· 

De 5... Meest ongure plekken van San FranciscoGelukkig zijn we geen officiële VVV, want dan zouden we alleen maar mogen schrijven over hoe 'awesome' en 'amazing' het allemaal is. Maar het feit is dat San Francisco ook een heel andere kant heeft dan alle pracht en praal van de Victoriaanse huizen, mooie uitzichten en cable cars. En dat is de ellendige daklozensituatie in de stad. San Francisco kent geen absolute no-go areas, maar toch kunnen deze vijf plekken wat onguur aanvoelen als je niet gewend bent aan de harde kant van het leven in SF.

 

We willen natuurlijk niet de indruk wekken dat San Francisco een gevaarlijke stad is, want dat is het absoluut niet. Een van mijn favoriete wijken is de Tenderloin, waar de beste kleine restaurantjes van de stad zitten. Alleen loop je met name 's avonds tussen de daklozen en voelt het voor ons Europeanen toch een beetje griezelig, zo nu en dan. 

 


1. De Tenderloin

 

De Tenderloin is al zo lang men kan herinneren de plek waar veel daklozen en drugsverslaafden zitten. De wijk kreeg zijn naam dankzij de lokale agenten, die aan de ene kant extra gevarengeld kregen om in deze wijk te patrouilleren en aan de andere kant flink wat smeergeld aannamen, zodat ze tenderloin, een van de beste stukken vlees, konden kopen. Dit is ook de plek waar je ongevraagd krijgt aangeboden om een stukje mee te roken of gezellig een spuit te delen. Ons advies: weiger dit aardige aanbod ;)

 

Helaas is dit ook de plek waar de meesten van jullie een hotelletje zullen hebben, dus een ontkomen is er in veel gevallen helaas niet aan. De Tenderloin loopt globaal gezien van Union Square tot Van Ness Avenue en van Market Street tot Bush Street. In de meeste gevallen valt het allemaal wel mee, maar houd hier als toerist je omgeving goed in de gaten. Voel je je niet honderd procent veilig? Kies er dan liever voor een taxi of Uber te pakken naar je hotel.

 

Hoewel het in eerste instantie erg onguur aanvoelt en je het liefste met een grote boog om de Tenderloin heenloopt, heeft de wijk ook zeker zijn charme. De beste restaurantjes van over de hele wereld vind je hier, net als een stukje San Francisco dat nog echt uniek is uit de jaren '50 en '60 en de gevreesde 'gentrification' vooralsnog heeft overleefd. 

 


2. Market Street, tussen 5th en 9th Streets

 

Technisch gezien is dit de grens van de Tenderloin, maar in onze optiek is dit deel van Market Street een melding op zichzelf waard. Market is immers een van de meest gebruikte straten van de stad en de kans is dus groot dat iemand van jullie er vroeg of laat overheen moet. Onze meest 'prikkelende' ervaring hier was een avondje naar het theater, toen we een walm inademden van een goedje waar onze neus drie dagen later nog van overstuur was. Ben je juist op zoek naar dit soort prikkelingen, dan weet je nu dus waar je moet zijn...

 

Vooral de hoeveelheid daklozen, geestelijk zieken en drugsgebruikers maakt dit deel van de stad tot een erg onaangenaam wandelgebied. Ook hier geldt: in de meeste gevallen gebeurt er niks, maar denk logisch na en loop ergens niet langs als je het niet vertrouwt. 

 


3. Mission Street in Mission District

 

We houden van de Mission en willen jullie zeker niet aanraden om deze wijk links te laten liggen, maar vooral op hoofdstraat Mission Street, en dan vooral rond 23rd en 24th Streets, stikt het op sommige momenten van de opmerkelijke karakters. Overdag is dit prima te doen, omdat er genoeg mensen lopen, maar in de avonduren valt het zeker onder de meest ongure plekken in de stad.

 

Ben je in de Mission, probeer deze hoek dan te vermijden en kies er bijvoorbeeld over om een straat verderop over Valencia Street te lopen. Ook hier geldt: er zal je niks gebeuren, maar wil je al die ellende niet zien op je welverdiende vakantie, dan is het beter deze plek te vermijden.

 


4. Haight Street in Haight and Ashbury

 

Hippies en drugsgebruik: ze zijn zowat samen aan de wereld geïntroduceerd. Haight and Ashbury is de wijk waar in de jaren '60 de hippies de overgrote meerderheid vormden en die vibe is de wijk nooit meer echt kwijtgeraakt. Tegenwoordig zijn het echter niet alleen hippies die de wijk van een uniek aroma voorzien, maar komen er ook wat ruigere figuren op af. Aan de ene kant is dat natuurlijk net de charme van de Haight, maar aan de andere kant besloot de gemeente om de lokale McDonald's maar te sluiten omdat er meer drugs verkocht werd dan Big Macs. 

 

Ook hier geldt: overdag is dit prima, maar in de avonduren kan het wat onveilig aanvoelen, vooral het einde van Haight Street (nabij Golden Gate Park) en het begin van Haight Street (vanaf Masonic Street). Houd dus ook hier altijd je ogen open en loop bij voorkeur op plekken waar nog meer 'normale' mensen lopen. 

 


5. South of Market

 

South of Market is niet echt een deel waar je als toerist iets te zoeken hebt. Er liggen voornamelijk grote kantoorgebouwen en hoe verder je de wijk inloopt, hoe verder je verwijdert raakt van de interessante plekken in de stad. Toch ligt het vlak achter Market Street, dus het kan zomaar zijn dan jullie hier een keer een blokje om doen. Voor de techfans kunnen de hoofdkantoren van Airbnb, Twitter en Uber misschien leuk zijn om eens te bezoeken.

 

South of Market heeft dieper in de wijk echter ook een grote hoeveelheid daklozen zitten, die gezien het stille karakter van de wijk in de avonduren en in het weekend wat onveilig kunnen overkomen.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Anoniem (zondag, 17 november 2019 23:49)

    Een kennis is hier en Trekt zich het lot van de daklozen aan . Praat met geeft ze soms koffie laatst was er een vrouw agressief en ging ze snel weg ik ben bang dat haar iets overkomt