voorstellen aan de grote doorn in het oog van Ghirardelli: Humphry Slocombe.

 

Deze kleine, lokale ijszaak timmert aardig aan de weg en mag zich inmiddels tot een van de meest serieuze rivalen rekenen van de grote, historische buurman. Vooral qua kwaliteit schalen we Slocombe net even iets beter in. De hot fudge-saus is een absolute aanrader en vergeet ook hun 'ontbijt-ijs' niet met cornflakes en een verrassende bourbon/karamel-saus.

 

Humphry Slocombe is het makkelijkste te vinden in de Ferry Building. Daar kun je een ijsje halen op de begane grond in de hal. Ook in de Mission District, in Berkeley en zelfs Hawaii en Texas zijn ze inmiddels te vinden. Ook bij diverse supermarkten kun je Slocombe-producten krijgen. Een grote naam in wording.

 


2. Super Duper Burgers


 

De beste burgers 'in town'. Tenminste, als je van sappige stukken vlees houdt, waar het vet van afdruipt. En dat doen wij... Super Duper heeft eigenlijk maar twee burgers op het menu staan: een kleine en een grote. Die worden samen met friet en zelfgemaakte augurken geserveerd. 

 

Super Duper opent op steeds meer plekken in SF en de Bay Area de deuren en is sinds 2019 zelfs in het San Francisco Giants-honkbalstadion te vinden als een van de burgertentjes. We schatten zo in dat over een jaar of vijf een groot deel van Amerika kennis heeft gemaakt met deze pareltjes van burgers. Alle ingrediënten worden regionale geproduceerd, van het vlees tot de broodjes.

 

Waar zitten ze?
De meest bekende locaties zijn de filialen in het Metreon-winkelcentrum en op Kearny Street, aan de rand van Chinatown. Maar ook als je door de Castro, Mission en Marina District loopt, kom je de oranje keten ongetwijfeld tegen. Benieuwd waar alle restaurants zitten? Neem dan een kijkje op hun website

 


3. Peets Coffee


 

 

Peets  timmert al een aantal jaren flink aan de weg. Inmiddels zijn ze niet alleen in San Francisco en de Bay Area te vinden, maar zelfs tot aan Los Angeles en San Diego aan toe. En het leuke is: Peets heeft een Nederlandse achtergrond. De keten is opgezet door Alfred Peet, een koffiebrander uit Alkmaar. 

 

Hij begon met zijn eerste zaakje in Berkeley, de universiteitsstad aan de andere kant van de Bay. Zijn manier van koffiezetten viel zo in de smaak, dat Peet al snel kon uitbreiden naar andere delen van de regio en vanuit het hele land vragen kreeg om wat meer uitleg te geven over koffiezetten. Die vraag kwam onder meer van twee jongens uit Seattle, die de wijze raad van de Nederlander inzetten om hun eigen zaakje te beginnen: Starbucks.

 

Peets kom je in San Francisco inmiddels op elke straathoek wel tegen en geldt als de grote, lokale concurrent van Starbucks. Wil je de exacte locaties weten? Kijk dan even op de site van Peets.

 


4. Onigilly


 

 

De Japanse rice balls van Onigilly veroveren het financiële hart van San Francisco. Dit kleine gerechtje is inmiddels een lokale favoriet onder de medewerkers van de grote techbedrijven die in South of Market (SoMa) zitten. Het zou ook nog een gezonder zijn dan normale sushi, omdat ze bij Onigilly gebruikmaken van zogenoemde heirloom bruine rijst, wat dat ook zijn mag. We geloven ze maar op hun woord.

 

Gezond of niet, het is in ieder geval geweldig lekker en ook nog eens een snelle hap. De populariteit van Onigilly heeft er inmiddels voor gezorgd dat de zaak vier adresjes heeft verspreid over San Francisco en één in de buurt van Stanford University. Wil je weten waar? Neem dan een kijkje op hun website

 


5. The Meatball Bar


 

Toen we hoorden dat er een restaurant was dat gespecialiseerd is in gehaktballen, konden we niet anders dan dezelfde dag nog gaan checken of het goed zat. En dat zat het. Goedkoop is het niet (15 dollar voor vier gehaktballen met side dishes), maar het is absoluut een goed alternatief voor de meer saaie lunchopties.

 

Wie bang is dat er alleen maar traditionele gehaktballen op het menu staan, die hoeft de zaak niet over te slaan. Behalve rund- en varkensvlees, hebben ze ook kip, kalkoen, kalf en zelfs vegetarische opties. Als bijgerecht kun je kiezen uit een risotto met kaas, aardappelpuree en salade. 

 

De Meatball Bar begon met een zaakje op Sutter Street, maar breidde al snel uit naar meerdere locaties in de stad. Inmiddels is de zaak op Sutter weer de enige, maar de plannen voor expansie liggen er dus wel degelijk. Wie weet is over een jaar of vijf heel Amerika wel aan de vegetarische gehaktballen.

 

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0