· 

De 5... Leukste Gratis Musea


Alcatraz is ongeveer 40 dollar, net als de Academy of Sciences. Bij de MoMA kun je voor 25 dollar wat naar moderne kunst staan gapen en ook het Exploratorium geeft je beurs aan hartaanval als je er met vijf man naartoe wil. Wie wat wil leren over de geschiedenis en niet het gevoel wil hebben een jaar collegegeld ervoor neer te moeten tellen, heeft SF een aantal kleine, gratis musea voor je. Hier vind je een overzicht van onze vijf favorieten.


1. Wells Fargo History Museum


Adres: 420 Montgomery Street

Openingstijden: Ma-Vr van 09:00 - 17:00

 

San Francisco maakte de grootste groei door in de Goldrush. Vanaf dat moment kwam de stad in een stroomversnelling terecht die maar niet te stoppen lijkt. Het Wells Fargo History Museum neemt je mee terug naar de tijd waarom het voor SF allemaal begon.

 

Natuurlijk is het verhaal van de bank de rode draad in dit gratis museumpje, maar laat je daar niet door ontmoedigen. Loop je langs, dan wordt je eigenlijk al naar binnen getrokken door de oude postkoets die in de vitrine staat. Binnenin kun je ervaren hoe zo'n ritje met de welbekende pony express nou eigenlijk was. Ook vind je oude munten, goudklompjes en andere attributen uit de tijd van de goudzucht. En je kunt er je eigen geld drukken. Wat wil je nog meer?

 


2. Cable Car Museum


Adres: 1201 Mason Street 

Openingstijden: Dagelijks van 10:00 - 18:00

 

De cable cars zijn natuurlijk één van de redenen voor de meeste mensen om naar San Francisco te komen. En wat maken ze een herrie... Benieuwd hoe de trammetjes nu eigenlijk worden aangedreven en wat al dat kabaal veroorzaakt? Grote kans dat het de kabel is die onder de straat de cable cars de berg op trekt. In het cable car museum, bovenop Nob Hill, kun je zien hoe de kabels aangedreven worden.

 

Behalve de grote machinekamer is er niet heel erg veel te zien. Er hangen wat panelen met het verhaal van de trammetjes en je kunt er wat leuke souvenirs vinden. Desalniettemin willen we het zeker aanraden, want als er iets San Francisco ademt, dan zijn het de cable cars wel.

 


3. Antique Vibrator Museum


Adres: 1620 Polk Street

Openingstijden: Dagelijks van 12:30 - 18:30

 

Ben je experimenteel ingesteld op seksgebied? Dan nog zal dit museum waarschijnlijk iets te ver voor je gaan. Het Antique Vibrator Museum heeft een indrukwekkende verzameling vibrators uit lang vervlogen tijden opgedoken en tentoongesteld in een achterkamertje van een erotiekshop.

 

En geloof ons: enkele exemplaren zien er zo apart uit dat ze niet zouden misstaan in een slagerij of houtslijperij... Maar goed: het biedt een uniek inkijkje in een wat minder bekend deel van de geschiedenis van San Francisco. Deze stad is immers sinds mensenheugenis erg vooruitstrevend op seksgebied en dus werd er veel geëxperimenteerd.met nieuwe uitvindingen voor als manlief weer eens goed doorhaalde in de kroeg met zijn pasgevonden goudklompjes. 

 


4. Chinese Historical Society of America


Adres: 965 Clay Street

Openingstijden: Wo-Zo van 11:00 - 16:00

 

In een stad waarin de grootste Chinese populatie buiten Azië woont, kan een museum over de geschiedenis van de Chinese immigratie natuurlijk niet ontbreken. En wat hebben die arme mensen het zwaar gehad in het verleden... Van het harde werken in de goldrush, tot de discriminatie van Chinezen tijdens de Chinese Exclusion Act en het gedwongen wonen in de slechtste buurt van de stad, alles komt voorbij in dit gratis museumpje in Chinatown. De meeste exposities wisselen regelmatig, maar ze hebben allemaal te maken met hoe het leven was in de tijd dat niet alles van een leien dakje ging voor de Chinese bevolking in SF. Zeker een aanrader voor die meer willen weten over de grootste bevolkingsgroep van San Francisco.

 


5. Autodesk Gallery


Adres: 1 Market Street

Openingstijden: Ma, Wo en Vr van 10:00 - 17:00

 

Alle hierboven genoemde musea richten zich op een bepaald deel van de geschiedenis, maar Autodesk Gallery kijkt juist naar de toekomst. Hier krijg je een inkijkje in de gadgets en technologische ontwikkelingen van de morgen. 

 

De galerij is alleen op maandag, woensdag en vrijdag open, maar is wat ons betreft zeker een aanrader als je benieuwd bent wat je deze Kerst nu weer op je verlanglijstje moet zetten. Behalve technieken van bruggen bouwen en het maken van betaalbare armprotheses, zijn er ook genoeg vernuftige apparaatjes te vinden die in de gemiddelde huiskamer niet zouden misstaan. En voor de gamers onder jullie; er staat een racespel met schermen in alle ooghoeken waarmee je een stukje kunt racen.

 


Allemaal leuk en aardig, maar waar vind ik alles?


Reactie schrijven

Commentaren: 0