· 

De 5... Belangrijkste Buslijnen in SFSan Francisco heeft voor Amerikaanse begrippen een uitstekend openbaar vervoer-netwerk. De cable cars zijn natuurlijk het meest bekende vervoersmiddel in de stad, maar echt ver ga je daar niet meer komen. SF heeft echter ook een uitgebreid busnetwerk en die brengen je werkelijk overal naartoe. Hier vind je de vijf lijnen die je als toerist in je achterhoofd moet houden. 


1. Lijn 38 (van Union Square naar de kust)


 

Bus 38, oftewel de Geary Express, is misschien wel de meest gebruikte buslijn in San Francisco. De lijn doorkruist de hele stad en is de ideale hub voor mensen die waar dan ook naartoe gaan. Bus 38 vertrekt om de vijf minuten vanaf de nieuwe Transbay Terminal en loopt via Union Square en Geary Street helemaal naar Lincoln Park aan de westkust van de stad.

 

Heb je een hotel rond Union Square of in de Tenderloin, dan is dit je beste optie om met het OV naar Golden Gate Bridge te gaan, bijvoorbeeld. Het enige dat je hoeft te doen, is in de gaten houden wanneer de halte Park Presidio Boulevard opdoemt. Daar stap je dan over op bus 28 naar de brug. Ander locatie die je kunt bezoeken via de '38'  zijn Ocean Beach, Sutro Baths, Legion of Honor en de wijken Richmond en Japantown.

 


2. Lijn 5 (Market St naar Golden Gate Park)


 

Ook bus 5 (Fulton Express) doorkruist de hele stad en loopt een paar blokken onder de '38'. Deze heeft echter het voordeel dat hij op steenworp afstand van de Painted Ladies komt en de noordrand van Golden Gate Park aandoet. De bus rijdt iedere vijf minuten over Market Street en MacAllister Street en heeft een express-variant die op minder haltes stopt en je dus sneller aan de andere kant van de stad kan brengen.

 

Ook de '5' heeft de mogelijkheid om over te stappen op bus 28, die je naar de rode brug brengt. Verder is dit je ideale vervoersmiddel naar Golden Gate Park, de Painted Ladies, de Dutch Windmill, City Hall en de wijken Hayes Valley, Inner Richmond en de noordkant van Haight and Ashbury.

 


3. Lijn 30 (Chinatown, de Wharf en Marina)


 

Bus 30 is een toeristische attractie op zich. Voor 2,75 (de prijs van een busticket dat geldig is voor twee uur) rijd je door een paar van de meest toeristische buurten van de stad. De lijn loopt van het Caltrain Station via de Financial District naar Chinatown, Fisherman's Wharf en vervolgens naar de Marina District. Ook deze lijn rijdt om de vijf minuten.

 

Je kunt de bus vinden op Stockton Street (in Chinatown) en Columbus Avenue (in North Beach en Fisherman's Wharf). Het leuke aan deze lijn is dat deze je meeneemt naar een van de leukste uitgaansstraatjes in San Francisco: Chestnut Street in de Marina District. Hier vind je wat minder toeristische restaurantjes en barretjes dan in de meer bekende buurten van SF. Vervolgens kun je de bus weer terug pakken naar de plekken waar de meeste hotels liggen. Heb je een hotel aan Lombard Street, dan is bus 30 waarschijnlijk je beste optie om 's avonds terug naar je kamer te gaan.

 


4. Lijn 28 (naar Golden Gate Bridge)


 

Wat is het toch een gedoe om naar Golden Gate Bridge te gaan... Heb je geen hop on/hop off-ticket, dan betekent het in de meeste gevallen een flink stuk lopen of een Uber/taxi bellen. Toch gaat er met enige regelmaat een bus naartoe.

 

Vanaf Fisherman's Wharf kun je bus 28 pakken die je elke tien minuten direct naar de brug brengt. De bus vetrekt van Van Ness Avenue, vlak achter Ghirardelli Square. Kom je vanaf Union Square? Dan kun je de hierboven genoemde 38 en 5 pakken en overstappen naar de 28 op Park Presidio Boulevard. 

 

Wil je na het maken van je foto's de bus weer terug pakken vanaf de brug? Let er dan goed op dat je de juiste richting op rijdt. Klinkt logisch, maar we zeggen het toch maar even voor de zekerheid voordat jullie ergens in downtown Daly City uitkomen... Overigens is er ook een gratis bus vanuit het centrum naar de brug.

 


5. Lijn 76X (Marin Headlands)


 

Kun je met de bus over de Golden Gate Bridge rijden? Doordeweeks is dat nogal omslachtig, omdat je bus 30 van Golden Gate Transit (dus niet de hierboven beschreven lijn 30, om het allemaal lekker makkelijk te maken...) nodig hebt, en die is een stuk duurder dan het openbaar vervoer van San Francisco. In het weekend, en in de zomermaanden op meerdere momenten, is er echter de MUNI-bus 76X. Deze bus brengt je van Market Street naar Golden Gate Bridge en rijdt er zelfs overheen.

 

Aan de andere kant trekt de lijn Marin Headlands in en kun je helemaal doorrijden tot aan Point Bonita, waar een prachtige vuurtoren staat met uitzicht op de rode brug. De bus rijdt één keer per uur, dus time je wandelingen goed, voordat je een drie uur durende trektocht moet ondernemen om helemaal terug naar de stad te lopen.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0