· 

De 5... Leukste gratis rondleidingenFree Tours is een begrip dat inmiddels over de hele wereld verspreid is. Een hippe stad als San Francisco kan uiteraard niet achterblijven en overal in de stad schieten deze rondleidingen uit de grond. Hoe werkt het? Je meld je aan of gaat naar de afgesproken beginplek en loopt voor niets mee. Aan het einde laat je een fooi achter voor de gids, zo veel je zelf wil. Hieronder vind je onze vijf favorieten.


1. Free SF Tour


Free SF Tour is een van de leukste algemene wandelingen in San Francisco. En dat zeggen we niet omdat we zelf gids zijn bij deze rondleiding. Ach, misschien ook wel... Maar we zijn dan ook de beste. 

 

De tours beginnen dagelijks om 10:00 uur en 14:00 uur op de hoek van Post Street en Powell Street op Union Square (bij het rode hart) en loopt via Chinatown naar de Financial District. Onderweg krijg je verhalen te horen over de gekste locals, een stukje geschiedenis en is eerste gids Filip een meester in het empatisch uitleggen van de daklozensituatie.

 

Doordeweeks eindigt de Free SF Tour op een van de op deze pagina veelvuldig vermeldde rooftop gardens. In het weekend nemen de gidsen je mee naar de Ferry Building. Het unieke aan de Free SF Tour is dat je op het einde aan mail kunt aanvragen met daarin de tips en trucs die je ongetwijfeld ook al op deze pagina hebt gelezen.

 


2. Secrets, Scandals and Scoundrels Tour


San Francisco heeft een bizarre geschiedenis. En dan bedoelen we ook echt bizar. Daklozen die zichzelf uitroepen tot keizer, agenten die met een afgehakt menselijk hoofd van een van de grootste outlaws door de stad paraderen, hotels die gebouwd zijn met gestolen geld en een heuse oorlog over... eieren. En dat is nog maar een kleine greep uit de verhalen waar de Secret Scandals and Scoundrels Tour van Free Tours by Foot op is gebaseerd. 

 

De rondleiding gaat niet dagelijks, maar wordt op verschillende dagen gegeven. Kijk voor het schema op de website van het bedrijf. Free Tours by Foot vereist een reservering zodat de groepen niet te groot worden, maar die kan kosteloos gemaakt worden.

 


3. San Francisco City Hall


Overheidsgebouwen in de Verenigde Staten zijn allemaal te bezoeken. Zo ook het stadhuis van SF, wat een van de mooiste overheidsgebouwen van het land is. Ze hebben dagelijks een gratis rondleiding om 10:00 uur, 12:00 uur en 14:00 uur, waarmee je een stuk geschiedenis te horen krijgt en ziet hoe het dagelijkse bestuur van een Amerikaanse stad er eigenlijk uitziet. In de meeste gevallen nemen de gidsen je zelfs mee de burgemeesterskamer in. 

 

Het stadhuis van SF heeft naast de dagelijkse gang van zaken een interessante geschiedenis. Onder meer de moord op Harvey Milk en burgemeester George Moscone vond hier plaats en is het gebouw neergezet door een ambitieuze burgemeester die Washington naar de kroon wilde steken en een hogere koepel neerzette dan het Capitool, iets wat eigenlijk niet toegestaan is.

 

Aanmelden voor de rondleiding kan ter plekke bij de gids.

 


4. San Francisco in One Day


De tweede tour op deze lijst van de Free Tours by Foot. Zij zijn de enige die een gratis rondleiding van een hele dag hebben door verschillende wijken van de stad. Goed, een hele dag duurt tijdens deze tour maar vijf uur, maar je krijgt wel een groot deel van de stad te zien. Het enige wat je op voorhand hoeft te betalen, is een cable car ticket van zeven dollar, die de gids je dan tijdens de tour overhandigt. 

 

Aanmelden voor de tour gaat opnieuw via de site, waar de zeven dollar kunnen worden overgemaakt. Deze tour is behoorlijk populair, dus kijk ruim op tijd of er nog beschikbaarheid is.

 


5. San Francisco City Guides


De gidsen van de stadsbibliotheek hebben tours in San Francisco over de meest gekke onderwerpen. Fan van Alfred Hitchcock-films? Dan hebben ze een speciale tour over dat onderwerp. Meer weten over de aardbevingen of de goldrush? Geen probleem.

 

Om er dus een uit te kiezen zou tekort doen aan het grote aanbod dat ze hebben. Neem daarom eens een kijkje op hun site om te kijken welke tour er op welke dag gaat en misschien vind je een onderwerp waar je graag meer over wilt weten.

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0