· 

De 5... Gratis lekkernijen die je zo kunt ophalenWe kennen het allemaal wel: die lekker, zoete trek die we zo nu en dan eens voelen. Die trek die zelfs niet-sprekende weegschalen doet kreunen van ellende. Gelukkig weten ze daar in San Francisco wel raad mee. In de stad zijn genoeg plekken om zogenoemde 'samples' op te halen van snoep, koekjes en chocola. Zonde om te laten liggen, toch? Hieronder de vijf lekkerste...


1. Ghirardelli Chocolate


 

Ghirardelli Chocolate is een van de oudste bedrijven in San Francisco. De chocoladefabriek werd al in de jaren 1850 opgericht, maar dat boeit eigenlijk helemaal niemand. Waar het om gaat is dat ze aan elke klant bij binnenkomst een gratis chocolaatje geven. Het hangt van het seizoen af welk chocolaatje dat is.

 

Vooral rond de Amerikaanse feestdag Thanksgiving is het smullen met een pepermunt-chocolaatje. Mensen die de stad in de zomer bezoeken, moeten het doorgaans doen met een 'gewone' chocola-en-karamel... Dus zie je een Ghirardelli-winkel? Ga er dan altijd naar binnen voor die broodnodige calorieen om al die vervelende, steile heuvels op te kunnen zwoegen.


Fortune Cookie Factory


Ben je in Chinatown? Vergeet dan niet een bezoekje te brengen aan de Fortune Cookie Factory op Ross Alley. Dit is niet alleen de oudste fabriek in de stad waar ze de 'Chinese' koekjes maken, maar ook de plek waar je gratis kunt proeven hoe ze nu eigenlijk moeten smaken. Dus niet als die kartonnen versies die we in Europa bij de Chinees krijgen, maar echt verse en vooral lekker zoete koekjes. Als je echt geluk hebt, komen ze net van de bakplaat en zijn ze nog warm.

 

Het zijn alleen geen echte fortune cookies met een berichtje erin. De samples die ze weggeven, zijn de koekjes die te lang hebben gelegen en dus niet meer te vouwen zijn tot een fortune cookie. Dat klinkt niet echt vers, maar de maximale tijd om te vouwen nadat het deeg uit de oven komt, is vier seconden. Het valt dus allemaal wel mee. En het is gratis, dus niet zeuren.

 


3. Belgian Waffle Day


Waar de eerste twee traktaties dagelijks te verkrijgen zijn, moet je voor een gratis Belgische wafel een beetje goed timen. Ze worden immers alleen op de eerste woensdag van elke maand van 09:00 uur tot 11:00 uur weggegeven.

 

Gerald van B Street Waffles staat op dat bewuste moment in Capitol One Cafe op de hoek van Kearny en Post in de Financial District en bakt elke maand een andere wafel vers voor iedereen die de koffiebar inkomt. En het leuke is: Gerald spreekt vloeiend Nederlands. De geboren Amerikaan heeft achttien jaar in Amsterdam gewoond en raakte daar zo verknocht aan Belgische wafels, dat hij bij terugkomst een bedrijfje is begonnen om ook SF aan de wafels te krijgen.


4. Fudge bij Z Chiocolatto


In een lijstje met lekkernijen mag fudge natuurlijk niet ontbreken. Uiteraard is dit snoep in San Francisco ook te krijgen en in North Beach delen ze zelfs gratis samples uit. Bij Z Chiocolatto op Columbus Avenue kun je binnenlopen en de verschillende soorten proberen. 

 

De lekkernij staat er niet altijd even duidelijk, dus schroom niet om de meneer of mevrouw achter de toonbank te vragen of je wat kunt proeven. Dat maakt natuurlijk wel de drempel om zonder aankoop naar buiten te lopen, weer wat groter. Gelukkig hebben ze snoep in alle soorten en maten en vooral in alle prijsklassen. Wil je dus niet te veel uitgeven aan huisgemaakte fudge, dan liggen er genoeg rolletjes pepermunt om je beurs te vriend te houden.


5. See's Candies


See's Candies kennen jullie misschien wel. Wij hadden de keten al eens eerder gezien, maar geen idee meer waar. De verrassing was dan ook groot toen we bij binnenkomst konden graaien in een bak met huisgemaakte bonbons. De gratis traktatie is overigens wel alleen te krijgen in de winkel in Fisherman's Wharf; de zaak op Market Street geeft geen chocolaatjes weg, of wij hadden net pech dat ze net op waren. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0