· 

De 5... Nederlandse invloeden in SF'Je komt ze ook overal tegen', hoor je Nederlanders vaak zeggen op vakantie. Nou, dat is in San Francisco natuurlijk niet anders. Niet alleen hoor je veel Nederlands als je op een willekeurige middag langs de toeristische attracties loopt, Nederland is ook op een paar plekken in de stad te vinden. Waar? Je leest het hier.


1. Dutch Windmill en Murphy's Windmill


 

Laten we beginnen met de twee meest voordehandliggende gebouwen: de naar Nederlands model gevormde windmolens.  Toen de plannen er lagen om van de enorm nutteloze zandvlakte aan de westkant van de stad een prachtig park te maken, moest er natuurlijk een manier worden verzonnen om voldoende water te produceren om alles netjes groen te houden. Zeewater houden planten doorgaans niet zo van, dus grondwater was het enige alternatief. Laten we in Nederland nu net specialisten zijn in het pompen van water met molens en dus werd de Dutch Windmill gebouwd om Golden Gate Park van water te voorzien.

 

Dat was zo'n succes dat enkele jaren later de Murphy's Windmill werd gebouwd, toendertijd de hoogste windmolen in zijn soort. Beide molens raakten in verval toen de pompfunctie door de tijd werd ingehaald en de molens niet meer nodig waren. Dankzij een inzamelingsactie en enkele donaties konden de molens gered worden van de sloop en staan ze nog steeds trots aan de oceaankant van het immense park.

 


2. Transamerica Pyramid


 

Wisten jullie dat de meest iconische wolkenkrabber van San Francisco in Nederlandse handen is? Nou, bij deze. De Transamerica Pyramid werd in 1972 gebouwd als hoofdkantoor van verzekeringsmaatschappij Transamerica. Dat bedrijf werd jaren later overgenomen door het oer-Nederlandse Aegon, dat automatisch ook eigenaar werd van het kantoorgebouw. Transamerica heeft het pand inmiddels verlaten, maar Aegon is nog steeds de baas over het voormalige hoogste gebouw van de stad. 

 


3. Peet's Coffee


 

 

De grootste lokale koffieketen in San Francisco is opgezet door een Nederlander. Alfred Peet was zijn naam en hij nam Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog bij de hand om ze eens te leren wat goed koffiezetten was. Hij vond de Amerikaanse bakkies maar slappe hap... In Berkeley had Peet zijn eigen koffiebranderij opgezet en dat zaakje werd al snel een doorslaand succes. Peet besloot zich op te werpen als coach voor jonge ondernemers en leidde zodoende de twee oprichters van Starbucks op. Die zijn de wijze lessen van de geboren Alkmaarder volgens sommigen echter alweer vergeten...

 

Peets is inmiddels uitgegroeid tot een grote speler op de Californische koffiemarkt en het lijkt een kwestie van tijd voordat de keten heel Amerika gaat veroveren en daarna ongetwijfeld ook de oceaan oversteekt en naar huis komt. In Alkmaar de eerste?

 


4. Mondriaan Huis


 

 

We zijn precies op tijd met deze post, want dit op Piet Mondriaan-geïnspireerde huis staat op dit moment te koop. Plannen om naar SF te verhuizen? Dan is dit een buitenkansje voor 1,5 miljoen dollar. En dan krijg je niet alleen een leuk, Nederlands huisje, maar ook nog eens een prachtig zicht op de Grote Oceaan. Je vindt het Mondriaan-huis namelijk op 2140 Great Highway, direct aan de kust. 

 

Als je toch in die straat bent, loop dan gelijk iets verder naar het noorden. Daar ligt namelijk een woning die in een oude cable car is gebouwd. Goed, van buiten is er maar weinig van te zien, maar het is wel de laatste cable car-woning in de stad. Na de grote aardbeving van 1906 zijn veel oude toestellen gebruikt als noodwoning, met name in het kustdeel van de stad. 

 


5. Nederlands Consulaat


 

Dit lijstje is natuurlijk niet compleet zonder vermelding van het Nederlandse consulaat in San Francisco. Geen toeristische plek, sterker nog: als je hier uitkomt tijdens je vakantie, dan heb je doorgaans een mindere tijd achter de rug. Paspoort gestolen of andere identiteitsproblemen? Dan kan het consulaat je op weg helpen. Toch handig om te weten als je die kant opgaat.


Reactie schrijven

Commentaren: 0