· 

De 5... Mooiste Murals van Bekende PersonenMurals vind je overal in San Francisco en wat geeft er meer inspiratie dan mensen die we al de hele dag met hun bolle kop op televisie zien? Vrij weinig, toch? Daarom zijn er in de stad veel odes te vinden aan de mensen die San Francisco op muziek- en filmgebied groot hebben gemaakt. Hier vinden jullie onze vijf favorieten.


1. Carlos Santana - Mission District


Carlos Santana is al sinds de jaren '70 een van de beste gitaristen ter wereld. De van origine Mexicaan groeide echter op in San Francisco's Bernal Heights en ontwikkelde zich daar tot een muzikant van wereldformaat. Een eerbetoon in de vorm van een tekening kon natuurlijk niet uitblijven en waar kun je die beter plaatsen dan in de Mexicaanse buurt van de stad? Je kunt de mural zien op de hoek van Mission Street en 19th Street.


2. Robin Williams - Tenderloin


Goed, het is misschien niet de Robin Williams die we ons in Europa herinneren, maar in San Francisco zitten deze vriendelijke ogen in de harten van de locals gesloten. Williams gold jarenlang als een van de meest geliefde inwoners van de stad en het kon dan ook niet uitblijven dat er ooit een mural aan hem werd besteed. Eind augustus 2018 was het dan zover. Op Market Street, tussen 6th en 7th (en tussen een berg zwevers) is hij te bewonderen.


3. Bruce Lee - Chinatown


Maar weinig mensen weten dat Martial Arts-filmster Bruce Lee in San Francisco geboren werd. Zijn ouders woonden in Hong Kong, maar schreven zich tijdens de zwangerschap in voor een danswedstrijd in SF, precies op het moment dat de kleine Bruce uitgerekend was. Hij werd geboren in het lokale ziekenhuis in Chinatown en kreeg de Amerikaanse nationaliteit. De mural is de vinden op de hoek van Grant Ave en Commercial Street.


4. Jimmy Hendrix - Haight and Ashbury


Bij deze mural slaan we twee vliegen in één klap. Niet alleen kunnen we naar het hoofd van een van de beste gitaristen aller tijden staren, het staat ook nog eens op de muur van het appartement waar de Foxey Lady-muzikant tijdens zijn hoogtijdagen gewoond heeft. Aan de andere kant van het gebouw staat zijn toenmalige vriendin afgebeeld. De mural is te vinden op Haight Street, tussen Ashbury en Clayton Streets.


5. Janis Joplin e.a. - Haight and Ashbury


Zo veel bekende muzikanten die in de Haight gewoond hebben, dus wie kies je voor je mural? Weet je wat? We flikkeren ze gewoon allemaal op een muur. Behalve Jimmy Hendrix, want die staat recht tegenover al ergens op... Boven een burgerrestaurant op Haight Street kun je de beeltenis vinden van onder meer Janis Joplin, een andere zangeres uit de Summer of Love-jaren in SF die op veel te vroege leeftijd gestorven is. Ook deze mural ligt op Haight, tussen Clayton en Ashbury.


Reactie schrijven

Commentaren: 0