· 

De 5... Dingen die vreemd genoeg verboden zijn in SFSan Francisco begon ooit als een stad waar eigenlijk nog geen wetten waren. Wie het snelst zijn geweer kon trekken, had gelijk. Uiteindelijk begonnen mensen toch regels toe te passen, omdat het in sommige situaties echt niet anders kon. Dat waren soms wetten die eigenlijk nergens op sloegen en dus nooit gehandhaafd hoefden te worden. Daardoor raakten ze in de vergetelheid en staan ze nu nog steeds in de wetboeken. Je kunt ze maar beter weten, dus...


1. Je auto wassen met oud ondergoed


Foto: Needpix
Foto: Needpix

  

We zien het echt voor ons: iemand kijkt op een ochtend uit het raam, ziet zijn auto staan en realiseert zich dat die wel eens een schrobbeurt kan gebruiken. Dus vol goede moed loop je de garage in, je pakt een emmer sop en begint te wassen. Alleen, dan wil je de auto droogmaken, maar je kunt geen doeken vinden. Wel ligt er in een zak nog wat oud ondergoed dat je nog niet weg hebt gegooid. 'Weet je wat? Ik gebruik dat', denk je. Alleen vinden je buren dat onsmakelijke zicht helemaal niks en bellen de politie.

 

De exacte oorsprong van de wet is ons een raadsel, maar zo is het waarschijnlijk gegaan toen deze bizarre wet is ontstaan. Het is in San Francisco dus verboden je auto te wassen met gebruikt ondergoed. Helemaal terecht natuurlijk, want ieder weldenkend mens gebruikt er nieuw ondergoed voor. Wil je dus een goede beurt maken bij het autoverhuurbedrijf en je huurbak glimmend terugbrengen? Denk hier dan even aan. 

 


2. San Francisco 'Frisco' noemen


 

Goed, dit is geen officiële wet, maar de locals in San Francisco zullen je dankbaar zijn als je niet de popi-jopi uit probeert te hangen en hun geliefde stad Frisco noemt. Ook San Fran is trouwens uit den boze... San Francisco is gewoon SF of The City en verder niks.

 

De 'wet' komt uit het creatieve brein van Emperor Norton, een dakloze die zichzelf in de jaren 1860 uitriep tot keizer van de Verenigde Staten en beschermheer van Mexico. Deze excentriekeling was razendpopulair in SF en had een enorme hekel aan toeristen die naar de stad kwamen en het vervolgens Frisco noemden. Hij voerde daarop de wet in dat dit smakeloze woord vanaf dat moment verboden was. Er kwam zelfs een boete op te staan van 25 dollar. Nu nog steeds veel geld, maar vooral in die tijd een waar fortuin. Niet zeggen dus...

 


3. Je olifant onaangelijnd uitlaten op Market Street


Foto: Pixnio
Foto: Pixnio

 

We krijgen via deze pagina de meest uiteenlopende vragen binnen over San Francisco, dus je hebt geen idee wie iets aan bepaalde informatie heeft. Wie weet wie we met deze wet kunnen helpen? Het is namelijk verboden je olifant zonder lijn uit te laten op Market Street. Het arme beestje mag dus niet vrij rondrennen op de drukste straat van de stad. Voor de goede orde: aangelijnd mag dus wél. Het goede nieuws is dat dit voor andere straten in SF dan weer niet specifiek beschreven is, dus wil je je enorme huisdier eens flink laten rennen op bijvoorbeeld Columbus Avenue of over de Golden Gate Bridge? Ga vooral je gang.

 

Ook van deze wet is de oorsprong niet echt duidelijk. Waarschijnlijk was er een keer een circus in de stad waarvan de uitgelaten, loslopende olifant Market Street op stelten zette. Het altijd scherpe stadsbestuur van SF kwam in actie en besloot dit in de toekomst aan banden te leggen. 

 


4. Brood over straat vervoeren in een open mandje


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 

Voordat we iets plaatsen op deze site, proberen we altijd gedegen onderzoek te doen, zodat we jullie goede en op waarheid beruste informatie geven. Maar in sommige gevallen zijn dingen zo bizar of slecht geregeld dat ook wij absoluut geen idee hebben hoe die Amerikanen dit nu weer bedacht hebben. Hetzelfde geldt voor de volgende wet, die het verbiedt met een open mandje vol brood over straat te lopen.

 

Ga je dus naar een lokale bakker om een lekker stuk sourdough-brood te halen, houd het dus in je achterhoofd dat je een mooi ruiten doekje meeneemt om je mandje af te dekken en à la Roodkapje vrolijk terug naar je hotelkamer te huppelen. Een open mandje is immers niet toegestaan. Of het door agressieve zeemeeuwen komt of door een bizar idee over hygiëne, is ons een raadsel.

 


5. Een sinaasappel eten in bad


Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

 

Ja, bizar genoeg bestaat er een stockfoto van... Het is natuurlijk ook iets wat we allemaal wel eens doen, dus goed om te weten dat je er flink mee in de problemen kunt komen in San Francisco. In heel California, eigenlijk, want deze wet staat in de staatswetboeken en geldt dus ook in Los Angeles, San Diego en Yosemite.

We hebben na lang zoekwerk een uitleg gevonden over het ontstaan van die wet. Hij stamt immers al uit de jaren 1880 en is ingevoerd omdat men in die tijd bang was dat de zuren in de sinaasappel een chemische reactie zouden kunnen hebben met badzout en zodoende een enorme explosie konden veroorzaken. Allemaal erg enge gedachten, dus verbieden die handel. Alleen vragen we ons wel af hoe de overheid dit denkt te handhaven. Staat er dus opeens een agent naast je bad, dan weet je dat hij komt controleren of je netjes een aardbei of appeltje eet...

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0