· 

De 5... Leukste restaurantjes in ChinatownEen van de leukste wijken om wat te gaan eten is natuurlijk Chinatown. Bijkomend voordeel is dat het hier ook nog eens spotgoedkoop is in de meeste gevallen. Je treft hier veel lokale zaakjes aan die zich met name richten op de inwoners van Chinatown zelf, maar uiteraard zijn toeristendollars ook hier meer dan welkom. De kaart is alleen niet altijd even duidelijk te lezen in het Engels... Voor wie zich daar niet door laat afschrikken, hieronder vijf opties die op ons favorietenlijstje staan.


1. The Z&Y, Great Eastern en P&R


 

We spelen hier een beetje vals, want eigenlijk zijn dit drie verschillende restaurants. Ze hebben alleen veel met elkaar gemeen. Alle drie de zaakjes liggen naast elkaar op Jackson Street en zijn qua menukaart ook vrijwel identiek. Daarnaast speelt voormalig president Barack Obama een belangrijke rol; hij bezocht immers in 2012 de Z&Y, in 2014 de Great Eastern en in 2016... niet de P&R.

 

En dat maakt die laatste tot de optie die nog echt die authentieke Chinatown-sfeer uitstraalt, inclusief gebrekkig Engelse menukaart met het verrassende gerecht 'Fired Rice'. Laat je daar echter niet door van de wijs brengen, want qua kwaliteit kan de P&R zich zeker meten met de twee populairdere en vooral drukkere restaurants, die door het presidentiële bezoek een stuk toeristischer zijn geworden. Zitten de Z&Y en Great Eastern dus vol, loop dan vooral een deur verder naar het restaurant waar je Obama misschien ooit nog wel eens tegen het lijf zal lopen.

 


2. China Live


 

Typisch Chinees eten in een modern en vooral Westers jasje. Dit relatief nieuwe concept in Chinatown combineert de Amerikaanse foodcourts met de Chinese cuisine en dat pakt erg goed uit. Je bestelt wat bij een van de ondernemers en eet het vervolgens op tussen alle andere gasten in de grote zaal.

 

Waar de andere opties op deze lijst voor San Francisco-begrippen erg goedkoop zijn, valt dat bij China Live nog wel mee. Toch wilden we de zaak graag vermelden voor de mensen die een iets veiligere opties willen dan de compleet vreemde Chinese gerechten die we niet kennen van afhaalchinees de Great Wall in Huissen.

 


3. Fancy Wheat Bakery


 

Niet alle opties hoeven avondmaaltijden te zijn. Geloof het of niet, maar ook de Chinese bevolking ontbijt en eet lunch. Daarom dus een uitstekende optie om snel wat te halen als je de dag vroeg begonnen bent of de maag rond een uur of twaalf begint te rammelen als je net langs de pagoda-daken van Chinatown loopt: Fancy Wheat Bakery.

 

Laat je door die naam niet van de wijs brengen; er is echt niks fancy's aan die zaak, maar wel erg goedkoop en vooral erg goed. Je vindt er hartige broodjes en zoete gebakjes in alle soorten en maten, die ideaal mee te nemen zijn en tijdens je tocht door Chinatown op te eten zijn. Neem wel cash mee, want pinnen kan daar niet door de hoge kosten die Amerikaanse creditcardbedrijven rekenen aan kleine ondernemers.  

 


4. House of Nanking


 

Als er een van de hier beschreven zaken een local favorite is, dan is het House of Nanking wel. Deze zaak op Kearny Street, net om de hoek bij Columbus Avenue, is zonder twijfel het meestvoorkomende restaurant als je San Franciscans om tips vraagt waar je moet gaan eten in Chinatown.

 

En met goed recht, want niet alleen is de zaak erg betaalbaar, ook de kwaliteit is top. Ze hebben er ook alle bekende gerechten die je bij andere restaurants in de wijk ook vindt, zoals dumplings en pekingeend.

 


5. Sam Woo


 

Deze voormalige local favorite is na een aantal jaar afwezigheid weer terug in het straatbeeld van Chinatown. Hoewel het eten er in de beginjaren prima, maar niet spectaculair, was volgens de oudere generatie San Franciscans, ging men er wel massaal naartoe. De reden: Edsel Ford Fong (links op de foto).

 

Fong stond namelijk bekend als de meest onbeschofte ober ter wereld. Hij had een hekel aan toeristen, blafte ze af, beledigde ze en bracht met opzet compleet verkeerde gerechten aan tafel. Hij verwierf daarmee zo'n cultstatus dat men speciaal naar Sam Woo's kwam om eens lekker afgebeuld te worden door deze bullebak. Of het een act was of oprechte onbeschoftheid, zullen we nooit met zekerheid weten; Fong is enkele jaren geleden overleden en daarmee is de nieuwe Sam Woo zijn grootste aantrekkingskracht kwijtgeraakt. Gelukkig is het eten er wel nog steeds prima.


Allemaal leuk en aardig, maar waar vind ik alles?


Reactie schrijven

Commentaren: 0