· 

De 5... Alternatieven voor Starbucks in San Francisco


Voor veel van jullie kan een dag niet beter beginnen dan met een enorme bak koffie. Slaperige ogen, chagrijnige bui en afkickverschijnselen liggen anders op de loer als de gebruikelijke dosis cafeïne niet snel wordt toegediend. Dus dan maar gelijk naar Starbucks iedere morgen, alleen is de koffie daar zo slap dat je net zo goed een emmer water over je hoofd kunt gieten. Gelukkig overheerst de hipster-cultuur in SF en zitten we middenin de zogenoemde 'third wave of coffee', wat inhoudt dat er genoeg zaken zijn die vinden dat je koffie niet als product moet behandelen, maar als exclusief goed. Koffie zetten moet net zoiets worden als wijn maken, met andere woorden. En dus zijn er in San Francisco genoeg alternatieven voor de welbekende groene keten te vinden. Hier onze vijf favorieten.


1. Peet's Coffee


 

Laten we beginnen met een lokale keten die is opgezet door een Nederlander. En niet zomaar een Nederlander, maar een zekere Alfred Peet uit Alkmaar. Niet dat er nu een belletje moet gaan rinkelen... Hij stond na de Tweede Wereldoorlog vooral in Amerika bekend als dé specialist op koffiegebied en vond het maar raar dat in een rijk land als de V.S. zo'n vreselijk slappe koffie gedronken werd.

 

Peet wierp zich dus op als leermeester voor alle Amerikanen die koffie wilden leren brouwen. Twee jonge gasten uit Seattle gingen op zijn aanbod in en brachten die kennis later in praktijk met hun eigen, kleine bedrijfje: Starbucks.

 

Peet's Coffee is echter de lokale concurrent van het grote Starbucks in SF en omliggende plaatsen. Op veel plekken in de stad kom je de bruine koffiezaak tegen en zelfs in Los Angeles en San Diego is de keten al te vinden. De koffie zal uiteraard nog altijd niet zo goed zijn als jullie hem zelf zetten, maar hij is bij Peet's in ieder geval een stuk sterker dan bij de grote concurrent uit Seattle. 

 

Waar zitten ze?


2. Blue Bottle Coffee


 

Tegenwoordig is het hip om grote bedrijven te bekritiseren voor hun massaproductie. Met koffie is dat niet anders en vanuit de hipsterkant kwam er flinke kritiek op de Starbucksen van de wereld, die koffiebonen veel te ver zouden doorroosteren, waardoor de smaak verloren gaat. Wat doe je dan als zelfbewuste hipster? Je begint je eigen zaak, bouwt die uit tot een populaire keten en verkoopt het vervolgens voor veel geld aan een van de grote multinationals die je zo bekritiseert hebt.

 

Hetzelfde verhaal ligt aan de oorsprong van Blue Bottle Coffee, dat in het begin van de jaren 2000 werd opgericht in Oakland. Al snel groeide de reputatie van de kwaliteit van de versgebrande koffietjes en bouwde de zaak zich uit over de hele Bay Area. Met als gevolg dat Nestlé interesse toonde en de dollartekens niet meer weg te branden waren uit de ogen van de oprichters. Gelukkig heeft de overname de kwaliteit van de koffie niet aangetast en behoort Blue Bottle Coffee nog steeds tot de kwalitatief beste koffiezaken van de Bay Area.

 

Waar zitten ze?


3. Equator


 

Equator begon in 1995 toen drie vrouwen uit Marin, ten noorden van San Francisco, besloten om zelf maar koffie te gaan branden. Verantwoord, goed voor het milieu en met liefde voor de koffieboon zijn naar eigen zeggen hun drijfveren. Dat hipster-praatje slaat natuurlijk goed aan in de Bay Area, waardoor Equator nu zo'n honderd mensen in dienst heeft en langzaamaan over het hele land aan het verspreiden is. Het bedrijf werd in 2016 zelfs uitgeroepen tot Beste Kleine Bedrijf van het Jaar. 

 

Allemaal leuk en aardig, zo'n nietszeggende Amerikaanse verkiezing, maar je fopt er de gemiddelde Nederlandse koffiekenner natuurlijk niet mee. Gelukkig voegen de dames nog steeds de daad bij het woord en is de koffie prima. En daar gaat het natuurlijk om. 

 

Waar zitten ze?


4. Philz Coffee


 

De vierde lokale keten op deze lijst heet Philz Coffee. Ook zij zijn ooit geboren uit de overtuiging dat koffie zetten meer met passie moet gebeuren. En ook Philz kreeg al snel een vaste schare fans, waardoor de zaak kon uitbreiden naar meerdere locaties in de stad en ver daarbuiten. 

 

De zaak begon in 2002 in de Mission als kruidenierswinkeltje van een zekere Phil Jaber. De zaak bestond al 25 jaar toen het succes van de koffie zich langzaam begon te verspreiden over de hele stad. En dus besloot Jaber om een zaak op te richten die specifiek gericht was op de gewilde koffie. Inmiddels telt de keten bijna vijftig zaken in San Francisco, Los Angeles en zelfs in Washington DC zijn ze inmiddels te vinden.

 

Waar zitten ze?


5. Réveille Coffee


 

Hoewel Réveille Coffee nog niet de omvang heeft van Peet's, Philz en Blue Bottle, timmeren ze aardig aan de weg in San Francisco. Het bedrijfje wordt gezien als het nieuwste lid in de lokale 'third wave'-familie en mag zich inmiddels trots eigenaar noemen van vijf locaties. De meest bekende locaties liggen in North Beach (Little Italy), de Castro en de Lower Haight.

 

Goede koffie is natuurlijk het uitgangspunt van Réveille, maar het bedrijf heeft ook de overtuiging dat koffiezaken een ontmoetingsplek moeten zijn in een buurt. Daarom is de koffiezaak gevuld met mensen die komen netwerken en snel met collega's een meeting buiten de deur willen hebben. 

 

Waar zitten ze?


Ook niet overslaan: Buena Vista Cafe


Een lijstje met koffiezaken is natuurlijk niet compleet zonder de plek waar San Francisco aan de Irish Coffee is geholpen. Het verhaal gaat dat een journalist terugkwam uit Ierland en daar op het vliegveld de bewuste koffie had gedronken. Hij wilde het drankje in SF namaken en besloot samen met een vriend te proberen tot ze het juist hadden. Alleen lukte het ze niet de schuimkraag na te maken, tot ze de hulp inschakelden van een melkspecialist en ze de stad toch aan de Irish Coffee kregen.

 

Dit is geen zaak om elke dag even binnen te lopen, want een koffietje met drank in deze tent kost als snel 10 dollar. Toch wilden we het jullie niet onthouden, want Buena Vista Cafe is een van de leukste cafés rond Fisherman's Wharf. 

 

Waar zitten ze?


Reactie schrijven

Commentaren: 0